Ritual, muncă, distracții: „Preacucernice părinte… Merge sau nu merge preotul la sinucigași…?!”

Ritual, muncă, distracții: „Preacucernice părinte… Merge sau nu merge preotul la sinucigași…?!”

„No, preacucernice părinte, spune-ne, că matale știi – merge sau nu merge preotul la sinucigași?”, întreabă curios frizerul satului din „Ritual, muncă, distracții”, văzându-l pe fostul preot în frizeria sa. Răspunsul vine implacabil: nu merge… Indiferent ce metodă de sinucidere a ales nefericitul, preotul nu poate participa la înmormântare. „Acolo înseamnă că popa nu câștigă…”, comentează mucalit frizerul…

Replici pline de savoare și priviri pătrunzătoare sau piezișe – surprinse într-un documentar extraordinar intitulat „Ritual, muncă, distracție” – au făcut deliciul publicului zilele trecute, la Bistrița.

Filmul s-a bucurat de un mic turneu, fiind prezentat și publicului din Piatra Neamț, Iași, Sibiu, Bistrița și Cluj – un film realizat astă-vară în Telciu, în cadrul rezidențelor „Culese din Telciu” – un program de activități culturale organizat Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale și cofinanțat de AFCN.

Am ajuns în Telciu la invitația lui Valer Simion Cosma – omul care mută munții la Telciu, care organizează acolo Școala de Vară și Conferințele de la Telciu… Am fost foarte plăcut impresionat de tot ce am întâlnit acolo, de disponibilitatea oamenilor și de poveștile lor… Ce am prezentat la Bistrița a fost o variantă de lucru a filmului pe care vrem s-o mai modificăm, să mai filmăm un an, poate chiar doi… Sperăm să prindem și alte finanțări care să ne permită dezvoltarea proiectului…”, a povestit regizorul bistrițean Vlad Petri.

Deși inițial și-au propus să facă un film despre muncă, bani și distracție, echipa care a muncit la filmul documentar a deviat de la direcția propusă, lăsându-se cucerită de poveștile oamenilor, ritualurile la care au asistat în perioada rezidenței – o nuntă în care tradiția și modernitatea se împletesc amuzant și savuros, construind tablouri impresionante, sau o înmormântare cu țărani străvechi care povestesc la priveghi, în jurul mortului, despre vrute și nevrute…

Ne-au fascinat poveștile lor, ritualurile lor și mai ales intersecția asta dintre tradiție și modernitate și felul în care se schimbă satul românesc… De aceea nu mi se pare că este o poveste doar despre Telciu, ci despre satul românesc în general… Mai mult ne-am concentrat pe interioare și pe oamenii de-acolo, nu avem cine știe ce imagini bucolice cu oi și apusuri… E vorba și despre nunți, despre înmormântări, despre oamenii din spatele distracțiilor, femeile care lucrează la bucătărie, bărbații de la bucătărie, frizerul satului… S-au adunat tot felul de povești, iar subiectul s-a dovedit mai complex decât ne așteptam. Au apărut câteva personaje pe care vrem să le urmărim, cu care am vrea să plecăm din Telciu – am filmat cu o tânără studentă la Cluj pe care am vrea s-o însoțim și acolo, dar și câțiva tineri care muncesc în Spania și Germania și ne-am gândit că ar fi interesant să dezvoltăm tema asta a migrației în locul în care ei muncesc și să filmăm și acolo… Mi se pare foarte interesantă relația asta între cei care pleacă și revin sau nu, relația asta între urban – rural, pentru că Telciu nu mai este chiar un sat și multe sate se urbanizează deja… Ar putea să iasă un lung-metraj de peste o oră care să urmărească evoluția unor oameni de-a lungul mai multor anotimpuri… Deocamdată este doar o parte din viața satului, surprinsă în interval de o lună…”, a mai povestit Vlad Petri pentru Bistrițeanul.ro.

Foto @ Culese din Telciu: Vlad Petri și Valer Simion Cosma la Casa Tranzit din Cluj

