Incursiune în universul fascinant al Indiei – joi, la Bistriţa!

Incursiune în universul fascinant al Indiei – joi, la Bistriţa!

Societatea de Concerte Bistrița, Centrul Cultural Swar Arpan în parteneriat cu Sahaja Yoga Romania și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud vă invită joi 22 august, de la ora 19:00, la Sinagoga Bistrița! Aici vă aşteaptă o incursiune în universul fascinant al Indiei.

Evenimentul face parte din Turneul European Awakening care se desfășoară în orașe din Estonia, Lituania, Polonia, Germania, Slovacia, Ungaria și România.

Artiști de renume internațional din Europa și India, interpreți ai muzicii clasice indiene, ne vor încânta simțurile și ne vor transpune într-o altă dimensiune.

În centrul evenimentului se află interpreta Mahuya Mukherjee – deja bine cunoscută publicului românesc. Românii au avut bucuria să o asculte în cadrul  Festivalului Nirmalanjali, precum și a Festivalului Namaste India.

Mahuya Mukherjee este înzestrată cu o voce puternică și melodioasă, interpretările sale emoționante uimind publicul de nenumărate ori, făcând-o să se bucure de apreciere în universul muzicii indiene.

Deși specializată în stilul khayal al muzicii clasice Hindustani (Nordul Indiei), Mahuya Mukherjee prezintă cu mult rafinament și măiestrie diferite stiluri muzicale semi-clasice, precum: khayal, thumri, kajri, și chaiti.

Interpretările sale s-au remarcat prin prezentarea sistematică a structurii ragas-urilor, creativitate în expunerea frazelor muzicale şi prin expresia unei game variate de emoții și sentimente.

Reprezentantă a stilului Patiala Gharana, Mahuya Mukherjee s-a format ca artist sub îndrumarea maestrului Ajay Chakrabarty, unul dintre cei mai de seamă vocaliști contemporani ai stilului Hindustani. În stilul semiclasic, călăuză i-a fost renumita maestră Smt. Shipra Basu.

Ea a susținut numeroase spectacole prestigioase, muzica ei fiind difuzată în mod regulat de ALL INDIA RADIO. Bucurându-se de recunoașterea ICCR (Consiliul Indian pentru Relații Culturale) precum și SPICMACAY (Societatea pentru promovarea culturii și muzicii clasice indiene în rândul tinerilor) – Mahuya a primit numeroase premii.

Acestea au fost însoțite de titlurile Sangeet Ratna (Comoara muzicii), Sangeet Sarita (Oceanul muzicii), Swar Samragi (Regina sunetelor muzicale) sau Sunad (Sunet auspicios)…

Talentul ei l-a impresionat chiar și pe Nizam Raja, Regele Statului Hyderabad, acesta invitând-o să cânte în palatul său.

Datorită vocii sale deosebite, de o rezonanță aparte, profundă și subtilă, Mahuya Mukherjee se bucură de succes în India și în străinătate, susținând numeroase turnee europene, în țări precum Germania, Elveția, Belgia, România, Italia, Austria, Franța etc.

Mahuya Mukherjee are o vastă experiență în predarea muzicii clasice indiene. Artista a susținut cu succes workshopuri și lecții demonstrative în Elveția, Italia, Germania, România. Mahuya Mukherjee găzduiește în mod regulat studenți din străinătate (China, Malaezia, Iran, Japonia, etc), care vin în fiecare an la Delhi pentru a-și însuși stilul muzicii indiene, sub îndrumarea ei.

Mahuya este directorul  Academiei „Swar Arpan Foundation” din New Delhi, unde zeci de talente înfloresc sub îndrumarea ei.

VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 10 minute - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum O oră - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 2 ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 3 ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum 4 ore - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum 5 ore - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum 6 ore - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.
Ioan Turc: Administrația PSD a transformat Parcul Industrial în pistă de carturi! acum 6 ore - Liderul PNL BN a explicat în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro că ideea unui Parc Industrial îi aparține. Dacă ar fi fost făcut așa cum îl propusese el încă din 2006, Bistrița ar fi ”bătut” Oradea. ”Administrația PSD și-a bătut joc de Parcul Industrial. A devenit o pistă de carturi” a susținut Ioan Turc.
Metoda inedită pentru combaterea mitei ce ar putea fi aplicată la Spitalul Județean acum 7 ore - Cererea și oferirea șpăgii în Spitalul Județean de Urgență Bistrița este o discuție veche și întoarsă pe toate părțile. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița s-a gândit la o metodă de a-i responsabiliza pe pacienții tentați să vină cu atenții la medici.
ALTE VREMURI. Peste 35.000 de sași au fost somaţi, în septembrie 1944, să plece din Bistrița. Ca să nu fie împuşcaţi de ruşi acum 22 de ore - În septembrie 1944, saşii din Bistrița erau somaţi să evacueze oraşul, fiind ameninţaţi că dacă nu pleacă, vor fi împuşcaţi de ruşi. 35.000 de sași au fost nevoiți atunci să-și părăsească – în doar câteva ore – locurile de baștină, gospodăriile și prietenii...
Zeci de copii din Bistriţa, încurajaţi – cu un cadou – să nu renunţe acum 24 de ore - Zeci de copii din Bistriţa, Unirea, Viişoara, dar şi Susenii Bârgăului au primit câte un cadou, în aceste zile. Cei care au venit cu ideea şi-au dorit astfel să-i încurajeze pe copii să nu renunţe la educaţie… „Nu este în regulă. Elimpede că Statul nu îşi face treaba...!"
Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum O zi - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum O zi - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".
FOTO: Președintele Klaus Iohannis i-a cucerit și pe olteni acum O zi - Președintele Klaus Iohannis a participat, sâmbătă, la reuniunea liberalilor din Oltenia, fiind primit cu entuziasm de craioveni. Klaus Iohannis și PNL își propun să construiască ”România normală”, bazată pe o guvernare competentă, iar prima etapă este câștigarea alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare.
FOTO/VIDEO: Iubire, blândețe și răbdare – rețeta de succes a Hergheliei Beclean, singurul loc din lume unde se crește Lipițanul negru acum O zi - Au peste 200 de capete de cai, din care mai bine de jumătate sunt din rasa Lipițan negru. Iar aici a fost născut și crescut armăsarul ce a câștigat de curând titlul de campion mondial. La Herghelia de la Beclean, rețeta succesului în creșterea cailor o prezintă iubirea, blândețea și multa, multa răbdare.