Modificări aduse de noua lege a pensiilor: mai mulți bani, vârstă mai mică de pensionare, modalități noi de calcul

Modificări aduse de noua lege a pensiilor: mai mulți bani, vârstă mai mică de pensionare, modalități noi de calcul

Noua lege a pensiilor a fost publicată în Monitorul Oficial. Unele categorii de beneficiari vor primi mai mulți bani, alții se vor putea pensiona mai repede. Se schimbă și modalitatea de calcul. Dar nu toate deodată, ci pe etape. AFLĂ ce se modifică și când:

În luna iulie a anului curent a fost publicată noua lege a pensiilor din sistemul public de pensii. Articolele acesteia intră în vigoare pe rând.

Astfel, din 12.07.2019, cei care doresc să conteste o decizie a Casei de Pensii o pot face direct la instanța de judecată de pe raza de competență. În termen de 45 de zile. Înainte se puteau adresa numai unei comisii din cadrul CJP.

De la data de 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 15% și este în cuantum de 1.265 lei.

De la 1 septembrie 2021 intră în vigoare urmăroarele modificări:

 1. Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 10 ani vor putea incheia contract de asigurare socială cu casa de pensii și să-și plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă care să totalizeze maximum cinci ani (perioade de necontributivitate)
 2. Întregul mecanism de acordare a pensiilor minime (indemnizațiile sociale pentru pensionari) se va schimba. Legiuitorul a decis ca pensia minimă să se acorde diferențiat, raportat la salariul minim brut și la anii de cotizație ai solicitantului. În prezent, pensia minimă garantată are un cuantum fix de 704 lei. Deci pensia minimă:
  1. Nu va putea fi mai mică de 45% din salariul minim brut (care, în 2019, este de 2.050 de lei), adică 922,5 lei;
  2. Maximul va fi de 75% din salariul minim brut și, dacă ne raportăm la valoarea sa actuală, asta va însemna 1.537,5 lei;
  3. Se va stabili prin adăugarea la minimul de mai sus a câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, dar nu poate depăși maximul de mai sus;
 3. Fiecare beneficiar de pensie de urmaș va avea dreptul la o pensie minimă în cuantum de 35% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare urmaș în parte;
 4. Se vor menține aceleași condiții de acordare a pensiei pentru limita de vârstă;
 5. Se va putea solicita pensia pentru limită de vârstă și de către cei care au depășit stagiul de cotizare cerut de lege cu cel puțin opt ani, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută pentru situația asiguratului;
 6. Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea aceasta se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil;
 7. Va exista doar pensia anticipată cu penalizare de cuantum;
 8. Soțul supraviețuitor care nu optează la pensie de urmaș, poate beneficia, pe lângă pensia proprie (pensia de limită de vârstă), de un ajutor lunar de 25% din pensia soțului decedat, dacă durata căsătoriei a fost mai mare de 10 ani;
 9. Crește punctul de pensie: 1.265 lei de la 1 septembrie 2019, 1.775 lei de la 1 septembrie 2020 și 1.875 lei din 1 septembrie 2021;
 10. Valoarea punctului de referință va fi de 75 de lei, iar din 2022 se va indexa în funcție de inflație și salariul mediu brut;

Câți bistrițeni au avut de câștigat până acum de pe urma noii legi

Un numar de 1.159 de pensionari au beneficiat de creșterea pensiei cu aproximativ o treime. S-a înregistrat o creștere medie a pensiilor, raportat la noua valoare a punctului de pensie, de 752 lei, iar pentru toți beneficiarii, majorările au însumat totalul de 665.914 lei/lună”, au transmis reprezentanții CJP BN.

De la 1 septembrie 2019 a crescut și indemnizația socială pentru pensionari, de la 640 lei, la 704 lei/lună. Astfel, 18.862 de pensionari s-au bucurat de bani mai mulți.

Totodată, s-a majorat și indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, de la 880 lei la 1.012 lei.

 

