Satul Celtic (Figa): Poveşti de acum 2200 de ani, despre oamenii şi obiceiurile acestor meleaguri – disponibile la Celtic Transilvania!

Satul Celtic (Figa): Poveşti de acum 2200 de ani, despre oamenii şi obiceiurile acestor meleaguri – disponibile la Celtic Transilvania!

Doar o săptămână ne desparte de Festivalul Celtic Transilvania! Cât de oportună este ideea unui festival cu tematică celtică, în care muzica se îmbină cu istoria? Cum trăiau oamenii acum 2200 de ani, cum se îmbrăcau sau ce podoabe purtau – ne explică Sándor Berecki, cercetător la Muzeul Județean Târgu-Mureș…

Într-un dialog cu arheologul bistriţean Radu Zăgreanu, cercetătorul Sándor Berecki, de la Muzeul Județean Târgu-Mureș, ne dezvăluie care a fost rolul celţilor pe aceste meleaguri, care au fost cele mai importante descoperiri în Transilvania şi cum arăta Satul Celtic acum 2200 de ani, adică pe la începutul secolului 2 î.Chr.

Care a fost impactul civilizației celtice asupra acestei zone a Europei din care facem și noi parte?

În secolului 4 î. Chr începe marea expansiune a civilizaţiei celtice în toată Europa: din Insulele Britanice până în Anatolia, şi de la Vistula până în Italia şi Grecia.

Celţii au ajuns în Banat, Crişana şi Transilvania pe la mijlocul secolului 4 î.Chr. şi urmele arheologice ale civilizaţiei lor pot fi documentate până pe la începutul secolului 2 î.Chr.

Descoperirile arheologice din Transilvania atribuite celţilor din această perioadă atestă o populaţie cu economie bazată pe agricultură şi creşterea animalelor, care – în contrast cu oraşele lumii mediteraneene de atunci – trăiau în sate şi cătune cu gospodării mai mici sau mai mari. Dar, aşa cum reiese din analiza inventarelor funerare – erau conduşi de o elită războinică. Arma de bază a acestora era spada, lancea, şi scutul, foarte rar fiind găsite şi coifuri de bronz sau fier sau chiar elemente de la care de luptă cu două roţi.

Meşterii epocii erau foarte iscusiţi, realizând podoabe (fibule, brăţări, colane, mărgele, centuri de brâu) de o expresie artistică unică şi autentică. Olarilor celţi li se datorează răspîndirea şi generalizarea roţii olarului în această parte a Europei.

Cele mai importante descoperiri din zona Transilvaniei

Din perspectiva arheologului, toate descoperirile sunt importante, deoarece toate sunt capsule de timp care ne dezvăluie anumite aspecte ale lumilor demult apuse.

Aşezările, fără loturi de materiale impresionante din punct de vedere muzeal-expoziţional, oferă indicii referitoare la modul de viaţă, meşteşugurile practicate, dieta, cunoştinţele tehnice etc. ale acestor comunităţi. Cimitirele constituie baza analizei obiceiurilor funerare şi a reconstituirii vieţii spirituale din epocă.

Dacă ar trebui însă să numesc câteva descoperiri mai cunoscute, cu siguranţă aş începe cu mormântul războinicului de la Ciumeşti (jud. Satu Mare) cu al său faimos coif cu pasăre. Dar la fel de important este cimitirul de la Pişcolt (jud. Satu Mare) cu 186 de morminte sau cel de la Apahida (jud. Cluj) cu circa 100 de morminte, ambele cu descoperiri excepţionale la nivel european.

O microregiune cu trei cimitire extrem de importante, dintre care unul cercetat integral, altul în curs de cercetare şi al treilea aşteptând să-i vină rândul se află în judeţul Bistriţa-Năsăud, în hotarul satului Fântânele, comuna Matei.

De fapt, de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud se cunosc extrem de multe cimitire celtice, majoritatea cercetate doar parţial, precum cele de la Archiud, Cepari, Dipşa, Galaţii Bistriţei, Orosfaia, Sălcuţa sau Şopteriu.

