OAMENI din Bistrița-Năsăud: Rareș Vâsc – bistrițeanul care a dat cariera de cercetător în Suedia pe construcția de biciclete din bambus în Cluj-Napoca

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Rareș Vâsc – bistrițeanul care a dat cariera de cercetător în Suedia pe construcția de biciclete din bambus în Cluj-Napoca

Un bistrițean ambițios, care a lucrat mai bine de nouă ani în domeniul cercetării în Suedia, s-a reîntors în România pentru un nou început. Rareș Vâsc a abandonat laboratorul de cercetare și a început să construiască biciclete din bambus realizate manual și personalizate pentru clienți.

Ușoare și ecologice, bicicletele din bambus ar putea revoluționa transportul din România. Deși ideea nu este deloc una nouă, sunt puțini cei care se încumetă să se „înhame” într-o astfel de afacere. Iar cei care o fac, au cu adevărat o pasiune pentru asta. Este și cazul bistrițeanului Rareș Vâsc, reîntors în țară după nouă ani în care a lucrat în domeniul cercetării, tocmai în Suedia.

Începuturi cu biciclete reciclate…

Când a ajuns în Suedia, în 2010, Rareș Vâsc și-a deschis o mică afacere cu biciclete second-hand pe care le lua de la fier vechi. Erau biciclete bune, dar abandonate. Era nevoie doar de recondiționare pentru a fi date din nou în uz. Îi completau tânărului venitul, pe lângă jobul pe care îl obținuse la o școală suedeză.

De la reciclat și reparat biciclete, Rareș a ajuns să-și dedice timpul cercetării unui material mai neobișnuit pentru construcția vehiculelor pe două roți: bambusul. Nu a fost o misiune ușoară, pentru că lemnul de bambus are avantajele lui, dar trebuia găsită o soluție pentru a-l face mai rezistent.

„Pe vremea când eram acolo, am văzut pe internet o bicicletă din bambus și m-am gândit că este un material ușor, totodată interesant. Primele mele întrebări erau cum rezistă la intemperii, la mucegai sau la atacul insectelor. Am studiat problema aproape un an și jumătate. Din fonduri proprii am plătit aparatura și substanțele cu care am lucrat în laborator. Prin urmare am găsit un proces de polimerizare prin care bambusul să devină stabil și să nu fie expus distrugerii.”, a declarat tânărul într-un interviu acordat pentru pentru Redbull.

Impas financiar…

Ideea de a construi biciclete din bambus pare să fie una costisitoare, iar Rareș s-a lovit de această problemă. Pe măsură ce fondurile personale se diminuau din ce în ce mai mult și nu reușea să găsescă o soluție care să fie cu adevărat practică și eficientă, începea să se instaleze panica.

„Probabil toată lumea știe că, în momentul în care tot cheltui, la un moment dat treci de acel punct de „no return” pentru că mare parte din fonduri sunt deja cheltuite și, dacă te-ai opri, asta ar însemna că i-ai cheltuit degeaba. Drept urmare, nu te poți opri, trebuie să mergi doar înainte. Cred că am avut și noroc că am găsit soluția, dar am avut și încredere în forțele proprii, știam că până la urmă o să reușesc.”, a mai spus Rareș.

Un nou început…

În plină criză de idei și de bani, bistrițeanul a decis să facă un pas în spate și să arunce o privire de ansamblu peste tot ce lucrase. Acela a fost momentul în care magia s-a produs și a descoperit soluția revoluționară pentru tratarea bambusului. De atunci, toate testele au fost făcute, urmând ca în scurt timp să apară pe piață și produsul finit.

Rareș ar fi avut ocazia să își dezvolte afacerea în Suedia, cu bani de la guvernul suedez. A preferat să se întoarcă acasă, unde a aplicat pentru fonduri europene și a primit o finanțare în valoare de 40.000 de euro.

Începutul sfârșitului…

Pentru a se bucura de producția de biciclete în hala din Cluj-Napoca, tânărul bistrițean a lăsat în spate o carieră științifică ce era în plină ascensiune. Rareș Vâsc a condus în Suedia o serie de experimente care aveau ca focus vindecarea rănilor diabetice și vindecarea perforațiilor cronice de timpan, lucrând îndeosebi pe o enzimă, plasminogen, cu rol foarte important în procesul de vindecare. Rezultatele cercetării au fost foarte bune și, ca urmare, luna aceasta enzima va fi aprobată ca medicament pentru a fi folosită pe scară largă.

Întreaga poveste a tânărului antreprenor originar din Bistrița poate fi lecturată AICI.

