Satul Celtic (Figa): Poveşti de acum 2200 de ani, despre oamenii şi obiceiurile acestor meleaguri – disponibile la Celtic Transilvania!

Satul Celtic (Figa): Poveşti de acum 2200 de ani, despre oamenii şi obiceiurile acestor meleaguri – disponibile la Celtic Transilvania!

Doar o săptămână ne desparte de Festivalul Celtic Transilvania! Cât de oportună este ideea unui festival cu tematică celtică, în care muzica se îmbină cu istoria? Cum trăiau oamenii acum 2200 de ani, cum se îmbrăcau sau ce podoabe purtau – ne explică Sándor Berecki, cercetător la Muzeul Județean Târgu-Mureș…

Într-un dialog cu arheologul bistriţean Radu Zăgreanu, cercetătorul Sándor Berecki, de la Muzeul Județean Târgu-Mureș, ne dezvăluie care a fost rolul celţilor pe aceste meleaguri, care au fost cele mai importante descoperiri în Transilvania şi cum arăta Satul Celtic acum 2200 de ani, adică pe la începutul secolului 2 î.Chr.

Care a fost impactul civilizației celtice asupra acestei zone a Europei din care facem și noi parte?

În secolului 4 î. Chr începe marea expansiune a civilizaţiei celtice în toată Europa: din Insulele Britanice până în Anatolia, şi de la Vistula până în Italia şi Grecia.

Celţii au ajuns în Banat, Crişana şi Transilvania pe la mijlocul secolului 4 î.Chr. şi urmele arheologice ale civilizaţiei lor pot fi documentate până pe la începutul secolului 2 î.Chr.

Descoperirile arheologice din Transilvania atribuite celţilor din această perioadă atestă o populaţie cu economie bazată pe agricultură şi creşterea animalelor, care – în contrast cu oraşele lumii mediteraneene de atunci – trăiau în sate şi cătune cu gospodării mai mici sau mai mari. Dar, aşa cum reiese din analiza inventarelor funerare – erau conduşi de o elită războinică. Arma de bază a acestora era spada, lancea, şi scutul, foarte rar fiind găsite şi coifuri de bronz sau fier sau chiar elemente de la care de luptă cu două roţi.

Meşterii epocii erau foarte iscusiţi, realizând podoabe (fibule, brăţări, colane, mărgele, centuri de brâu) de o expresie artistică unică şi autentică. Olarilor celţi li se datorează răspîndirea şi generalizarea roţii olarului în această parte a Europei.

Cele mai importante descoperiri din zona Transilvaniei

Din perspectiva arheologului, toate descoperirile sunt importante, deoarece toate sunt capsule de timp care ne dezvăluie anumite aspecte ale lumilor demult apuse.

Aşezările, fără loturi de materiale impresionante din punct de vedere muzeal-expoziţional, oferă indicii referitoare la modul de viaţă, meşteşugurile practicate, dieta, cunoştinţele tehnice etc. ale acestor comunităţi. Cimitirele constituie baza analizei obiceiurilor funerare şi a reconstituirii vieţii spirituale din epocă.

Dacă ar trebui însă să numesc câteva descoperiri mai cunoscute, cu siguranţă aş începe cu mormântul războinicului de la Ciumeşti (jud. Satu Mare) cu al său faimos coif cu pasăre. Dar la fel de important este cimitirul de la Pişcolt (jud. Satu Mare) cu 186 de morminte sau cel de la Apahida (jud. Cluj) cu circa 100 de morminte, ambele cu descoperiri excepţionale la nivel european.

O microregiune cu trei cimitire extrem de importante, dintre care unul cercetat integral, altul în curs de cercetare şi al treilea aşteptând să-i vină rândul se află în judeţul Bistriţa-Năsăud, în hotarul satului Fântânele, comuna Matei.

De fapt, de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud se cunosc extrem de multe cimitire celtice, majoritatea cercetate doar parţial, precum cele de la Archiud, Cepari, Dipşa, Galaţii Bistriţei, Orosfaia, Sălcuţa sau Şopteriu.

