Ritual, muncă, distracții: „Preacucernice părinte… Merge sau nu merge preotul la sinucigași…?!”

Ritual, muncă, distracții: „Preacucernice părinte… Merge sau nu merge preotul la sinucigași…?!”

„No, preacucernice părinte, spune-ne, că matale știi – merge sau nu merge preotul la sinucigași?”, întreabă curios frizerul satului din „Ritual, muncă, distracții”, văzându-l pe fostul preot în frizeria sa. Răspunsul vine implacabil: nu merge… Indiferent ce metodă de sinucidere a ales nefericitul, preotul nu poate participa la înmormântare. „Acolo înseamnă că popa nu câștigă…”, comentează mucalit frizerul…

Replici pline de savoare și priviri pătrunzătoare sau piezișe – surprinse într-un documentar extraordinar intitulat „Ritual, muncă, distracție” – au făcut deliciul publicului zilele trecute, la Bistrița.

Filmul s-a bucurat de un mic turneu, fiind prezentat și publicului din Piatra Neamț, Iași, Sibiu, Bistrița și Cluj – un film realizat astă-vară în Telciu, în cadrul rezidențelor „Culese din Telciu” – un program de activități culturale organizat Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale și cofinanțat de AFCN.

Am ajuns în Telciu la invitația lui Valer Simion Cosma – omul care mută munții la Telciu, care organizează acolo Școala de Vară și Conferințele de la Telciu… Am fost foarte plăcut impresionat de tot ce am întâlnit acolo, de disponibilitatea oamenilor și de poveștile lor… Ce am prezentat la Bistrița a fost o variantă de lucru a filmului pe care vrem s-o mai modificăm, să mai filmăm un an, poate chiar doi… Sperăm să prindem și alte finanțări care să ne permită dezvoltarea proiectului…”, a povestit regizorul bistrițean Vlad Petri.

Deși inițial și-au propus să facă un film despre muncă, bani și distracție, echipa care a muncit la filmul documentar a deviat de la direcția propusă, lăsându-se cucerită de poveștile oamenilor, ritualurile la care au asistat în perioada rezidenței – o nuntă în care tradiția și modernitatea se împletesc amuzant și savuros, construind tablouri impresionante, sau o înmormântare cu țărani străvechi care povestesc la priveghi, în jurul mortului, despre vrute și nevrute…

Ne-au fascinat poveștile lor, ritualurile lor și mai ales intersecția asta dintre tradiție și modernitate și felul în care se schimbă satul românesc… De aceea nu mi se pare că este o poveste doar despre Telciu, ci despre satul românesc în general… Mai mult ne-am concentrat pe interioare și pe oamenii de-acolo, nu avem cine știe ce imagini bucolice cu oi și apusuri… E vorba și despre nunți, despre înmormântări, despre oamenii din spatele distracțiilor, femeile care lucrează la bucătărie, bărbații de la bucătărie, frizerul satului… S-au adunat tot felul de povești, iar subiectul s-a dovedit mai complex decât ne așteptam. Au apărut câteva personaje pe care vrem să le urmărim, cu care am vrea să plecăm din Telciu – am filmat cu o tânără studentă la Cluj pe care am vrea s-o însoțim și acolo, dar și câțiva tineri care muncesc în Spania și Germania și ne-am gândit că ar fi interesant să dezvoltăm tema asta a migrației în locul în care ei muncesc și să filmăm și acolo… Mi se pare foarte interesantă relația asta între cei care pleacă și revin sau nu, relația asta între urban – rural, pentru că Telciu nu mai este chiar un sat și multe sate se urbanizează deja… Ar putea să iasă un lung-metraj de peste o oră care să urmărească evoluția unor oameni de-a lungul mai multor anotimpuri… Deocamdată este doar o parte din viața satului, surprinsă în interval de o lună…”, a mai povestit Vlad Petri pentru Bistrițeanul.ro.

Foto @ Culese din Telciu: Vlad Petri și Valer Simion Cosma la Casa Tranzit din Cluj

