OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Mircea Belei, muzicianul care a lucrat cu Tom Cruise și Maxim Vengerov

OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Mircea Belei, muzicianul care a lucrat cu Tom Cruise și Maxim Vengerov

Cum am regăsit Bistriţa, după atâţia ani…? Parcă creşte în mine… E curat, e verde, e frumos. Oamenii parcă au mai multă grijă de oraş, într-un fel… Parcă se şi investeşte mai mult. Clădirile arată mai bine...”, ne-a mărturisit Mircea Belei, originar din Bistriţa. Tânărul muzician locuieşte acum la Londra.

Violistul Mircea Belei a urmat primele 8 clase la Şcoala de Muzică din Bistriţa (actualmente Liceul Tudor Jarda). Şi-a continuat apoi studiile la Liceul de muzică Sigismund Toduţă din Cluj. A absolvit Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj şi Universitatea de Arte din Graz, Austria.

De şapte ani s-a stabilit la Londra. La Bistriţa a susţinut un concert alături de Modulus Quartet, în august 2019. Evenimentul a făcut parte din Festivalul Internațional IconArts, organizat cu sprijinul Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

Cam asta ar fi misiunea noastră – să scoatem la lumină muzica modernă, contemporană. Să schimbăm puţin percepţia publicului. Să arătăm oamenilor că e inspirată şi că merită ascultată… Ne sunt foarte dragi compozitorii cu care lucrăm”, ne-a mărturisit Mircea Belei.

De altfel, participarea compozitorilor la concerte – în scurte secvenţe video – a fost unanim apreciată de publicul care a ascultat Modulus Quartet: „A fost un feedback pozitiv peste tot pe unde am cântat. Oamenii îi văd în carne şi oase, îi ascultă explicându-şi compoziţiile… Altfel primeşti totul, atunci când faci cunoștință și cu cel care a compus muzica…“, a confirmat Mircea Belei.

FOTO/VIDEO: O călătorie fantastică…! Pe măsura sufletelor înalte…

Şi Mircea Belei a compus în trecut. Nu muzică de cameră sau clasică, ci mai degrabă instrumentală. Tot în paralel, pe lângă cariera în muzică clasică, Mircea Belei a colaborat şi la coloana sonoră a unor filme de succes.

Ca şi muzician, dacă ai un pic de noroc, primeşti şi asemenea contracte. Noi le numim „Sessions”. Poţi să înregistrezi muzică de film sau muzică pentru jocurile video… În anumite filme am şi apărut. Cea mai frumoasă experiență a fost în 2014, când am avut un contract cu London Philharmonic Orchestra. Atunci am cântat live cu actorii, la prima repetiţie. Câteva fragmente din opera Turandot, alese de regizor pentru film. Am avut trei săptămâni de filmări. În primele zile am şi cântat pe bune. Dar, cam în 95% din filme, când eşti invitat, mimezi, nu cânţi de-adevăratelea…”, ne-a explicat Mircea Belei.

Aceasta a fost prima experienţă în domeniul muzicii de filme, pentru Mircea Belei. Şi tot cu acest prilej a avut ocazia să-l cunoască şi să-l întâlnească zilnic pe actorul Tom Cruise, care a jucat rolul principal în Mission Impossible.

Apoi au urmat alte filme precum Wonder Woman sau Dumbo: „Aici apar şi eu, dar cu spatele, în orchestra care acompaniază reprezentaţiile circului…  Apar și în Judy, un film dedicat interpretei şi actriţei Judy Garland, în care joacă Renée Zellweger. Acolo apar într-un band, alături de violoncelistul din Modulus Quartet. Fiind o trupă din anii 60, am aşa o freză…!

Întâlniri care îţi schimbă viaţa…

Mai mult decât de filme, însă, Mircea Belei s-a bucurat în cariera sa de câteva întâlniri fabuloase, cu personalităţi uriaşe ale muzicii clasice: „Am avut marele privilegiu să cunosc şi să cânt alături de nişte artişti fantastici. Simpla lor prezenţă îţi poate schimba viaţa, ca artist… Cum a fost și cu Maxim Vengerov, unul dintre cei mai mari violonişti ai momentului şi câștigătorul unui premiu Grammy… Am înregistrat Sibelius cu Maxim Vengerov”, ne-a mărturist Mircea Belei.