FOTO: A zburat de pe șosea și a rupt doi pomi și un stâlp de electricitate ianuarie 25, 2020 - S-a întâmplat în Ghinda, în această seară! Un bărbat care conducea un autoturism a părăsit partea carosabilă, a rupt doi pomi și un stâlp și apoi s-a răsturnat. Acesta a ajuns la spital.
FOTO: O fetiță de 10 anișori, printre cei cinci accidentați de pe Pârtia Cocoș ce au ajuns la spital ianuarie 25, 2020 - Astăzi, în cele 7 ore de funcționare a pârtiei Cocoș au fost 9 accidentați. Dintre aceștia, cinci au ajuns la spital cu suspiciuni de fracturi și contuzii. Ceilalți au fost îngrijiți la cabinet. Printre cei ce au ajuns la spital, și o fetiță de 10 anișori.
Ai mai mult de 3 copii și vrei mașină nouă? Statul ți-ar putea da 35.000 de lei ianuarie 25, 2020 - Pe masa senatorilor se va afla  o propunere legislativă care prevede acordarea unui ajutor de până la 35.000 de lei familiilor cu cel puțin trei copii. Ajutorul se acordă pentru achiziționarea unei mașini noi, cu cel puțin 7 locuri. Propunerea care va fi dezbătută în Senat prevede acordarea acestei finanțări de la mijlocul acestui an....
Daune uriașe de plată și pușcărie pentru un șofer de TIR care a omorât două persoane din neatenție ianuarie 25, 2020 - Un șofer de TIR de 36 de ani își va petrece următorii doi ani după gratii, după ce nu a fost atent și nu a oprit la un semafor de pe DN17, din Viișoara. În urma accidentului provocat au murit două persoane. Daunele pe care trebuie să le plătească victimelor sunt uriașe!
Știți pensionari cu venituri sub 1200 de lei și persoane cu handicap grav? AJUTAȚI-I să beneficieze de pachetele alimentare: ianuarie 25, 2020 - În Bistrița există 2000 de pensionari cu venituri sub 1200 de lei. Și 1300 de persoane cu handicap grav. Aceste categorii de persoane POT beneficia, de cinci ori pe an, de pachete cu alimente. AJUTAȚI-I să facă demersurile necesare:
FOTO/VIDEO: Iluzie, știință sau magie…?! Ultimele zile de fantastice experimente, la Bistrița ianuarie 25, 2020 - Doar astăzi și mâine vă mai puteți bucura la Bistrița de câteva experimente fantastice. Este vorba despre un concept unic în România care și-a propus să le dezvăluie copiilor, dar și adulților, ce se află în spatele magiei. Cum funcționează iluziile sau cum poți cânta la un instrument fără să-l atingi…!
Biserica Evanghelică rămâne închisă până în 2022. CE au cerut cei ce se ocupă de reabilitare: ianuarie 25, 2020 - La finele lui 2018 se închidea Biserica Evanghelică, pentru lucrări de reabilitare. Totul ar fi trebuit să dureze până undeva la mijlocul lui 2021. Dar descoperirile făcute în timpul săpăturilor au dat peste cap lucrările. Așa că responsabilii cu reabilitarea au făcut o solicitare primăriei:
Nu e de glumă! Asistenții care vor să se angajeze la Spital sunt așteptați la concurs cu manechine inteligente ianuarie 25, 2020 - Asistenții care visează la un loc de muncă la Spitalul Județean de Urgență Bistrița vor avea de trecut câteva probe draconice. Printre ele se numără și efectuarea unor manopere pe unele dintre cele mai performante manechine simulator de pe piață, achiziționate de conducerea spitalului special pentru aceste concursuri.
Nici coșarul nu mai e ce-a fost… Cum reușește un fals hornar să facă bani pe spatele unei firme de profil, cu care n-are treabă ianuarie 24, 2020 - Românul este inventiv în orice domeniu, iar acest lucru nu mai miră pe nimeni. Un bărbat care se dă coșar și susține că a fost trimis de autoritățile locale să curețe hornurile caselor, reușește, de mai bine de 2 ani, să se folosească de o firmă de profil, cu care nu are nicio treabă.
Bistrița va avea 4 stații de încărcare pentru mașinile electrice și hibride! ianuarie 24, 2020 - Municipalitatea vrea să aloce bani pentru studiul de fezabilitate privind amenajarea de stații de încărcare. Acestea ar putea fi amplasate în patru zone ale Bistriței. Fiecare ar avea câte două prize de alimentare pentru autovehiculele electrice și hibride.
ȘOCANT: Mama și fratele i-au răpit copilul! ianuarie 24, 2020 - Un caz șocant a avut loc ieri în comuna Nimigea. O femeie și fiul acesteia au fost în vizită la nepot. L-au luat și au plecat cu el, în ciuda opoziției mamei bebelușului. Oamenii legii l-au căutat cu ceasurile...
FOTO/VIDEO – Au reușit să treacă peste orgolii: S-au prins într-o simbolică Horă a Unirii, în jurul statuii lui Cuza ianuarie 24, 2020 - Ca în fiecare an, pe 24 ianuarie, în Piața Unirii din Bistrița, lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, oficialități ale județului și orașului au celebrat alături de bistrițeni – Ziua Unirii Principatelor Române. În cârjă și în vârstă de 93 de ani, la ceremonie a participat și David Rodincu, un moldovean venit la Bistrița în vizită la fiica sa.
PRIORITATE: Centrele de transfuzii ar putea fi deschise și în weekend! ianuarie 24, 2020 - Autoritățile și-au propus să facă din salvarea de vieți o prioritate. Tocmai de aceea s-au alocat bani pentru modernizarea centrelor de transfuzii. Mai mult, se ia în calcul varianta ca acestea să funcționeze și în weekend.
Concediile medicale, noua „boală” de la Spitalul Județean. Ce măsuri a luat managerul Lazany ianuarie 24, 2020 - Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, inclusiv în unitatea medicală pe care o conduce concediile medicale par să fie una dintre „bolile” care dă peste cap activitatea, mai ales că unele nu ar fi justificate. Ce măsuri a luat managerul: Prezent la Bistrițeanul Live, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany,...
SCANDAL în Primărie: Angajații vor salarii mai mari, Crețu susține că nu sunt bani decât pentru unii! ianuarie 24, 2020 - Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din această lună va fi un proiect privind aprobarea unor creșteri salariale. Liderul Sindicatului Salariaților a cerut mărirea TUTUROR salariilor celor din primărie. Crețu a susținut că nu există bani decât pentru unii. S-a lăsat cu scandal. AFLĂ detalii: