FOTO. Tată și fiu din Bistrița, campioni europeni în Italia! În ce măsură au fost afectați de coronavirus

FOTO. Tată și fiu din Bistrița, campioni europeni în Italia! În ce măsură au fost afectați de coronavirus

O performanță istorică pentru România a fost înregistrată ieri, în Alpii Italieni: Damaschin Berende și fiul său, Bogdan, au câștigat medaliile de aur în două categorii diferite, la campionatul european de sănii trase de câini. România a urcat pentru prima oară pe podium în clasamentul națiunilor. Ce ne-au povestit sportivii din Bistrița despre amenințarea cu Coronavirus:

Campionatul European de sănii trase de câini s-a încheiat ieri după-amiază, la Pragelato (Italia). Doi sportivi din Bistrița – tată și fiu – au reușit o performanță istorică. Nu doar că au cucerit medaliile de aur, dar au pus și România pe harta acestui inedit sport! Este pentru prima oară când țara noastră contează cu adevărat și urcă pe podiumul națiunilor.

O performanță istorică

Pragelato este un fost oraș olimpic, în care practicanții sporturilor de iarnă sunt nelipsiți. Am avut parte, deci, de un public avizat. A fost o atmosferă foarte frumoasă, iar oamenii ne-au primit cu multă căldură. S-au bucurat auzind că venim de la o asemenea distanță… Știau despre noi, dar când au văzut și performanțele din finalul competiției, au rămas impresionați…”, a mărturisit Damaschin Berende pentru Bistrițeanul.ro.

Am fost doar patru sportivi din România, în condițiile în care Italia s-a prezentat cu aproape 50 de sportivi. Cu toate acestea, am reușit – pentru prima oară în istoria acestui sport – să includem România în clasamentul națiunilor participante. Ne-am clasat pe locul trei, după Franța și Italia…”, a mai explicat Damaschin Berende.

Președintele Clubului Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud a admis că a fost o competiție cu un anumit grad de dificultate. „Condițiile de desfășurare au fost bune. Nu foarte bune, pentru că nici măcar aici, în Alpii italieni, nu a fost suficientă zăpadă. Dar pistele pe care s-a alergat au fost pregătite cu zăpadă procesată, cu două luni îniante de competiție. Însă una este să ai zăpadă proaspătă, și altceva e să alergi pe zăpadă procesată și răsprocesată. Per ansamblu, condițiile au fost ok”, a precizat Damaschin Berende.

Cât de mult au câștigat sportivii bistrițeni în Campionatul european din Italia?

Beneficii financiare nu prea există în asemenea competiții decât rareori”, a admis amuzat Damaschin Berende. Sportivul a povestit că, pe lângă medaliile de aur și diplome, s-au ales și cu câte un sac de mâncare de 20 de kilograme, pentru câinii participanți.

E adevărat, din niciun punct de vedere nu este un sport ușor de practicat. Se investește financiar foarte mult în acest sport. Însă, de-a lungul timpului, noi am avut șansa de a fi sprijiniți de autoritățile locale și județene. Am primit de fiecare dată sume care ne-au ajutat mult și ne-au încurajat. Nu au fost indiferente și știm că nu peste tot se întâmplă acest lucru”, a mai spus Damaschin Berende.

Acesta a amintit, totodată, cât de important este aportul sponsorilor. Și ei ne-au ajutat enorm în toate competițiile. Fără ei, nu aveam nicio șansă. Este foarte important că mediul de afaceri bistrițean se implică în asemenea activități…”, a admis Damaschin Berende.
Sportivul a mulțumit tuturor susținătorilor, partenerului Tășuleasa Social și sponsorilor care fac posibile aceste performanțe: Dimex 2000, Megatitan, Carmolact, Rombat, SepiaPrint, Influent, Intex, Emi Center, Crama Jelna, Asociația Grigore Moisil, Dan Promovet, Fox Naturalis și Ocolul Silvic Josenii Bârgăului

Amenințarea plutește în aer: „Nu vom intra efectiv în zonele afectate”

În ceea ce privește pericolul referitor la coronavirus, Damaschin Berende a recunoscut că abia duminică seară, după ce s-a încheiat Campionatul european, au aflat despre problemele izbucnite în jur.

