Foto: La Figa ia ființă un nou muzeu sătesc

Foto: La Figa ia ființă un nou muzeu sătesc

Totul se leagă. Băile Figa au devenit un adevărat magnet pe harta turismului balnear al României. E, în mic, ceea ce Oradea și mai nou Satu Mare, aplică deja cu mult succes.

Apa, cu proprietățile ei miraculoase, atrage vizitatorii, oamenii cu probleme osteoartritice, musculare și de sistem nervos periferic, dar și curioșii și doritorii de scăldat într-un cadru colinar de excepție,100% natural.

Turismul balnear își dă astfel, cu eleganță, mâna cu cel cultural, artistic. Oamenii fac baie cât fac, dar, firesc, mai au nevoie și de altceva. Caută „hrana locului”, costumele autentice din zonă, artefacte, legende, însemne de valoare istorică, obiceiuri etc. numai așa îmi explic de ce pe strada principală din Figa, duminica trecută, la „Înstruțatul boului” se vorbea nemțește și englezește. Străinii pozau și filmau într-o veselie.

Foto: Înstruțatul de la Figa cu… Joian, boul itinerant!

Oamenii locului „s-au prins”, că nu degeaba sunt deștepți! Vă rog să priviți pozele făcute atunci, de Rusalii, alături de cele din bătrâna casă ce a devenit deja, ad-hoc, antecamera culturii populare a Văii Someșului.

Ce imagine! Albastrul „pietrii vinete” al bunicilor noastre. Știu ce vorbesc pentru că ele au inventat această nuanță azurie ce decorează de secole fațadele tuturor vetrelor strămoșești din Transilvania, de același rang și noblețe sufletească cu „albastrul de Voroneț”. Albastrul de la Figa se vede, peste „târnaț”, adică coridorul acela lung, exterior, de sub „plapuma” protectoare, ocrotitoare a viței de vie. E o minune, un colț de rai ce va atrage mulți turiști!

Înăuntru încă se lucrează, se strâng obiecte, exponate, artefacate, totul 100% „self made”, adică, de aici, de la Figa sau din satele vecine făcute cu mâna lor, de străbunica și bunica lui X sau Y. Se amenajează încă o „casă a spiritului”, cum definea, pe bună dreptate, Lucian Blaga „așezământul cultural al aducerilor aminte”… Priviți vă rog imaginile. Nu mai au nevoie de cuvinte.

Casa datează de prin 1930 – vezi inscripția de pe grinda din pivniță „1933” – și a aparținut familiei lui Iacob Motântan, bunicul Mariei Zinveliu – eleva cu ochelari îmbrăcată într-un magnific costum popular (vezi foto), clasa a X-a la Colegiul „Petru Rareș” din Beclean.

Mama, pensionară, a fost profesoară de matematică. Cu Florica Cârjac, educatoare pensionară și cu Marinela Șinteregan, actuala proprietară a cuhniei, tot fiică de cadru didactic, muncind pe brânci au dat contur visului, transformându-l într-o realitate palpabilă.

Joc acum rolul de cronicar și consemnez cu mândrie „neculceană”:

La Figa a luat ființă un nou muzeu sătesc, înnobilând harta culturală a județului și a României. Organele locale știu. Au fost la fața locului. Pensionara Florica Cârjac îmi spune, cu modestia specifică omului de la țară – Doamne cât de profundă și de adevărată! – că ar avea nevoie de „un pic de ajutor de la Primărie” ca să termine cum trebuie reparațiile și amenajările interioare, că „banii din pensia lor nu le mai ajung”.

Vă îndemn să mergeți și să vizitați muzeul. Treceți de Băi și intrați cu încredere în inima satului și veți înțelege că basmele lui Ion Pop Reteganul aici s-au născut… și nu numai. Aici ajungeți foarte ușor la Muzeu, întrebând de doamnele Florica, Marinela sau de eleva Maria Zinveliu…

Încercați voluntariatul și dați o mână de ajutor dacă puteți și cum puteți. Vă vor impresiona și pe voi, schița de „casă dinainte”, lada de zestre de la 1906 și multe altele. Numai așa vom schimba, cu adevărat, județul nostru și România noastră în BINE DURABIL!

Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum 31 de minute - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum 2 ore - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".
FOTO: Președintele Klaus Iohannis i-a cucerit și pe olteni acum 3 ore - Președintele Klaus Iohannis a participat, sâmbătă, la reuniunea liberalilor din Oltenia, fiind primit cu entuziasm de craioveni. Klaus Iohannis și PNL își propun să construiască ”România normală”, bazată pe o guvernare competentă, iar prima etapă este câștigarea alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare.
FOTO/VIDEO: Iubire, blândețe și răbdare – rețeta de succes a Hergheliei Beclean, singurul loc din lume unde se crește Lipițanul negru acum 5 ore - Au peste 200 de capete de cai, din care mai bine de jumătate sunt din rasa Lipițan negru. Iar aici a fost născut și crescut armăsarul ce a câștigat de curând titlul de campion mondial. La Herghelia de la Beclean, rețeta succesului în creșterea cailor o prezintă iubirea, blândețea și multa, multa răbdare.
Aquabis: Trei străzi din Lunca Ilvei, fără apă acum 6 ore - Trei străzi din Lunca Ilvei rămân astăzi fără apă, anunţă Aquabis. În zonă sunt necesare lucrări de remediere a unei defecțiuni apărute pe rețeaua de apă.
Vicele Muthi visează la parcări! Vorbește de ele, dar nu se concretizează nimic! UNDE mai vede o parcare: acum 7 ore - Problema spinoasă a bistrițenilor o reprezintă locurile de parcare. Vicele Muthi ar vrea să rezolve asta. Și visează la parcări. Le vede frumoase, supra etajate. Chiar și subteran. Și vorbește de ele. Dar nu se concretizează nimic. UNDE mai ”vede” o parcare:
TEROARE în Cușma: Populația, avertizată prin Ro Alert cu privire la un URS acum 7 ore - Dimineață cu teroare în Cușma. Localnicii au fost avertizați prin Ro Alert să nu iasă din case. Un urs agresiv a pătruns în localitate.
FOTO – GRAV: Pieton spulberat pe trecerea de pietoni de pe Republicii acum 19 ore - Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu putin timp, pe Bulevardul Republicii. Un pieton care traversa strada pe trecerea de pietoni a fost lovit în plin de un autorurism condus de un tânăr bistrițean.
Klaus Iohannis: ȘTIU ce trebuie făcut și împreună cu un guvern pro european, în jurul PNL-ului, vom face această muncă pentru români! acum 22 de ore - Președintele Klaus Iohannis, în aplauzele a 3000 de susținători, însoțit de președintele Partidului Național Liberal Ludovic Orban și mai mulțilideri ai partidului și-a depus oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale.
Bistrițenii, pe mâini bune! Echipaj SAJ BN, loc fruntaș la Concursul Național al Echipajelor de Ambulanță acum 23 de ore - Bistrițenii pot fi liniștiți câînd vine vorba de ăngrijirea medicală a lor, sau a celor dragi. Salvatorii bistrițeni sunt printre cei mai buni din țară. Iar asta o spune locul I obținut de un echipaj bistrițean la proba ALS a Concursului Național. Și locul IV pe țară, la general. 
Ioan Turc: DA! Vreau să candidez la Primăria Bistrița, din partea PNL! acum 24 de ore - Mai este încă aproape un an până la alegerile locale! Dar Ioan Turc, președintele PNL BN, și-a exprimat clar intenția de a candida la fotoliul de primar. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii LIVE Bistrițeanul.ro. 
Bărbat găsit mort în râul Sălăuța! acum O zi - S-a dat alerta la Romuli, după ce un corp a fost văzut plutind pe râul Sălăuța. Polițiștii au reușit să identifice cadavrul, care urmează să fie transportat la Bistrița pentru efectuarea necropsiei.
Faimosul fotbalist Gabi Balint, operat de urgență! A făcut infarct! acum O zi - Clipe grele pentru familia și cei ce-l iubesc pe faimosul fotbalist Gabi Balint. Acesta a făcut infarct și a ajuns în sala de operație a spitalului Fundeni din București. 
FOTO/VIDEO: Spectaculoasă paradă de costume tradiţionale săseşti, pe străzile din Bistriţa! acum O zi - Străzile din centrul Bistriţei au fremătat azi, la prânz, copleşite de un spectaculos peisaj: sute de saşi din toate colţurile Ardealului au animat şi colorat atmosfera, îmbrăcând cu mândrie costumele tradiţionale ale străbunicilor.
Donația substanțială a unui bucureștean tratat în Spitalul Județean de Urgență Bistrița acum O zi - Un bucureștean care a fost tratat la Spitalul Județean de Urgență Bistrița după ce a fost implicat într-un accident rutier a ales să îi recompenseze pe medici cu o donație substanțială. Acesta a vrut să ofere personalului din secțiile unde a fost tratat...cafea.