În privinţa realizărilor artei celtice aş menţiona statueta de bronz reprezentând un mistreţ descoperit la Luncani (jud. Cluj), sau coiful de la Silivaş (jud. Alba) a cărui apărătoare a fost ornamentată cu un motiv vegetal foarte elaborat. Vasul cu două torţi reprezentând un personaj feminin şi altul masculin descoperit la Blandiana (jud. Alba) pe lângă valenţele sale artistice reflectă şi aspecte ale vieţii spirituale ale epocii. Mormântul cu car de luptă de la Toarcla (jud. Sibiu) oferă indicii referitoare la ierarhiile sociale şi chiar a divizării elitei războinice. Şi enumerarea ar mai putea continua…

Cât de oportun este un festival cu tematică celtică – un festival care îmbină istoria cu muzica la Beclean Băile Figa?

Atât din punct de vedere al istoricului, cât şi din cea a pasionatului de muzică, această combinaţie realizată la Figa mi se pare unică, prin urmare originală şi, fără dubiu, binevenită.

Prin faptul că cele două evenimente – adică „satul celtic” şi concertele – se desfăşoară simultan şi în locaţii foarte apropiate, festivalul în sine este o posibilitate pentru cei pasionaţi de muzică să viziteze programele şi activităţile oferite de reenactori, iar cei care vin pentru vizitarea satului celtic să participe la concerte.

Ca istoric şi mai ales ca vizitator, aş remarca totuşi lipsa posibilităţii de interactivitate a publicului cu „satul celtic”. Ar fi binevenite activităţi şi ateliere educaţionale şi de pedagogie muzeală pentru cei mici şi cei mari, cum ar fi olăritul, ţesutul, dar şi trasul cu arcul, aruncatul cu suliţa, sau jocuri de socializare antice (precum moara), toate acestea relativ uşor de realizate şi cu un impact considerabil asupra atragerii şi unui altfel de public.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia pregătește o expoziție cu tema Celții în Transilvania. Ce teme abordează această expoziţie?

Expoziţia îşi propune să prezinte anumite aspecte ale lumii celtice transilvănene, precum societatea (femeia, copilul şi războinicul), arta, meşteşugurile, economia, contactele cu popoarele învecinate, viaţa spirituală şi obiceiurile funerare.

În acest scop au fost selectate cele mai reprezentative piese din muzeele din ţară, printre colaboratori numerându-se Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul Grăniceresc Năsăud, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul din Aiud, Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Judeţean Mureş, Muzeul Banatului Timişoara, Muzeul Judeţean Arad şi Muzeul Municipal Mediaş.

Expoziţia va fi vernisată în luna septembrie la Alba Iulia, urmând ca acesta să fie itinerată, următoarea locaţie fiind Muzeul Grăniceresc Năsăud, unde va putea fi vizitată în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020 – a mai precizat Sándor Berecki.