Zona în care ne aflăm noi, în apropiere de Torino, nu este afectată. Acum terminăm de adunat lucrurile, iar în jurul orei 10:00 urmează să pornim la drum. Sperăm să nu fie probleme nici la întoarcere. Vom traversa anumite zone aflate în carantină, foarte probabil. Însă autostrăzile nu cred să aibă vreo treabă cu această amenințare. Nu vom intra efectiv în zonele afectate. După cum se prezintă lucrurile în acest moment și din informațiile pe care le avem – ieșim dintr-o zonă liberă și vom merge spre alte zone libere”, a explicat Damaschin Berende.

Sportivii bistrițeni ar urma să ajungă acasă mâine seară. Vor traversa o parte din Italia, Slovenia și Ungaria și vor intra în țară prin Satu Mare. „Pe traseul pe care noi îl avem, nu există zone în carantină. Sperăm că totul va fi ok, deși acum lucrurile evoluează într-un ritm nebunesc...”, a recunoscut Damaschin Berende.

Panică, în Italia – a treia cea mai afectată țară din lume de coronavirus, după China și Coreea de Nord

Autoritățile din Italia au intrat în panică. Aici trăiește cea mai mare comunitate de români din străinătate, iar numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a crescut brusc.

Italia este prima țară din Europa care pune orașe întregi sub carantină – scrie Digi 24.

S-au închis școli, spitale, tribunale, restaurante, magazine. Ieri seară a fost anunțat cel de-al treilea caz de deces. În nordul Italiei, două persoane au murit săptămâna trecută, din cauza pneumoniei virale, în două regiuni separate, Lombardia și Veneto. 157 de cazuri de infecții au fost confirmate. 26 de persoane sunt în stare gravă sau critică. Italia devine astfel a treia cea mai afectată țară din lume, după China și Coreea de Nord.

Deocamdată, nu au apărut cazuri de îmbolnăvire printre cetățenii români. Ministerul de Externe de la București a anunțat că a constituit un grup de lucru care este în legătură permanentă cu autoritățile italiene.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat că autoritățile italiene au luat măsuri fără precedent pentru a limita riscul de răspândire a coronavirusului.

Premierul a recunoscut că această epidemie ar putea avea efecte asupra economiei țării. Dar a dat asigurări populației că nu vor exista probleme cu stocurile de alimente în orașele afectate de coronavirus.

Un eveniment de referință – cum este Săptămâna modei de la Milano – a fost de asemenea afectat de coronavirus. Celebrele fotomodele au defilat într-o sală goală, fără ca nimeni să admire sau să aplaude ținutele Armani. Show-ul a fost însă transmis live pe rețelele de socializare. Giorgio Armani a explicat că a luat această decizie radicală pentru a nu-și pune invitații și modelele în pericol. Creatorul de modă a dorit totodată să sprijine eforturile autorităților italiene. Este pentru prima dată în 45 de ani când celebra casă de modă își prezintă colecția cu sala goală.

