Modificări aduse de noua lege a pensiilor: mai mulți bani, vârstă mai mică de pensionare, modalități noi de calcul

Modificări aduse de noua lege a pensiilor: mai mulți bani, vârstă mai mică de pensionare, modalități noi de calcul

Noua lege a pensiilor a fost publicată în Monitorul Oficial. Unele categorii de beneficiari vor primi mai mulți bani, alții se vor putea pensiona mai repede. Se schimbă și modalitatea de calcul. Dar nu toate deodată, ci pe etape. AFLĂ ce se modifică și când:

În luna iulie a anului curent a fost publicată noua lege a pensiilor din sistemul public de pensii. Articolele acesteia intră în vigoare pe rând.

Astfel, din 12.07.2019, cei care doresc să conteste o decizie a Casei de Pensii o pot face direct la instanța de judecată de pe raza de competență. În termen de 45 de zile. Înainte se puteau adresa numai unei comisii din cadrul CJP.

De la data de 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 15% și este în cuantum de 1.265 lei.

De la 1 septembrie 2021 intră în vigoare urmăroarele modificări:

 1. Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 10 ani vor putea incheia contract de asigurare socială cu casa de pensii și să-și plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă care să totalizeze maximum cinci ani (perioade de necontributivitate)
 2. Întregul mecanism de acordare a pensiilor minime (indemnizațiile sociale pentru pensionari) se va schimba. Legiuitorul a decis ca pensia minimă să se acorde diferențiat, raportat la salariul minim brut și la anii de cotizație ai solicitantului. În prezent, pensia minimă garantată are un cuantum fix de 704 lei. Deci pensia minimă:
  1. Nu va putea fi mai mică de 45% din salariul minim brut (care, în 2019, este de 2.050 de lei), adică 922,5 lei;
  2. Maximul va fi de 75% din salariul minim brut și, dacă ne raportăm la valoarea sa actuală, asta va însemna 1.537,5 lei;
  3. Se va stabili prin adăugarea la minimul de mai sus a câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, dar nu poate depăși maximul de mai sus;
 3. Fiecare beneficiar de pensie de urmaș va avea dreptul la o pensie minimă în cuantum de 35% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare urmaș în parte;
 4. Se vor menține aceleași condiții de acordare a pensiei pentru limita de vârstă;
 5. Se va putea solicita pensia pentru limită de vârstă și de către cei care au depășit stagiul de cotizare cerut de lege cu cel puțin opt ani, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută pentru situația asiguratului;
 6. Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea aceasta se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil;
 7. Va exista doar pensia anticipată cu penalizare de cuantum;
 8. Soțul supraviețuitor care nu optează la pensie de urmaș, poate beneficia, pe lângă pensia proprie (pensia de limită de vârstă), de un ajutor lunar de 25% din pensia soțului decedat, dacă durata căsătoriei a fost mai mare de 10 ani;
 9. Crește punctul de pensie: 1.265 lei de la 1 septembrie 2019, 1.775 lei de la 1 septembrie 2020 și 1.875 lei din 1 septembrie 2021;
 10. Valoarea punctului de referință va fi de 75 de lei, iar din 2022 se va indexa în funcție de inflație și salariul mediu brut;

Câți bistrițeni au avut de câștigat până acum de pe urma noii legi

Un numar de 1.159 de pensionari au beneficiat de creșterea pensiei cu aproximativ o treime. S-a înregistrat o creștere medie a pensiilor, raportat la noua valoare a punctului de pensie, de 752 lei, iar pentru toți beneficiarii, majorările au însumat totalul de 665.914 lei/lună”, au transmis reprezentanții CJP BN.

De la 1 septembrie 2019 a crescut și indemnizația socială pentru pensionari, de la 640 lei, la 704 lei/lună. Astfel, 18.862 de pensionari s-au bucurat de bani mai mulți.

Totodată, s-a majorat și indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, de la 880 lei la 1.012 lei.

 

