SONDAJ: De ce nu susțin bistrițenii economia locală? „Să se termine odată cu mafia în piață!”

SONDAJ:  De ce nu susțin bistrițenii economia locală? „Să se termine odată cu mafia în piață!”

Susțineți economia locală…?! Aceasta a fost provocarea ultimului sondaj derulat de Bistrițeanul.ro, zilele trecute. „Să se termine odată cu mafia în piață!”, au solicitat unii dintre comentatori, în timp ce alții își doresc să existe în piață tarabe exclusiv pentru producători locali…

Sondajul referitor la economia locală a avut impact pentru 11.809 de persoane, dintre care aproape 700 au și interacționat, apreciind sau comentând tema.

Au fost 377 de voturi exprimate: 82% dintre respondenți (309 persoane) au admis că încurajează economia locală și cumpără produse de la firmele locale. 18% (68 de persoane) au recunoscut că NU încurajează economia locală și prefer magazinele mari sau super-marketurile.

„Economia locală lasă de dorit!!! De exemplu, în piață dacă vrei să cumperi mere îți pune vânzătorul de care vrea el. Când am întrebat de ce îmi pune din alea mici, când eu vreau doar mari, el a răspuns – Și eu ce să fac cu alea mici??? SĂ LE VINZI LA UN PREȚ MAI MIC!!! La brânză, cașul și urda sunt pline de zer, ca să tragă  la cântar… Păi atunci prefer să merg la magazinele mari și să-mi cumpăr ce vreau eu pe BANII mei! Exemplele pot continua cu duiumul…SAMSARII din piață îs cei mai hoți”, a comentat Vlad Negru, unul dintre respondenți.

Răspunsul nu a întârziat să apară, din partea unui alt comentator, Nel Nelian: „Din întâmplare, părinții mei vând la piață de peste 20 de ani! 20 de ani de condiții la fel. Doar chiriile cresc, iar ei sunt obligați să plătească și în cele 6 luni din an în care nu își desfășoară activitatea acolo. Am fost din fericire după struguri la Focșani: pentru a putea aduce, ai nevoie de bus+diesel+vignieta+dormi în bus că dacă dai bani și pe hotel – unde ajungi?

Fructele, strugurii, merele… Toate astea, atunci când cresc natural, nu pot fi mari și uniforme ca și la Kaufland… Deci le achiziționezi și mari, și mici. Și plătești același preț pentru toate… După toate astea, vii la Bistrița și vin ăștia ca voi care vor doar pe alese….! Lucru pe care nici eu nu mi-am permis să-l fac la achiziție… Vreți și ieftin, dacă se poate – că dacă le-aș sorta eu (muncă în plus), ca să fie mari și mici, dar la prețuri diferite, începeți cu de ce diferă prețul?! Mai apoi, după toate sacrificiile, ne faceți samsari și bișnițari…. Nu pot decât să vă spun că sunteți niște ipocriți și meritați să mâncați toate gunoaiele alea perfecte de la marketuri. Fățarnicilor!

Popovici Adolfina admite că face cumpărături din piață, iar atunci când nu-i convin merele lovite sau putrezite, iar vânzătorul nu vrea să i le schimbe, dă marfa înapoi și alege un alt vânzător: „Prețurile trebuie să fie în funcție de calitate, să fie sortate. Mulți în loc să scadă prețul unui produs mai învechit, preferă să țină de preț ca apoi să arunce tot din cauza lăcomiei.

Ziman Paul-Valer subliniază că el cumpără tot ce produc oamenii de prin sat și scot spre vânzare: „Și îndemn și pe alții să cumpere. Ai noștri nu știu prea bine să ambaleze marfa, dar calitatea e net superioară față de ce e produs similar în magazin.

Angela Chiuzan ne atrage atenția că în piață ar trebui „să existe tarabe exclusiv pentru producători locali… Trebuie să recunoaștem că 90% dintre vânzătorii din piață sunt de fapt COMERCIANȚI de profesie care îi intimidează pe producătorii autentici…”

Maria Maria își dorește „să se termine odată cu mafia în piață! În loc să luăm cașul direct de la țărani cu 15-12 lei, luăm de la sfirnarese cu 22 sau 20…!”

Mihaela Hiticaș punctează, de asemenea, că încearcă să își facă cumpărăturile doar de la firme sau producători locali, în cazul său – din Beclean.

Mulțumim tuturor pentru răspunsuri, sinceritate și implicare!

Pe pagina de Facebook Bistrițeanul.ro aveți la dispoziție un nou sondaj:

Este bătaia necesară în educația copiilor?