Foto @ Club Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud

Victime colaterale, la Reteag: familia pastorului, la spital! Al treilea deces din județ e tot la Reteag aprilie 2, 2020 - Localitatea Reteag a intrat în vizorul autorităților. Un bărbat a organizat la el acasă o întâlnire religioasă, în ciuda interdicției. În urma evenimentului, au fost persoane depistate pozitiv cu COVID-19, unele sunt suspecte și zeci se află în izolare. Astăzi, a fost confirmat decesul unui bărbat din Reteag, iar familia celui care a organizat evenimentul a ajuns în urmă cu puțin timp la spital. VEZI imagini video de la „serile de rugăciune”:
ANCHETĂ – AUDIO ȘOC: 4 DOVEZI CLARE arată haosul din DSP BN! “De la pile și piluțe s-au trimis sute și mii de probe, unele aiurea…” aprilie 2, 2020 - "S-au trimis sute și mii de probe și unele aiurea. (!!!) De la pile și piluțe și să nu mai zic eu mai departe...În loc să ia, să trateze cu prioritate contacții, să ia cu prioritate bolnavii și așa mai departe..."- veți auzi o voce din DSP BN. Și veți mai vedea negru pe alb cum probe prelevate fac drumul Bistrița - Cluj în câteva zile, dar și cum instituția care ar trebui să ne apere sănătatea face erori după erori care au dus la îmbolnăviri în lanț ale cadrelor medicale, ale pacienților și aparținătorilor. HAOS e cuvântul care poate caracteriza Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. După ei, potopul stă să vină: 
De azi, medicii din Bistrița pot locui la hotel, pentru a-și proteja familiile și prietenii de coronavirus aprilie 2, 2020 - Începând de astăzi, 2 aprilie, cele 40 de camere duble ale hotelului Krone vor putea fi locuite de personalul medical, pe întreaga durată a stării de necesitate. Rotary Club Bistrița Nosa a închiriat și pune la dispoziția personalului medical din spital - cu titlu gratuit - Hotelul Krone situat în apropierea spitalului.
OFICIAL: Trei decese în Bistrița-Năsăud din cauza COVID-19 aprilie 2, 2020 - Primul deces cauzat de coronavirus a fost anunțat oficial ieri. Este vorba despre un bărbat de 77 de ani din Ilva Mică. Astăzi ar fi ajuns un nou rezultat pozitiv COVID-19 pentru un pacient decedat. UPDATE: Autoritățile centrale au mai confirmat încă două decese, astfel numărul deceselor ajungând la trei în Bistrița-Năsăud.
Continuă valul de demisii de la Spitalul Județean! Până și personalul de la spălătorie renunță la job aprilie 2, 2020 - Nu mai puțin de 6 demisii au fost înregistrate la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Printre cei care au ales să plece în plină pandemie nu se numără medici, însă se numără infirmiere și chiar personal de la spălătoria unității medicale..
VIDEO: Mesaj EMOȚIONANT, din carantină. Dintr-o lume fascinantă, minunată și teribil de dureroasă aprilie 2, 2020 - Un emoționant mesaj, din carantină: Despre o lume fascinantă, minunată, dar și teribil de dureroasă… „Vă rugăm să ne respectați și să ne ajutați… Aveți încredere în noi!”
INCONȘTIENȚĂ! A ajuns la spital cu semne de Coronavirus și a mințit medicii că nu a avut contact cu nicio persoană infectată aprilie 2, 2020 - O femeie s-a ales cu dosar penal după ce a mințit medicii de la spital cu privire la simptomele sale și la faptul că a avut contact cu un pacient Covid-19.  Un membru al familiei sale fusese confirmat chiar în dimineața respectivă!
ANCHETĂ COVID-19 la Reteag, după o întâlnire religioasă: Infectați, suspecți și zeci de persoane în izolare aprilie 2, 2020 - Parchetul de pe lîngă Judecătoria Beclean face cercetări într-un dosar penal de zădărnicirea combaterii bolilor, în Reteag. Un bărbat a organizat o întâlnire religioasă la el acasă, în ciuda interdicției. În urma evenimentului, au fost persoane depistate pozitiv cu COVID 19, unele sunt suspecte și zeci se află în izolare.
OFICIAL: 22 de infectați în Bistrița-Năsăud. Aproape 2800 la nivel național aprilie 2, 2020 - Până astăzi, 2 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.738 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID–19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 267 au fost declarate vindecate și externate  din unități spitalicești. În Bistrița-Năsăud 22 de persoane au fost confirmate pozitiv.