FOTO/VIDEO: Confort pentru muncitorii Aquabis. Trei autoutilitare de lux vor reînnoi parcul auto acum 50 de minute - Aquabis, principalul furnizor de apă din județ, va achiziționa trei autoutilitare noi, pentru buna desfășurare a activității. Toate bune și frumoase, doar că... mașinile vor fi adevărați bolizi cu dotări demne de filmele SF. Oare vor merge la intervenții muncitorii cu ele sau e o comandă cu dedicație specială?
Ai timp de telefon după ce oprești roata! De când intră în vigoare noile sancțiuni: acum 2 ore - O nouă modificare a legilor rutiere prevede înăsprirea anumitor sancțiuni. Atsfel, a crescut valoare amenzii aplicate pentu folosirea telefonului în timpul condusului. Și nu doar a telefonului, ci a oricărui dispozitiv mobil. DE CÂND intră legea în vigoare și care e valoarea sancțiunilor:
Un medic a rămas fără job pentru că nu s-a prezentat la serviciu. Totul a pornit de la o plângere acum 3 ore - Un medic de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița a rămas fără job după ce a refuzat să se prezinte la serviciu când a fost solicitat. Totul a pornit de la o plângere a unui pacient.
ȘOCANT: Un bărbat cu un topor, în microbuzul școlar de la Nimigea acum 3 ore - Un caz șocant a fost filmat ieri, la Nimigea. Din microbuzul școlar a coborât un bărbat cu un topor. Instituțiile au demarat cercetările, susținând că ar fi fost singura dată când s-a întâmplat. Elevii ar susține altceva.
Un bistrițean, șeful – șoc numit de Dăncilă la PSD Cluj acum 4 ore - Șeful interimar al PSD Cluj a fost schimbat ieri din funcție. În locul lui, premierul Dăncilă a numit...un bistrițean. Noul ”șef - șoc” al organizației locuiește de ani buni în Cluj, fiind o prezență noncornformistă în media clujeană sau națională. La fel și pe rețelele de socializare.
AZI este ziua de reduceri la abonamentele de la Casa EMA acum 4 ore - AZI poți să te bucuri de pachetele de relaxare și sport de la Casa EMA la preț redus! Așa că profită și hai la centrul SPA din parc sau intră pe site și ia direct de acolo abonamentul de piscină.
Când va ateriza primul elicopter SMURD pe acoperișul spitalului: acum 5 ore - Spitalul Județean de Urgență Bistrița este al doilea din țară care va fi dotat cu un heliport pe acoperiș. Managerul spitalului spune că primele elicoptere SMURD vor ateriza pe acoperișul unității medicale mai repede decât am crede.
Aquabis: Străzi din Năsăud şi Sângeorz-Băi – fără apă acum 5 ore - Două străzi din Năsăud şi Sângeorz-Băi rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore, anunţă Aquabis.
FOTO: Motivele pentru care românii semnează în număr mare pentru candidatura lui Iohannis acum 20 de ore - Faptul că este un adversar de neclintit al PSD, reprezentarea cu cinste a României în plan extern, lupta împotriva corupției și convingerea că poate transforma România într-o țară normală, în care totul să funcționeze așa cum trebuie - acestea sunt câteva dintre argumentele formulate de românii care au semnat pentru candidatura lui Klaus Iohannis.
Drogat, cu camioneta, pe una dintre cele mai aglomerate șosele din țară acum 21 de ore - Un tânăr de 26 de ani din Bistrița-Năsăud a fost depistat în urmă cu două zile drogat, la volanul unei camionete. Acesta se plimba pe una dintre cele mai aglomerate șosele din țară și mai avea asupra sa și câteva pliculețe cu droguri.
VIDEO: Ioan Turc (PNL): Marea realizare administrației PSD – înnegrirea străzilor din bordură în bordură acum 22 de ore - Ioan Turc a atacat din nou administrația bistrițeană. Acesta a criticat încă o dată modul în care se fac investițiile în orașul nostru. Tot ce a făcut actualul primar în cele trei mandate a fost doar o „înnegrire a străzilor din bordură în bordură”, spune Turc.
FOTO: Un stejar singuratic, pentru noi toţi, în inima Bistriţei…! acum 23 de ore - Un stejar singuratic ne aşteaptă pe toţi, în inima Bistriţei: gata să fie descoperit, între fâşii de enigmatică lumină, gata să fie ignorat, iubit sau măcar admirat…
VIDEO: Liberalii raportează – Peste 40.000 de bistrițeni au semnat pentru Iohannis acum 24 de ore - S-a încheiat cu succes campania de strângere de semnături pentru susținerea candidaturii la funcția de președinte a lui Klaus Iohannis. În județul nostru au semnat peste 40.000 de persoane. Și românii aflați în concediu în Bistrița și-au arătat susținerea față de actualul președinte.
IMPRESIONANT! Centrul de Transfuzii Bistrița, partener de nădejde al Spitalului în salvarea de vieți acum O zi - Fac un lucru impresionant și mobilizarea lor salvează multe vieți! Centrul de Transfuzii Bistrița este un partener de nădejde al Spitalului. Vital, s-ar putea spune. Asta pentru că aproape tot necesarul de sânge al unității spitalicești vine de la Centru.
FOTO: Încă 150 de borne au fost sculptate cu măiestrie pentru a înfrumuseța Via Transilvanica acum O zi - Via Transilvanica prinde contur tot mai mult și mai mult! Drumul care unește România este evidențiat prin borne unice, frumos sculptate. Artiști și sculptori din Cluj, Iași și chiar și din Bulgaria, tocmai au terminat de sculptat încă 150 de borne.