Obediența jandarmilor atinge noi cote: Gata să calce trei oameni, pe trecere, ca să nu-și supere șefii acum 4 ore - Amintirile din 10 august sunt încă vii! Și mulți când văd uniforma de jandarm, fac legătura, involuntar, cu acea zi! Dacă la Bistrița, jandarmii păreau să fie mai ”friendly”, azi s-a demonstrat că atunci când boss-ul de la capitală e prin preajmă, se uită de omenie și bun simț. Jandarmii bistrițeni au ridicat ștacheta! Au fost gata să calce trei oameni pe o trecere de pietoni! Numa să nu-i supere pe ăi mai mari!
FOTO: Bărbat mușcat de viperă la o stână în Ciosa acum 6 ore - Un bărbat a fost mușcat de o viperă la o stână din localitatea Ciosa, în timp ce muta niște lemne. Din fericire viața nu i-a fost pusă în pericol.
VIDEO -Răzvan Cuc: Centură pentru Năsăud și urgentarea documentației pentru Autostrada Nordului și centura Bistriței acum 9 ore - În urma protestului #șîeu, Autostrada Nordului care va trece și prin Bistrița a fost aprobată rapid. Prezent în micul burg bistrițean, ministrul transporturilor Răzvan Cuc a spus că s-a urgentat documentația pentru drumul de mare viteză, dar și pentru centura orașului. Și la Năsăud vom avea o centură, promite Cuc.
Concurenţă acerbă: Aproape 36 de candidaţi luptă pentru un post! acum 10 ore - 48 de posturi sunt titularizabile, în acest an, în Bistriţa-Năsăud iar la Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud s-au înscris iniţial 566 de candidaţi. Cei mai mulţi visează la un post de învăţător.
FOTO/VIDEO: A-nceput conferința de alegeri în cadrul PSD BN! Radu Moldovan, reales președinte acum 11 ore - Filiala județeană a PSD își alege azi conducerea, secretarul, etc. Conferința a început la ora 15.00 și la eveniment sunt prezenți inclusiv premierul României și o suită de miniștri. 
Colț foto cu prințese celte sau nimfe dace – surprize inedite la Festivalul Celtic din acest weekend acum 12 ore - Weekendul acesta, complexul Băile Figa de lângă Beclean găzduiește cea de-a 6-a ediție a Festivalului Celtic. Pe lângă artiștii internaționali invitați să cânte, organizatorii au pregătit și alte surprize, printre care un colț foto celtic, cu prințese celte sau nimfe dace, unde participanții vor putea face fotografii printate pe loc.
VIDEO- EXCLUSIV: Belgianul a fost scăpat de polițiști din mâinile ciobanilor acum 12 ore - Apar noi detalii în cazul belgianului bătut de ciobani. După ce a fost snopit în bătaie, ciobanii i-ar fi cerut și bani, pentru a-l lăsa să plece. Aproximativ două ore și jumătate ar fi stat ”sechestrat” până au ajuns polițiștii. Deși initial acesta a spus că nu depune plângere, astăzi, trei persoane s-au prezentat la sediul Poliției pentru a raporta agresiunea.
Mii de credincioşi sunt aşteptaţi la hramul Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Nuşeni acum 13 ore - Sărbătoare mare - mâine, la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Nușeni, care îşi sărbătorește hramul şi îşi va deschide din nou porţile pentru mii de credincioşi. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa, Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ.
VIDEO: Andra, invitată specială la Zilele comunei Prundu Bârgăului! Ce alte surprize pregăteşte primarul Doru Crişan acum 15 ore - În premieră, Zilele comunei Prundu Bârgăului vor fi organizate în parteneriat cu Consiliul Judeţean, într-o formulă inedită. Printre invitaţii speciali se numără şi îndrăgita solistă Andra.
GRAV! Elevii slabi lăsați corigenți să nu „păteze” rata de promovabilitate a școlii? Ministerul Educației promite verificări la sânge acum 16 ore - Ministerul Educației va lua la puricat Inspectoratele Școlare Județene din 17 județe, după ce procentul corijenților în ciclul gimnazial a crescut îngrijorător. Printre aceste județe se numără și Bistrița-Năsăud. Reprezentanții ministerului se tem ca elevii mai slabi să nu fie ținuți departe de Evaluarea Națională pentru a nu strica rata de promovabilitate a școlii.
Aquabis: Se sistează apa în Bistriţa Bârgăului, pentru câteva ore acum 16 ore - Astăzi, 19 iulie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Bistriţa Bârgăului. Care este motivul:
VIDEO ȘOCANT: Motociclist belgian zdrobit în bataie de ciobani la Colibița acum 17 ore - Suntem departe de civilizație, iar ciobanii din Colibița și mai departe! Un belgian a fost bătut cu bestialitate ieri de câțiva ciobani după ce s-a dus să le ceară scuze că s-au speriat caii de sunetul motoarelor.
Dăncilă și Teodorovici, azi, la Bistrița! acum 18 ore - Premierul Viorica Dăncilă va fi prezent azi la Bistrița. Vizita acesteia e prilejuită de alegerile PSD BN. Alături de ea vor mai sosi la Bistrița o suită de miniștrii, printre care și Eugen Teodorovici.
FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum O zi - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum O zi - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.