TOATE înmormântările, pe repede-nainte! CÂT timp ai la dispoziție să-ți iei rămas bun de la cei dragi: aprilie 2, 2020 - În contextul pandemiei de coronavirus s-au dat măsuri clare și în ceea ce privește înmormântările. Comitetul de Situații de Urgență de la nivelul municipiului au trasat o nouă directivă: TOATE înmormântările trebuie făcute în 24 de ore. 
Angajări la Spitalul Județean de Urgență: Se caută medici de laborator și infirmiere aprilie 2, 2020 - În plină criză de coronavirus, în întreaga țară personalul medical își dă demisia de frica infecției cu COVID-19. În Bistrița însă, Spitalul Județean de Urgență angajează în regim de urgență doi medici în specialitatea medicină de laborator și 20 de infirmiere.
AGRO ARDEAL – Lapte și preparate din carne proaspete, în condiții de maximă siguranță! aprilie 2, 2020 - S-au suplimentat măsurile de igienă, în magazinele producătorului local Agro Ardeal: „Am implementat recomandările Ministerului Sănătății, precum și un set de măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii Covid-19”, transmite Ionel Peica, managerul abatorului și al fermei de vaci de carne de la Orheiu Bistriței.
CINSTE EI: O tânără bistrițeancă s-a oferit să ajute echipa ce va testa probele COVID 19 aprilie 2, 2020 - Alina Rus este o bistrițeancă ce a absolvit studii medicale. Aceasta a lucrat la București cu aparate RT - PCR, motiv pentru care a dorit să ajute. S-a oferit astfel să facă parte din echipa ce va realiza testarea probelor COVID 19.
Se complică lucrurile în cazul bărbatului din Ilva diagnosticat post-mortem cu COVID-19: Fiul și nepotul lucrează în instituții publice aprilie 2, 2020 - Lucrurile în cazul bărbatului din Ilva Mică diagnosticat port-mortem cu Covid par să se complice cu fiecare zi. Fiul bărbatului este angajat la Gara Bistrița, iar nepotul la IPJ BN. În tot acest timp, cei doi au fost la muncă, intrând în contact cu zeci de persoane. La fel și familia extinsă a decedatului.
ILIȘUA: Un suspect de COVID-19 a băgat în izolare zeci de persoane aprilie 2, 2020 - Caz incredibil la Ilișua! Zeci de persoane se află în izolare, după ce un concetățean de-al lor e suspect de COVID 19. Poliția a luat deja declarații și se va începe ancheta epidemiologică. CE s-a întâmplat:
VIDEO- ÎNCĂ PUȚIN: Când se vor putea prelucra testele COVID-19 la Bistrița aprilie 2, 2020 - Situația privind numărul de cazuri COVID 19 la nivelul județului nu poate fi dată în timp real, din cauza rezultatelor care sosesc foarte greu. În Bistrița am putea avea 4 astfel de aparate. Primele teste COVID 19 s-ar putea face la Bistrița la finele săptămânii viitoare.
Dosar penal în cazul bunicului din Ilva diagnosticat cu Covid, lăsat să meargă și să moară acasă aprilie 2, 2020 - Un bărbat de 78 de ani din Ilva Mică s-a stins la final de martie, după ce ajuns în spitalul din Bistrița, a fost lăsat să plece, în ciuda faptului că era suspect de Covid. Culmea, rezultatele au ajuns la o zi după ce bunicul s-a stins... Poliția și Parchetul au deschis un dosar penal în acest caz.
VIDEO: Prima naștere în sala de operații COVID de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița aprilie 2, 2020 - Soția unui pacient confirmat cu coronavirus a născut prin cezariană la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Nașterea a avut loc în sala de operații special amenajată pentru pacienții suspecți sau confirmați cu COVID-19. Femeia se află izolată la Terapie Intensivă, în timp ce soțul acesteia este internat la Secția de Boli Infecțioase.
Aquabis: Lucrări de remediere, pe o stradă din Beclean. Probleme, și în Livezile și Unirea aprilie 2, 2020 - Lucrări de remediere, astăzi, 2 aprilie 2020, pe o stradă din Beclean. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
