Schimbarea la Față a Domnului – ce să NU faci astăzi

Schimbarea la Față a Domnului – ce să NU faci astăzi

Pe 6 august creştinii sărbătoresc Schimbarea la Faţă a Domnului, zi considerată în popor ca fiind granița dintre vară și toamnă. Această zi este importantă pentru creștinii de pretutindeni, amintind de tradiții și obiceiuri religioase, dar și de superstiții!

Schimbarea la față a lui Iisus Hristos, denumită și Transfigurarea Domnului este un eveniment descris de Evangheliile sinoptice, în care Iisus se schimbă la față pe Muntele Tabor. Iisus devine strălucitor, vorbește cu Moise și Ilie și este numit Fiul lui Dumnezeu. Este una din minunile lui Iisus menționate în Evanghelii..

 La aproape o săptămână de la momentul în care Iisus le-a spus ucenicilor Săi că urma să sufere, să fie omorât și adus din nou la viață, i-a dus pe Petru, pe Iacov și pe Ioan sus pe un munte să se roage. În timp ce Se ruga, înfățișarea Sa a fost schimbată într-un chip glorificat și hainele Sale au devenit de un alb orbitor. Moise și Ilie au apărut și au vorbit cu Iisus despre moartea Sa care urma să aibă loc în curând.

Petru, neștiind ce spune și fiindu-i foarte teamă, s-a oferit să facă trei adăposturi pentru ei. Aceasta este fără îndoială o referire la colibele care erau folosite la Sărbătoarea Corturilor, când israeliții locuiau în colibe timp de șapte zile. Petru și-a exprimat dorința de a sta în acel loc. Când i-a acoperit un nor, o voce a spus: „Acesta este Fiul Meu preaiubit: de El să ascultați!” Norul s-a ridicat, Moise și Ilie au dispărut și Iisus a rămas singur cu ucenicii Săi, care încă erau foarte înspăimântați. Iisus i-a avertizat să nu spună nimănui ce au văzut până după învierea Lui. (Matei 17.1-8, Marcu 9.2-8 și Luca 9.28-36.)

Odată cu sărbătoarea aceasta, începe și o serie de „restricții”, respectiv cunoscutele superstiții pe care ar trebui să le respectăm. Iată câteva dintre ele:

 1. Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. 
 2. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe.
 3. Fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba.
 4. Se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față, nesfințiți, o să aibă dureri de burtă.
 5. Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului. 
 6. În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul; De asemenea, în această zi este bine să te împaci cu cine ești certat, altfel vei fi mustrat tot anul.
 7. Tot de acum este bine să nu se mai doarmă afară. Praznicul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos este prin excelenţă sărbătoarea îndumnezeirii firii omeneşti şi a participării trupului trecător la bunătăţile veşnice. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi.
 8. Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.
 9. Cei vii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora.
 10. Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă. 
 11. Data de 06 august este ultima zi când florile pot fi culese și să fie bune de leac; 
 12. În popor se spune că, dacă în Postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi una plină de ninsori.