„În Londra nivelul este foarte bun, e o nebunie întreagă, se întâmplă în fiecare zi foarte multe lucruri. Dar ai nevoie de contacte şi de o agenţie care să te reprezinte… Şi în Anglia şi orice altă parte, dacă îţi faci treaba cum trebuie, nu ai deloc de suferit. A existat acum câţiva ani o anumită retincenţă faţă de români… Dar din câte am sesizat, în ultimii ani s-a mai schimbat percepţia. Românii sunt foarte apreciaţi, în general. Sunt foarte muncitori şi foarte buni în management. Am întâlnit foarte mulţi manageri – şi în muzică, şi prin restaurante… Circulă şi prejudecăţi faţă de români. Unii nici nu ştiu pe unde este România…”, a mai povestit Mircea Belei.

Ar fi posibil să se reîntoarcă în România?

Da, mai ales că eu iubesc România. Am trăit mulţi ani şi în Austria. Vreo 4 ani am stat în Portugalia, în Madeira. În UK suntem de 7 ani. Soţia mea este englezoaică, este oboistă, predă și ea, a călătorit mult. Am venit cu ea în România. I-a plăcut şi ei aici, deci nu ar fi exclus să ne stabilim la un moment dat şi în România. Deocamdată fetiţa noastră, Dora, a început şcoala în UK…”, ne-a mai povestit Mircea Belei.

Mircea Belei a colaborat cu Royal Liverpool Philharmonic, Philharmonia Orchestra, Oxford Philharmonic, Bournemouth Symphony Orchestra, Porto Symphony Orchestra.

A susţinut concerte alături de numeroase orchestre de prestigiu în Europa şi Asia, precum Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Ulster Orchestra, Philharmonia Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, London Metropolitan Orchestra sau London Concert Orchestra. A făcut parte şi din Porto Symphony Orchestra (Portugalia), Oxford Philharmonic Orchestra, Brandenburg Sinfonia, Bath Philharmonia sau Madeira Classical Orchestra. Între 1999 şi 2005 a fost membru al Graz Symphony Orchestra, Austria.