Radu Moldovan: Mă bucur că s-a făcut dreptate! E un moment istoric pentru județ! decembrie 9, 2019 - Fetele de la CS Gloria 2018 au ajuns în Cupa EHF, după ce Corona Brașov a fost eliminată. Președintele Consiliului Județean s-a arătat mai mult decât bucuros, considerând această veste cadoul timpuriu de Crăciun. Directorul Cosma și antrenorul Pașca au declarat că e un lucru normal. 
Asta-i era ”ocupația”: Se plimba cu trenul și fura telefoane! decembrie 9, 2019 - Bărbatul din Telciu, prins săptămâna trecută de polițiștii dejeni, după ce a furat un telefon, nu era la prima abatere. Se pare că acesta se plimba cu trenul TOCMAI pentru acest motiv. Într-o săptămână a fost prins de trei ori, de oamenii legii, cu telefoane furate în buzunar.
DECIZIE FINALĂ: CS Gloria 2018 intră în locul Coronei Brașov în Cupa EHF decembrie 9, 2019 - Federația Europeană de Handbal a luat decizia, în urmă cu puțin timp, ca CS Gloria Bistrița 2018 Bistrița-Năsăud să înlocuiască formația Corona Brașov în Cupa EHF. 
VIDEO Scandal cu iz penal la Londra. O bistrițeancă acuză un conațional că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire decembrie 9, 2019 - O bistrițeancă de 38 de ani, rezidentă de ani buni în Londra, acuză un conațional, originar tot din Bistrița-Năsăud, că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire. Aceasta a lucrat la firma de construcții a bărbatului și ar fi fost nevoită să scoată din propriul buzunar bani pentru a plăti muncitorii.
NOU de la Agro-Ardeal: Salam nemțesc, din 100 la sută carne și doar cu condimente naturale, făcut după o rețetă veche, din zona Bistriței! decembrie 9, 2019 - Tehnologii și specialiștii în procesarea cărnii de la Agro-Ardeal, ferma și abatorul de la Orheiu Bistriței, lucrează la foc continuu să scoată produse preparate integral din carne, fără a folosi E-uri, doar sare și condimente clasice. După ce la începutul lunii Decembrie au lansat un salam de vită făcut din carne macră și cu condimente naturale, care s-a bucurat de un real succes, având și un preț excelent - 8 lei/ 400 grame, acum anunță lansarea pe piață a unui nou produs - SALAM NEMȚESC CRUD MATURAT. Provocarea la acest produs a fost să respecte tradițională săsească din zona Bistriței, care i-a inspirat. Le-a ieșit, de miercuri noul produs va fi găsit în toate magazinele Agro Ardeal din județ și din țară.
În fața instanței, după ce a condus beat și fără permis! CE pedeapsă a primit: decembrie 9, 2019 - Un bărbat din Budac a fost reținut de polițiști. Acesta condusese un autoturism deși nu deține permis de conducere. Mai mult, a și consumat alcool înainte de a se urca la volan. CE a decis instanța, la momentul înfățișării:
Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează la stat decembrie 9, 2019 - Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează în diverse instituții ale statului. Județul nostru se regăsește la coada clasamentului din acest punct de vedere, existând județe unde 45% dintre angajați sunt bugetari.
VIDEO: Cui trebuie să mulţumim pentru că avem facultate la Bistriţa decembrie 9, 2019 - Ni se pare deja firesc faptul că în Bistriţa avem extensii universitare sau că elevii au oportunitateade a face o facultate chiar acasă. Dar începuturile acestui fenomen nu au fost deloc uşoare. Nu veţi ghici niciodată cui trebuie să mulţumim pentru acet lucru:
Aquabis angajează şoferi! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! decembrie 9, 2019 - Dacă ai permis de conducere categoriile B, C, D şi atestat de şofer profesionist – ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Aquabis! Casa Doamnelor caută un bucătar priceput la mâncare tradiţională românească. Laboratoarele Holistic angajează asistent şi biolog!
FOTO/VIDEO: Bornă Via Transilvanica din mii de piese LEGO! Sute de părinți și copii fericiți: decembrie 9, 2019 - A 7-a ediție a expoziției LEGO de iarnă a avut loc în acest sfârșit de săptămână. De această dată exponatele au vrut să atragă atenția asupra naturii și pericolului în care se află aceasta. Printre lucrări, o bornă pentru Via Transilvanica, din peste 5.000 de piese. Sute de părinți și copii au construit în aceste zile, evadând din cotidian.
La un pas de tragedie! Un camion al unității militare din Prundu Bârgăului, suspendat pe un pod din Dej decembrie 9, 2019 - Un camion al unității militare aflat în misiune a fost implicat într-un accident de circulație în Dej, rămânând suspendat pe un pod. Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav, însă mastodontul a fost avariat.
VIDEO: Mai multe şcoli profesionale, în Bistriţa-Năsăud, în 2020…? decembrie 9, 2019 - „Nicio muncă nu este ruşinoasă. Trebuie să ne scoatem din cap ideea că dacă mergem la şcoală profesională ne facem de ruşine… Mai bine te duci la şcoala profesională şi înveţi bine o meserie. S-ar putea să-ţi ajute mai mult în viaţă decât un liceu…”
ADMIRABIL! Tășuleasa Social a strâns fonduri pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica la Chicago decembrie 9, 2019 - Tășuleasa Social a reușit să strângă fondurile pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica într-o singură zi. S-a întâmplat chiar în ajun de Moș Nicolae, tocmai la Chicago.
FOTO/VIDEO: Incendiu în Crainimăt. O persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum decembrie 8, 2019 - Un incendiu a izbucnit la o casă din localitatea Crainimăt. În urma incidentului o persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum.
VIDEO. Gata de zbor, pe un acoperiș în zona industrială a Bistriței, într-o lume nebună decembrie 8, 2019 - Fosta moară de lângă pasarela din Bistrița s-a transformat în locul perfect pentru un inedit protest. De sus de pe acoperișul clădirii părăsite - doi tineri din oraș se revoltă împotriva societății noastre și a valorilor ei precare: Vorbesc despre „o lume nebună”, în care „ce vezi tu în viitor, au distrus toți ieri...”