4.4 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Ritual, muncă, distracții: „Preacucernice părinte… Merge sau nu merge preotul la sinucigași…?!”

„No, preacucernice părinte, spune-ne, că matale știi – merge sau nu merge preotul la sinucigași?”, întreabă curios frizerul satului din „Ritual, muncă, distracții”, văzându-l pe fostul preot în frizeria sa. Răspunsul vine implacabil: nu merge… Indiferent ce metodă de sinucidere a ales nefericitul, preotul nu poate participa la înmormântare. „Acolo înseamnă că popa nu câștigă…”, comentează mucalit frizerul…

Replici pline de savoare și priviri pătrunzătoare sau piezișe – surprinse într-un documentar extraordinar intitulat „Ritual, muncă, distracție” – au făcut deliciul publicului zilele trecute, la Bistrița.

Filmul s-a bucurat de un mic turneu, fiind prezentat și publicului din Piatra Neamț, Iași, Sibiu, Bistrița și Cluj – un film realizat astă-vară în Telciu, în cadrul rezidențelor „Culese din Telciu” – un program de activități culturale organizat Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale și cofinanțat de AFCN.

Am ajuns în Telciu la invitația lui Valer Simion Cosma – omul care mută munții la Telciu, care organizează acolo Școala de Vară și Conferințele de la Telciu… Am fost foarte plăcut impresionat de tot ce am întâlnit acolo, de disponibilitatea oamenilor și de poveștile lor… Ce am prezentat la Bistrița a fost o variantă de lucru a filmului pe care vrem s-o mai modificăm, să mai filmăm un an, poate chiar doi… Sperăm să prindem și alte finanțări care să ne permită dezvoltarea proiectului…”, a povestit regizorul bistrițean Vlad Petri.

Deși inițial și-au propus să facă un film despre muncă, bani și distracție, echipa care a muncit la filmul documentar a deviat de la direcția propusă, lăsându-se cucerită de poveștile oamenilor, ritualurile la care au asistat în perioada rezidenței – o nuntă în care tradiția și modernitatea se împletesc amuzant și savuros, construind tablouri impresionante, sau o înmormântare cu țărani străvechi care povestesc la priveghi, în jurul mortului, despre vrute și nevrute…

Ne-au fascinat poveștile lor, ritualurile lor și mai ales intersecția asta dintre tradiție și modernitate și felul în care se schimbă satul românesc… De aceea nu mi se pare că este o poveste doar despre Telciu, ci despre satul românesc în general… Mai mult ne-am concentrat pe interioare și pe oamenii de-acolo, nu avem cine știe ce imagini bucolice cu oi și apusuri… E vorba și despre nunți, despre înmormântări, despre oamenii din spatele distracțiilor, femeile care lucrează la bucătărie, bărbații de la bucătărie, frizerul satului… S-au adunat tot felul de povești, iar subiectul s-a dovedit mai complex decât ne așteptam. Au apărut câteva personaje pe care vrem să le urmărim, cu care am vrea să plecăm din Telciu – am filmat cu o tânără studentă la Cluj pe care am vrea s-o însoțim și acolo, dar și câțiva tineri care muncesc în Spania și Germania și ne-am gândit că ar fi interesant să dezvoltăm tema asta a migrației în locul în care ei muncesc și să filmăm și acolo… Mi se pare foarte interesantă relația asta între cei care pleacă și revin sau nu, relația asta între urban – rural, pentru că Telciu nu mai este chiar un sat și multe sate se urbanizează deja… Ar putea să iasă un lung-metraj de peste o oră care să urmărească evoluția unor oameni de-a lungul mai multor anotimpuri… Deocamdată este doar o parte din viața satului, surprinsă în interval de o lună…”, a mai povestit Vlad Petri pentru Bistrițeanul.ro.

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F220783488728607%2Fvideos%2F268381507126253%2F&show_text=0&width=560″ /]

Foto @ Culese din Telciu: Vlad Petri și Valer Simion Cosma la Casa Tranzit din Cluj

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Efectele crizei sanitare asupra sănătății mentale la nivel global

Efectele crizei sanitare: Află cât de afectată a fost starea mentală a populației la nivel mondial ca urmare a crizei sanitare. Statistici pentru diferite regiuni ale lumii.

Provocarea Roser House: Ce-ai zice de un Crăciun magic, înconjurat de zăpadă și gustări delicioase, într-un peisaj de vis?

Cine nu și-ar dori ca de Crăciun să fugă de agitația orașului și să se relaxeze...

Care sunt avantajele pariurilor online

Dacă îți place să urmărești transmisiunile sportive și ești la curent cu ce se întâmplă în diverse sporturi, ești persoana potrivită pentru un hobby plin de adrenalină. Pariurile sportive online îți pot aduce câștiguri frumoase!