Ana Dragu, sunată de ministrul Sănătății! Acesta i-a promis că va deconta terapiile pentru autism ianuarie 28, 2020 - Bistrițeanca Ana Dragu, fondatoarea Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț și vicepreședinte al FEDRA - Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist, a fost sunată în această seară de Victor Costache, ministrul Sănătății. Acesta a ținut să lămurească declarația nefericită pe care o făcuse recent și în care afirmase că "există o corelație între autism și timpul petrecut de părinți cu copii de la vârste fragede", iar "datorită acestui fenomen tipic României, a plecării persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism". 
RECORD în etilotest: Rupt de beat, a lovit două mașini parcate pe o străduță ianuarie 28, 2020 - S-a înregistrat un record, pe 2020, la alcoolemie. Din fericire, șoferul turmentat a avariat doar mașini parcate. AFLĂ cât a indicat etilotestul.
VIDEO: Bistrița Năsăud, locul I pe țară la arme letale deținute ilegal ianuarie 28, 2020 - În anul 2019, în județul Bistrița-Năsăud, nu au fost înregistrate evenimente grave săvârșite cu arme, materii explozive ori substanțe periculoase. Totuși, județul nostru se află pe locul I, în țară, la arme letale deținute ilegal. A crescut în județ spălarea de bani, dar a scăzut evaziunea fiscală. AFLĂ detalii:
UDMR, cel mai afectat partid de alegerea primarilor în două tururi. Ce se poate întâmpla în Bistrița-Năsăud ianuarie 28, 2020 - UDMR ar putea pierde între 15 şi 20 % dintre primarii pe care formaţiunea îi are în prezent, în cazul în alegerii primarilor în două tururi de scrutin, arată calculele făcute de partid şi prezentate sâmbătă în şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali care a avut loc la Cluj. Cum stau lucrurile în Bistrița-Năsăud:
FOTO/VIDEO: Ai cerut-o și acum căutați verighete?! La ATLANTIS GOLD aveți de ales dintre sute de modele ianuarie 28, 2020 - Când credeai că ai scăpat de ce a fost mai greu, cererea în căsătorie, urmează adevărata provocare! Să găsești verighetele de care să nu vă plictisiți toată viața și privindu-le pe degete să vă amintească de povestea voastră de iubire. Să fie speciale, unice, să fie pe gustul amândorura. E simplu dacă ai de unde alege. Tocmai de asta vă sfătuim atunci când vă cautați inelele pereche să treceți și pe la bijuteria ATLANTIS GOLD din B1 Shopping City, de la ieșirea din Bistrița spre Unirea. Aveți de ales dintre sute de modele și e practic imposibil să nu găsiți ceva pe gustul vostru.
BISTRIȚA: Riscă să stea o lună după gratii, după ce s-au bătut în plină stradă! ianuarie 28, 2020 - E vorba de șapte bărbați, printre care și minori, care s-au certat în plină stradă. Apoi au devenit agresivi și s-au răzbunat chiar și pe luneta unui autoturism. Acum, cinci dintre ei, sunt reținuți de polițiști.
A fost găsită persoana care și-a pierdut banii, azi dimineață, la Trezorerie ianuarie 28, 2020 - În această dimineaţă, o femeie a găsit pe scările Trezoreriei Bistrița o importantă sumă de bani. Femeia a dat dovadă de simț civic, predând banii subofiţerului jandarm care asigură paza la acest obiectiv.
VIDEO: Bistrițenii, tot mai violenți! Polițiștii au avut peste 2300 de cazuri de infracțiuni contra persoanei ianuarie 28, 2020 - Polițiștii bistrițeni și-au prezentat raportul de activitate pe 2019. Conform acestora, bistrițenii sunt tot mai violenți. Au avut de intervenit la peste 2300 de infracțiuni contra persoanei. Și au întocmit zeci de ordine provizorii de protecție, lunar.
Se caută manager pentru coordonarea activității noului Centru Comercial FilExpo din Bistrița! ianuarie 28, 2020 - Ești manager cu experiență în domeniul Retail?! Atunci noul Centru Comercial din zona de sud a Bistriței poate fi locul de muncă ideal pentru tine! Tot ce trebuie să faci este să trimiți un CV la adresa filexpo_contact@yahoo.com. Se oferă salariu motivant!
VIDEO: Război între președintele CJ și consilieri, înainte de prima ședință! Motivul: Împărțirea banilor la primării ianuarie 28, 2020 - Consilierii județeni liberali l-au acuzat ieri, în mediul online, pe președintele CJ BN, că împarte mai mulți bani primăriilor PSD-iste. Moldovan a explicat că a încercat doar echilibrarea bugetelor, pentru că Guvernul a împărțit mai mulți bani primăriilor PNL-iste. ”În 2020 am revenit la practicile PDL-iste din 2005” a declarat acesta.
VIDEO – Radu Moldovan: Am tăcut, dar nu mai pot! Noul Guvern condamnă românii la moarte! ianuarie 28, 2020 - Președintele Consiliului Județean Bistrița Năsăud a răbufnit azi, în cadrul unei conferințe. Acesta a explicat că a tăcut 7 ani, și nu a făcut politică, dar nu mai poate. ”Guvernul nu asigură salarii și hrană, condamnă românii la moarte și face jocuri murdare de culise!”. AFLĂ despre ce e vorba:
Jumătate din județ, sub cod galben de ninsori și viscol ianuarie 28, 2020 - ANM a emis o atenționare cod galben de ninsori și viscol, în zona muntoasă, pentru 26 de județe. Printre ele se numără și Bistrița-Năsăud, fiind vizat jumătate din județ.
Care ați pierdut o sumă mare de bani pe scările Trezoreriei Bistrița? ianuarie 28, 2020 - O sumă importantă de bani a fost găsită în această dimineață pe scările Trezoreriei Bistrița. Jandarmeria caută acum persoana care era pe punctul să-și plătească scump neatenția. 
VIDEO: Se modernizează 15 km de drum județean ce leagă Nușeni de alte localități! Prima centură a Becleanului trece prin Nușeni ianuarie 28, 2020 - Două contracte de peste 20 milioane de lei, semnate azi la Consiliul Județean. Se modernizează 15 km de drumuri județene, ce leagă Nușeni de alte localități. ”Prima centură a Becleanului trece prin Nușeni” a spus râzând primarul comunei.
Hyundai Motorsport a triumfat în Raliul Monte-Carlo ianuarie 28, 2020 - Hyundai Motorsport a început sezonul 2020 din Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC) cu o victorie.