Sursă & foto @ Redbull.ro

Captură impresionantă de infractori! CINE sunt cei cărora poliția le-a venit de hac, ieri: octombrie 18, 2019 - Zi plină ieri pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au reușit să bifeze o captură interesantă de...infractori. Pe lângă zeci de amenzi aplicate. CE au făcut cei ce le-au dat ”de lucru” oamenilor legii:
De ce nu s-a înscris Theodor Paleologu în partidul care, culmea, îl susține la alegerile prezidențiale? octombrie 18, 2019 - Candidează la alegerile prezidențiale, dar nu este membru în partidul care, culmea, îl susține. Cum explică Theodor Paleologu această „anomalie”, mai ales că, în trecut, a avut carnet de membru de partid.
VIDEO – AVERTISMENTUL lui SUCIU: Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ! octombrie 18, 2019 - La final de mandat ca si ministru al dezvoltării, Daniel Suciu a ținut să sublinieze proiectele care le-a făcut ”să prindă viață”. Acesta a enumerat investițiile și s-a declarat mulțumit de munca depusă pentru conjudețenii săi. Mai mult, a lansat și un avertisment. ”Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ!” a avertizat Daniel Suciu.
Theodor Paleologu: Campania pentru alegerile prezidențiale este total bruiată de criza politică și guvernamentală octombrie 18, 2019 - Prezent vineri la Bistrița, Theodor Paleologu, candidatul PMP la președinția României a criticat dur criza guvernamentală care are loc în plină campanie electorală. Cât despre dezbateri, Paleologu a spus că i-au fost refuzate, deși sunt chiar esența democrației. 
CONTRABANDĂ cu țigări: Două femei și un bărbat, reținuți! octombrie 18, 2019 - Trei bistrițeni, două femei și un bărbat, au fost reținuți de polițiști. Aceștia sunt suspecții principali într-un dosar penal de contrabandă. În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au ridicat peste 20.000 de țigarete contrafăcute.
VIDEO – Ovidiu Crețu: Investițiile din Wonderland vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului octombrie 18, 2019 - Cu ocazia semnării contractului de finanțare a Complexului Sportiv din Wonderland, primarul orașului a vorbit despre dezvoltarea zonei respective. Acesta a prezentat lucrările care se vor face în continuare în Wonderland. ”Investițiile acestea vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului” a susținut Ovidiu Crețu.
FOTO: În căutarea locului de muncă perfect…! octombrie 18, 2019 - Aproape 300 de absolvenţi de liceu sau facultate au luat cu asalt în această dimineaţă sediul AJOFM, în căutarea unui loc de muncă perfect sau pur şi simplu pentru a studia oferta.
SENSE aniversează 18 ani de modă românească! Discounturi speciale, pentru toţi clienţii, drept răsplată octombrie 18, 2019 - SENSE, marca românească de modă, înfiinţată la Roman ca un business de familie, de soţii Cristina şi Sorin Chiriac, aniversează 18 ani de excelenţă şi inovaţie permanentă! Sense îşi va răsplăti clienţii cu reduceri speciale la cea mai recentă colecţie – “La Dolce Vita” toamnă-iarnă 2019, concepută de designerul Andreea Tincu şi prezentată în premieră pe podiumul MQ Vienna Fashion Week, la începutul acestei toamne.
FOTO/VIDEO: Vom avea și stadion de atletism în Wonderland! S-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul sportiv! octombrie 18, 2019 - Astăzi s-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Noutatea e stadionul de atletism care se va face. Mai mult, Consiliul Județean va scoate din buzunar bani pentru amenajarea unei parcări de 500 de locuri în acea zonă.
A curs cu amenzi date pentru consumul de aurolac octombrie 18, 2019 - Consumatorii de aurolac terorizează comunitatea bistrițeană. Săptămâna trecută a curs cu amenzi date celor surprinși inhalând din pungi. Două persoane au fost amendate și pentru că, în urma inhalării, s-au apucat de făcut scandal.
VIDEO – PETELEU, marele supărat din Consiliul Local! octombrie 18, 2019 - Supărare mare ieri, în ședința de Consiliu Local. Ioan Peteleu și-a luat jucăriile și a plecat din sala mare a Primăriei. Culmea, supărarea a fost pe colegii de partid, care nu i-au înțeles dorința inimii.
Aquabis: Se sistează apa în Reteag octombrie 18, 2019 - Astăzi , 18 octombrie 2019, se va sista total furnizarea apei potabile în localitatea Reteag. Ce stradă va fi afectată:
VIDEO: Ursul a coborât și pe șoseaua din Strâmba octombrie 18, 2019 - Urșii și-au făcut deja un obicei să coboare în localități. Azi noapte, încă un urs a fost suprins fugind pe șoseaua din localitatea Strâmba. 
FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila” octombrie 18, 2019 - Suntem în top când vine vorba de risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Teoretic Sanitar şi cei de la Şcoala Postliceală „Carol Davila” din Bistriţa. Cum au celebrat tinerii Ziua Mondială a Alimentaţiei:
GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator. UPDATE: Din păcate, în ciuda eforturilor salvatorilor, trupul victimei a cedat, iar medicii au declarat decesul.