În privinţa realizărilor artei celtice aş menţiona statueta de bronz reprezentând un mistreţ descoperit la Luncani (jud. Cluj), sau coiful de la Silivaş (jud. Alba) a cărui apărătoare a fost ornamentată cu un motiv vegetal foarte elaborat. Vasul cu două torţi reprezentând un personaj feminin şi altul masculin descoperit la Blandiana (jud. Alba) pe lângă valenţele sale artistice reflectă şi aspecte ale vieţii spirituale ale epocii. Mormântul cu car de luptă de la Toarcla (jud. Sibiu) oferă indicii referitoare la ierarhiile sociale şi chiar a divizării elitei războinice. Şi enumerarea ar mai putea continua…

Cât de oportun este un festival cu tematică celtică – un festival care îmbină istoria cu muzica la Beclean Băile Figa?

Atât din punct de vedere al istoricului, cât şi din cea a pasionatului de muzică, această combinaţie realizată la Figa mi se pare unică, prin urmare originală şi, fără dubiu, binevenită.

Prin faptul că cele două evenimente – adică „satul celtic” şi concertele – se desfăşoară simultan şi în locaţii foarte apropiate, festivalul în sine este o posibilitate pentru cei pasionaţi de muzică să viziteze programele şi activităţile oferite de reenactori, iar cei care vin pentru vizitarea satului celtic să participe la concerte.

Ca istoric şi mai ales ca vizitator, aş remarca totuşi lipsa posibilităţii de interactivitate a publicului cu „satul celtic”. Ar fi binevenite activităţi şi ateliere educaţionale şi de pedagogie muzeală pentru cei mici şi cei mari, cum ar fi olăritul, ţesutul, dar şi trasul cu arcul, aruncatul cu suliţa, sau jocuri de socializare antice (precum moara), toate acestea relativ uşor de realizate şi cu un impact considerabil asupra atragerii şi unui altfel de public.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia pregătește o expoziție cu tema Celții în Transilvania. Ce teme abordează această expoziţie?

Expoziţia îşi propune să prezinte anumite aspecte ale lumii celtice transilvănene, precum societatea (femeia, copilul şi războinicul), arta, meşteşugurile, economia, contactele cu popoarele învecinate, viaţa spirituală şi obiceiurile funerare.

În acest scop au fost selectate cele mai reprezentative piese din muzeele din ţară, printre colaboratori numerându-se Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul Grăniceresc Năsăud, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul din Aiud, Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Judeţean Mureş, Muzeul Banatului Timişoara, Muzeul Judeţean Arad şi Muzeul Municipal Mediaş.

Expoziţia va fi vernisată în luna septembrie la Alba Iulia, urmând ca acesta să fie itinerată, următoarea locaţie fiind Muzeul Grăniceresc Năsăud, unde va putea fi vizitată în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020 – a mai precizat Sándor Berecki.

FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum 12 ore - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum 14 ore - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.
ISJ Bistriţa-Năsăud: Profesorii să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin acum 15 ore - Profesorii ar trebui să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin – susţine Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud. Şcolile vor fi obligate să prezinte un raport anual de evaluare internă, cu măsurători foarte clare referitoare la numărul de elevi intraţi la început de ciclu şi cei care termină şcoala.
Doctorul Mureșan, propus de PNL-iști pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” acum 16 ore - Una din propunerile pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” îl are în vedere pe doctorul Mureșan. Managerul Sanovil a fost propus de conslierii locali din partea PNL. ”Este o personalitate recunoscută în plan local cât şi naţional, remarcându-se printr-o bogată activitate în domeniul medical şi managerial” își justifică liberalii alegerea.
FOTO: Încă un dosar penal pentru niște balastru acum 17 ore - Un bărbat s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins în flagrant. Acesta exploata sort și balastru, deși nu avea permis pentru așa ceva.
Aquabis: Lucrări de remediere, în Ilva Mică acum 17 ore - Se vor executa lucrări de remediere, astăzi, în localitatea Ilva Mică - anunţă Aquabis. Locuitorii vor rămâne pentru câteva ore fără apă:
ULTIMĂ ORĂ: Interpreta Adina Băieșiu, atacată în miezul zilei, pe o stradă din Bistrița. Semnalmentele individului care a vrut să o jefuiască: acum 18 ore - Atacată în plină stradă, chiar în miezul zilei! I s-a întâmplat cântăreței de muzică populară Adina Băieșiu, în urmă cu o oră. Un individ a atacat-o din spate și a încercat să-i fure geanta. Incidentul putea fi unul grav, tânăra fiind însărcinată în luna a VII-a. Adina Băieșiu a fost în urmă cu puțin timp...
Nemulţumire totală, la Inspectoratul Şcolar: Rezultate dezastruoase la LPS acum 18 ore - Suntem cu aproape două procente sub media naţională, când vine vorba de rezultate la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. „Nu suntem mulţumiţi!" Inspectorat Şcolar va analiza şi va cere socoteală şcolilor care înregistrează rezultate modeste.
Cum va arăta „clinica” de la Spitalul Județean din Bistrița ce va concura cu marile centre universitare din țară acum 19 ore - La Bistrița se pregătește o clinică specializată în cardiologie și gastroenterologie intervențională și neurochirurgie, estimată la 60 de milioane de euro. În spatele acestui proiect grandios nu se află vreun investitor privat, ci tocmai Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Alo!?! Primăria Bistrița, marcajele le faceți cu lavabilă? Țin de-o ploaie! acum 20 de ore - În ultima perioadă, angajații DSP Bistrița au fost văzuți prin oraș, trasând marcajele rutiere. Totuși, unele dintre ele dispar ...după o ploaie. Reprezentanții DSP Bistrița spun însă că vopseaua folosită e una specială, iar banii dați pentru aceasta nu sunt chiar puțini.
Din Bistriţa, spre muntele Ararat: O expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe! acum 21 de ore - Încă o premieră montană, la Bistriţa: Profesorul Ioan Bâca, de la UBB, Extensia Bistriţa, a pornit într-o nouă expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe!
Moarte misterioasă la Viena: o tânără din Bistrița s-a prăbușit în plină stradă, în capitala Austriei acum 22 de ore - O bistrițeancă de 30 de ani s-a prăbușit luni pe o stradă din Viena, în timp ce se întorcea acasă de la serviciu. Aceasta nu a mai putut fi salvată, medicii declarând decesul. Deocamdată nu se știe ce a cauzat moartea fulgerătoare a româncei.
FOTO/VIDEO: Noapte de foc pentru pompierii bistrițeni. Incendiu devastator în Tiha Bârgăului acum O zi - Pompierii bistrițeni se luptă cu flăcările în Tiha Bârgăului. Un incendiu pornit de la un coteț de găini s-a extins cu repeziciune și la două anexe din apropiere.
FOTO/VIDEO: Văcuțe fericite, îngrijite și mulse de roboți, într-o fermă high-tech, la nici 10 km de Bistrița! UNIC în Transilvania acum O zi - Văcuțe mai fericite, răsfățate și bine îngrijite ca la Ferma Peica din Orheiu Bistriței n-o să găsiți în toată Transilvania! Dorm pe saltele, ascultă muzică simfonică, sunt scărpinate de câte ori au chef, sunt îngrijite și mulse de roboți, care fac toată munca grea a fermierului. Drept răsplată, văcuțele oferă mii de litri de lapte pe zi, gras, bun, ca la țară, iar o parte ajunge și la bistrițenii care știu de unde să își umple sticlele cu un lapte cum nu se mai găsește de mult pe rafturile magazinelor.
FOTO: „Sandviș” cu trei mașini pe o stradă din Beclean acum O zi - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați la un accident în care au fost implicate trei mașini, pe o stradă din Beclean. Printre victime s-a aflat și un copil de aproximativ cinci ani care a avut nevoie de îngrijiri medicale.