FOTO/VIDEO: Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans acum 7 ore - „Poate, poate, apusul de soare e doar răsăritul văzut de la spate… Poate, poate într-o altă viaţă ne vom regăsi. Şi vom învăţa să fim fericiţi, admirând câte două răsărituri pe zi…!" Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans...
FOTO: TRAGIC – Un bărbat a murit după ce s-a răsturnat cu mașina într-o curbă acum 9 ore - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în localitatea Ciceu Cristești. Din cauza neadaptării vitezei într-o curbă, un bărbat și-a pierdut viața după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat. Un alt tânăr a fost rănit.
S-a chefuit la nuntă și a adormit în drum spre casă. Pățaniile șoferului trezit în trafic de Poliție și Ambulanță acum 14 ore - Căldura și alcoolul l-au „dărâmat” pe un șofer de 40 de ani. Acesta a fost găsit dormind în trafic, pe o stradă din Bistrița, cu motorul pornit. Deșteptarea i-au dat-o polițiștii și Ambulanța.
DE CITIT: Miezul nopții în grădina binelui și a răului acum 15 ore - De citit: Miezul nopții în grădina binelui și a răului. Naratorul, un jurnalist din New York, alege să rămână în Savannah, Georgia o vreme pentru a descrie locul și oamenii. Astfel că aproape fiecare locuitor dorește să-l informeze în legătură cu istoria orașului, poveștile vecinilor și, bineințeles, să-i ofere doza necesară de bârfă.
Aquabis: Se sistează apa în Simioneşti şi Monariu acum 16 ore - Aquabis SA îşi informează consumatorii că până luni, 26 august 2019, se sistează apa TOTAL în localităţile Simioneşti şi Monariu.
VIDEO: Parc industrial, într-un sat din Bistriţa-Năsăud…?! acum 17 ore - Poate părea o nebunie: mulţi se îndoiesc că un parc industrial este realizabil într-o comună sau un sat al judeţului. Dar este visul unui primar din Bistriţa-Năsăud, care vrea astfel să ofere mai multe locuri de muncă celor din comunitatea sa:
Bani mai puțini pentru directorul unui liceu din Bistrița în urma unui control făcut de Curtea de Conturi acum 19 ore - Un liceu din Bistrița a fost luat la puricat de Curtea de Conturi. Totul a pornit de la faptul că directorul era încadrat greșit la plată, astfel că încasa lunar mai mulți bani decât i se cuveneau. Curtea de Conturi a intrat pe fir și l-a lăsat cu mai puțini bani.
Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător… acum 21 de ore - În timp ce deasupra, bistriţenii de pretutindeni sărbătoreau după puteri – dedesubt doi speologi s-au încumetat să pătrundă din nou în măruntaiele peşterii Tăuşoare. Într-o expediţie tulburătoare care a surprins câteva momente miraculoase...
FOTO: Prea beat la volan ca să mai dea prioritate.. acum O zi - Un accident rutier s-a petrecut în localitatea Rusu Bârgăului. Doi bărbați au fost răniți după ce un șofer prea beat nu a acordat prioritate.
FOTO/VIDEO: Din Düsseldorf, acasă, ovaţionat şi aplaudat la scenă deschisă…! acum O zi - De pe scena operei din Düsseldorf, a ajuns, în această seară, pe scena de acasă… A fost ovaţionat şi aplaudat de prieteni şi admiratori care i-au scandat numele, într-un emoţionant şi memorabil concert în aer liber.
VIDEO: Gavrilaș Mureșan și Dorel Cosma sunt de astăzi cetățeni de onoare! acum O zi - Două personaje semnificative pentru municipiul Bistrița au devenit astăzi cetățeni de onoare! Celor doi bărbați le-a fost acordat acest titlu astă-seară, într-o ceremonie premergătoare concertelor de la Târgul Mare al Bistriței.
FOTO: Donații pentru Pompierii bistrițeni din partea partenerilor germani acum 2 zile - În zi de sărbătoare pentru orașul nostru, pompierii bistrițeni au primit în dar o serie de autospeciale de intervenție și echipamente specifice pompierilor. Acestea au fost donate de mai multe unități de pompieri din Germania, partenerii salvatorilor bistrițeni.
Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița implicat într-un accident în județul Sălaj acum 2 zile - Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița a fost implicat într-un accident în județul Sălaj, în drum spre casă. Un autoturism ar fi intrat cu viteză într-o curbă, iar autocarul a lovit un cap de pod.
Și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Cum a fost pedepsită bistrițeanca inconștientă acum 2 zile - O bistrițeancă și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Aceasta a fost găsită la câțiva kilometri buni de casă, de către polițiștii locali. După ce au dus-o acasă, agenții au și „pedepsit-o” pe mama acesteia:
Munții Călimani, cea mai populară destinație a weekendului pentru sportivi. Via Maria Theresia la ediția cu numărul VI acum 2 zile - Locul de întâlnire pentru sportivi weekendul acesta este Via Maria Theresia, cea mai lungă potecă tematică din munții României. Munții Călimani găzduiesc cea de-a VI-a ediție a competiției care a reunit 850 de sportivi din țară și din străinătate.