INTERZIS în Germania, pentru sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat noiembrie 12, 2019 - După ce zilele trecute au câştigat medalia de aur la Campionatul European din Magyarpolány, Ungaria - sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud s-au trezit cu speranţele spulberate, la graniţă: 
VIDEO Conflictul de la Bichigiu lăsat cu înjunghierea unui tânăr ar fi pornit de la un musafir prost-crescut noiembrie 12, 2019 - Un tânăr de 18 ani este în stare gravă într-un spital din Cluj-Napoca, după ce a fost înjunghiat de un bărbat de 42 de ani. Culmea, întreg conflictul ar fi pornit de la un musafir prost-crescut, pe care mama victimei l-ar fi dat afară din casă.
FOTO/VIDEO: Explozie la Dorolea! Aproape 170 de elemente de muniție distruse de pirotehniști noiembrie 12, 2019 - Tot mai multe elemente de muniție, din al Doilea Război Mondial, se găsesc pe teritoriul județului nostru. Azi, la Dorolea, pirotehniștii au distrus aproape 170 de astfel de elemente. CE sfaturi dau reprezentanții ISU BN: 
Condamnat la 3 ani de închisoare pentru ce a făcut în Ajunul Crăciunului din 2018: noiembrie 12, 2019 - La nici un an de la comiterea faptei, un tânăr de doar 19 ani a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița. Acesta a fost condamnat pentru o tâlhărie comisă în Ajunul Crăciunului din 2018.
Taximetrist audiat după ce a transportat la Bistrița posibilii călăi ai unui ambulanțier dispărut fără urmă noiembrie 12, 2019 - Un ambulanțier din Borșa, Maramureș, a dispărut fără urmă de mai bine de un an. Acesta a transportat doi bărbați până în județul Cluj, unde polițiștii i-au găsit mașina incendiată, dar nu și trupul. Apoi, cei doi presupuși ”călăi” au luat un taxi cu destinația Bistrița.
PETIȚIE privind modul dezastruos în care se regularizează râurile din Bistrița-Năsăud noiembrie 12, 2019 - Partidul Verde Bistrița și trei ONG-uri au trimis o petiție către 8 instituții ale statului. Aceștia atrag atenția asupra modului dezastruos în care se fac lucrările de regularizare a râurilor din Bistrița-Năsăud.
La Holistic îți poţi face rapid testul de gripă! noiembrie 12, 2019 - Poate că nu știai, dar între gripă și răceală este o mare și periculoasă diferență! Gripa poate conduce la complicații severe, chiar mortale, precum pneumonie și encefalopatie, în rândul persoanelor vulnerabile, nevaccinate.
Aquabis: Se sistează apa potabilă, azi, în Sângeorz-Băi noiembrie 12, 2019 - Astăzi, 12 noiembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Sângeorz-Băi. Cât durează remedierea defecţiunii:
A împușcat și ucis cu sânge rece un câine! Acum riscă ani buni după gratii noiembrie 12, 2019 - Un bistrițean riscă să petreacă următorii ani după gratii, după ce în vara anului trecut a împușcat și ucis un câine. Este vorba despre un câine cu stăpân.
MINORĂ dispărută dintr-o casă de tip familial! noiembrie 12, 2019 - Oamenii legii caută o minoră ce a plecat ieri dintr-o casă de tip familial din Teaca. Cei care o văd sunt rugați să anunțe imediat poliția.
Rostul de dimineaţă: Să nu ne uităm tradițiile…! Şi nici bicicleta… noiembrie 12, 2019 - Degeaba ne asaltează globalizarea din toate părţile şi unghiurile posibile... Degeaba încearcă unii să ne servească modernizare la pachet, cu linguriţa sau cu forţa... Bistriţenii fac ce fac şi nu îşi lasă baltă tradiţiile. O demonstrează o fotografie delicioasă – surprinsă de prietenul nostru, Dorin Cîrcu.
FOTO – La un pas de moarte! Un tânăr de 18 ani a fost înjunghiat în zona inimii noiembrie 12, 2019 - În această dimineață un tânăr de 18 ani a fost înjunghiat în zona inimii. Incidentul s-a petrecut în localitatea Bichigiu.
SURPRIZĂ: Vine Iohannis la Bistrița! noiembrie 11, 2019 - Nici nu și-au revenit bine din bucuria rezultatului de ieri, când au colorat județul în albastru, că liberalii bistrițeni sunt iar în culmea extazului. Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat vizita la Bistrița, pentru această săptămână. AFLĂ care e ziua în care președintele României va veni la Bistrița:
VIDEO. Dr. Cristian Răchitan, la Bistriţa, despre greşeala „enorm de mare” a oamenilor de azi: Aşa apar insatisfacţiile noiembrie 11, 2019 - Unul dintre cei mai buni diagnosticieni din lume - dr. Cristian Răchitan - a fost prezent ieri la Bistriţa, la Sinagogă. A vorbit bistriţenilor despre sindronul neurodepresiv, sentimentul împlinirii, dar şi despre greşeala „enorm de mare” a oamenilor de azi care degenerează în boli, insatisfacţii şi nemulţumiri...
FOTO: Acoperit de noroi din cap până-n picioare, dar campion european…! noiembrie 11, 2019 - După zeci de kilometri prin noroaie şi ploi, după ce au străbătut din nou traseele pline de dificultăţi, s-au întors acasă victorioşi! Bogdan Berende, de la Clubul Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud a cucerit încă o medalie de aur!