VIDEO: Om de afaceri din Bistrița reținut pentru 24 de ore. AFLĂ pentru ce acum 4 ore - Un om de afaceri din Bistrița a fost reținut în această seară pentru 24 de ore. Acesta a fost dus în cătușe, cu mascații la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat:
FOTO: A luat-o la sănătoasa prin porumb după ce a lovit două fete pe marginea drumului acum 9 ore - Un accident rutier destul de neobișnuit s-a petrecut în Nimigea de Sus. După ce a lovit două fete pe marginea drumului, șoferul a luat-o la sănătoasa prin porumb.
VIDEO: Ce le poate oferi Bistriţa celor din diaspora… ?! Cum îi încurajăm pe bistriţeni să revină acasă acum 10 ore - Cum îi încurajăm pe cei din diaspora să revină acasă? Cei care se aşteaptă la flori şi un covor roşu – să nu se întoarcă...! „Dacă la întoarcere, te aştepţi să găseşti o ţară plină de zâmbet, nu te întoarce! Dacă vrei să te întorci acasă, să pui umărul să faci o ţară mai frumoasă, atunci întoarce-te… Nu este uşor, dar..."
VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa! acum 11 ore - Se propie Târgul Mare al Bistriței iar organizatorii au pregătit pentru melomanii din oraş câteva surprize imposibil de refuzat:
Directorul economic de la Aquabis a dat împrumut bani de-o vilă în oraș acum 12 ore - Încasează aproape 10.000 de lei pe lună, iar în ultimii ani a dat împrumut unor persoane fizice în valoare de 70.000 de euro. Este vorba despre un director din cadrul Aquabis, furnizorul de apă și canal, o societate public-privată.
Schimbă-ţi maşina veche cu un model Ford! Preţuri speciale prin Programul Rabla! acum 13 ore - Vino în Showroom-ul Ford Bistriţa, Cartier Viişoara nr 301A (lângă benzinăria Petrom) şi beneficiază de ofertele speciale. O nouă generaţie de maşini te aşteaptă!
FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea acum 14 ore - Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.
Încă un cetăţean de onoare, în Bistriţa…?! acum 15 ore - Consilierii locali se întrunesc azi într-o şedinţă ordinară, iar primul proiect pe ordinea de zi se referă la un nou cetăţean de onoare în Bistriţa:
Cum a plătit Primăria Bistrița 50.000 de euro pentru cauciuc INEXISTENT pentru spațiile de joacă acum 16 ore - În urmă cu doi ani, Primăria Bistrița a plătit unei firme din Târgoviște peste 50.000 de euro pentru cauciuc menit să protejeze copiii în spațiile de joacă. Problema este că acest cauciuc nu a fost niciodată montat. Pe fir a intrat Curtea de Conturi, iar SRL-ul din Târgoviște a fost nevoit să dea banii înapoi.
Punct termic pus la pământ pentru a face loc primei parcări supraetajate din Bistrița acum 17 ore - Primăria Bistrița pregătește prima parcare supraetajată din oraș. Pentru ca aceasta să se transforme în realitate, va fi pus la pământ un punct termic, situat pe Aleea Heniu.
Preț redus azi la abonamentele de piscină și fitness de la Casa EMA! acum 18 ore - Azi e ziua din lună în care Casa EMA vine în întâmpinarea doritorilor de sport și relaxare: scad preţurile la cele două servicii principale! Profitaţi, aşadar, de Happy Day...!
11,5 milioane de euro pentru Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Toate sălile vor avea dotări audio-video de ultimă generație acum 19 ore - În ședința de ieri de Guvern au fost aprobați indicatorii pentru reabilitarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Pentru reabilitarea colegiului sunt necesare 11,5 milioane de euro. Toate sălile de clasă vor avea dotări IT și audio-video de ultimă generație. De asemenea, va fi reabilitat și parcul dendrologic.
Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu” acum O zi - 64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat. Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, acest lucru nu este adevărat:
Cât de importanți sunt papucii, noțiunile de prim-ajutor sau cele de orientare pe munte?! 1200 de persoane „s-au pregătit” să facă față drumețiilor, într-un proiect inedit acum O zi - Încă o ediție a Școlii de Mers pe Munte s-a încheiat! Peste 200 de oameni au fost inițiați în tainele muntelui. workshop-urile au fost ținute de profesioniști printre care și Tibi Ușeriu!
FII REPORTER: Supermarketuri fără rampe de acces pentru persoanele cu handicap acum 2 zile - Accesul persoanelor cu dizabilități în magazine și supermarketuri este o adevărată aventură. Totul începe din parcare unde locurile sunt ocupate și se termină cu accesul în magazin și alegerea produselor. Totuși... există o lege care obligă comercianții să aibă la intrare căi de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.