POVESTEA bărbatului care a trecut pe la Spitalul Năsăud, a ieșit pe picioare din Spitalul Județean și a murit în prima noapte acasă aprilie 1, 2020 - Valentin Ciocan, 78 ani, Ilva Mică. Un pensionar ca mulți alții de vârsta sa, în evidențele medicilor cu afecțiuni multiple. Povestea sfârșitului său începe în urmă cu 10 zile, când i se face rău. Ajunge la spitalul din Năsăud, unde rămâne câteva ore, iar apoi la cel din Bistrița, unde este internat în secția Interne până luni. Iese pe picioare din Spitalul Județean, iar noaptea moare, acasă. A doua zi dimineața, familia află de la medici că fusese diagnosticat cu COVID 19. Citește povestea absolut halucinantă și scoasă la iveală de sportulbistritean.ro:
VIDEO Primele demisii la Spitalul Județean de Urgență Bistrița! Două asistente au abandonat lupta cu virusul ucigaș aprilie 1, 2020 - Valul de demisii din sistemul medical pare să nu se termine și a atins și Spitalul Județean de Urgență din Bistrița. Potrivit managerului unității medicale, două asistente au abandonat lupta cu virusul ucigaș și și-au dat demisia.
VIDEO: Un bebeluș de doar un an, printre pacienții internați confirmați cu Covid-19 aprilie 1, 2020 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, cel mai tânăr pacient internat în unitatea medicală este un bebeluș de doar un an. Acesta a fost testat pozitiv pentru Covid. În prezent 13 persoane confirmate cu Covid sunt internate în spital.
VIDEO: Gabriel Lazany despre decesul pacientului infectat cu COVID-19 – „Parcă e o glumă proastă” aprilie 1, 2020 - Un pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Bistrița a murit în aceeași zi în care a fost externat. Deși era în așteptarea rezultatelor pentru coronavirus, medicul a decis externarea acestuia. Astăzi, la o zi după deces, pacientul a fost confirmat pozitiv COVID-19. VEZI cum comentează Gabriel Lazany situația:
În prima zi: 94 de agenți economici au anunțat AJOFM BN că-și trimit angajații în șomaj aprilie 1, 2020 - Astăzi a fost prima zi în care angajatorii au putut să trimită mailuri spre AJOFM-uri, pentru a anunța intenția de a trimite angajații în șomaj tehnic. ”În prima zi ne-au trimis mail 94 de angajatori care și-au trimis angajații în șomaj tehnic. Noi suntem pregătiți” a declarat Otilia Râpan.
LĂUDABIL! Bancă de alimente pentru persoanele nevoiașe și bătrânii din Sîngeorz-Băi aprilie 1, 2020 - O asociație din Sîngeorz-Băi și un supermarket vin în sprijinul persoanelor nevoiașe și bătrânilor și pun la punct prima bancă de alimente din județ. Practic cei care vor să îi sprijine pe cei care nu își permit să își cumpere alimente vor putea cumpăra și pentru ei.
Adoptă un bunic, pe vreme de coronavirus, și împarte bucurie! aprilie 1, 2020 - Asociația ”Împarte bucurie” și-a propus să aducă zâmbete pe fața celor mai puțin norocoși. Alătură-te și tu, adoptând un bunic pe vreme de coronavirus. Deja 40 de bunici au fețele mai senine. Împarte și tu bucurie!
Sportul Bistrițean: Ieri a murit, astăzi a primit testul: pozitiv! aprilie 1, 2020 - Sportul Bistrițean scrie că este foarte posibil să avem înregistrat primul deces în județ din cauza coronavirusului. Un bărbat a decedat ieri acasă după ce a fost externat de familie din spital. Astăzi, a primit și testul pentru COVID-19, care a fost pozitiv!
FOTO/VIDEO – Dragostea-n vreme de pandemie: Cu bericica, la soare, cu ceasurile! aprilie 1, 2020 - Că dacă tot e frumos, și dacă tot e soare, prost să fii să nu ieși din casă! Mai și iei alcool cu tine, grupul nu e mai mare de 3 persoane, așa că va să zică, ești ”acoperit” legal. Dar chiar așa...poți sta cu ceasurile? Că nicio ordonanță n-a reglementat timpul...
Casa de Asigurări de Sănătate BN: Măsuri SPECIALE privind acordarea serviciilor medicale, în aceste zile aprilie 1, 2020 - Casa de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud anunță o serie de măsuri speciale, în perioada stării de urgență. Acestea se referă la acordarea serviciilor medicale. Rețetele de medicamente pot fi transmise orin mijloace electronice de comunicare. Pacienții pot printa documentele sau le pot transmite farmaciei, pentru a fi printate aici.
DELICE PAN îți face cozonacii de Paște! Lași comanda cu un simplu telefon aprilie 1, 2020 - Ai destule probleme pe cap, așa că brutăria Delice Pan a decis să vă scape de o grijă: în acest an, vă pregătesc ei cozonacii de Paște! Tot ce mai ai de făcut este să dai un telefon și să comanzi ce anume îți dorești: