SONDAJ: De ce nu susțin bistrițenii economia locală? „Să se termine odată cu mafia în piață!”

SONDAJ:  De ce nu susțin bistrițenii economia locală? „Să se termine odată cu mafia în piață!”

Susțineți economia locală…?! Aceasta a fost provocarea ultimului sondaj derulat de Bistrițeanul.ro, zilele trecute. „Să se termine odată cu mafia în piață!”, au solicitat unii dintre comentatori, în timp ce alții își doresc să existe în piață tarabe exclusiv pentru producători locali…

Sondajul referitor la economia locală a avut impact pentru 11.809 de persoane, dintre care aproape 700 au și interacționat, apreciind sau comentând tema.

Au fost 377 de voturi exprimate: 82% dintre respondenți (309 persoane) au admis că încurajează economia locală și cumpără produse de la firmele locale. 18% (68 de persoane) au recunoscut că NU încurajează economia locală și prefer magazinele mari sau super-marketurile.

„Economia locală lasă de dorit!!! De exemplu, în piață dacă vrei să cumperi mere îți pune vânzătorul de care vrea el. Când am întrebat de ce îmi pune din alea mici, când eu vreau doar mari, el a răspuns – Și eu ce să fac cu alea mici??? SĂ LE VINZI LA UN PREȚ MAI MIC!!! La brânză, cașul și urda sunt pline de zer, ca să tragă  la cântar… Păi atunci prefer să merg la magazinele mari și să-mi cumpăr ce vreau eu pe BANII mei! Exemplele pot continua cu duiumul…SAMSARII din piață îs cei mai hoți”, a comentat Vlad Negru, unul dintre respondenți.

Răspunsul nu a întârziat să apară, din partea unui alt comentator, Nel Nelian: „Din întâmplare, părinții mei vând la piață de peste 20 de ani! 20 de ani de condiții la fel. Doar chiriile cresc, iar ei sunt obligați să plătească și în cele 6 luni din an în care nu își desfășoară activitatea acolo. Am fost din fericire după struguri la Focșani: pentru a putea aduce, ai nevoie de bus+diesel+vignieta+dormi în bus că dacă dai bani și pe hotel – unde ajungi?

Fructele, strugurii, merele… Toate astea, atunci când cresc natural, nu pot fi mari și uniforme ca și la Kaufland… Deci le achiziționezi și mari, și mici. Și plătești același preț pentru toate… După toate astea, vii la Bistrița și vin ăștia ca voi care vor doar pe alese….! Lucru pe care nici eu nu mi-am permis să-l fac la achiziție… Vreți și ieftin, dacă se poate – că dacă le-aș sorta eu (muncă în plus), ca să fie mari și mici, dar la prețuri diferite, începeți cu de ce diferă prețul?! Mai apoi, după toate sacrificiile, ne faceți samsari și bișnițari…. Nu pot decât să vă spun că sunteți niște ipocriți și meritați să mâncați toate gunoaiele alea perfecte de la marketuri. Fățarnicilor!

Popovici Adolfina admite că face cumpărături din piață, iar atunci când nu-i convin merele lovite sau putrezite, iar vânzătorul nu vrea să i le schimbe, dă marfa înapoi și alege un alt vânzător: „Prețurile trebuie să fie în funcție de calitate, să fie sortate. Mulți în loc să scadă prețul unui produs mai învechit, preferă să țină de preț ca apoi să arunce tot din cauza lăcomiei.

Ziman Paul-Valer subliniază că el cumpără tot ce produc oamenii de prin sat și scot spre vânzare: „Și îndemn și pe alții să cumpere. Ai noștri nu știu prea bine să ambaleze marfa, dar calitatea e net superioară față de ce e produs similar în magazin.

Angela Chiuzan ne atrage atenția că în piață ar trebui „să existe tarabe exclusiv pentru producători locali… Trebuie să recunoaștem că 90% dintre vânzătorii din piață sunt de fapt COMERCIANȚI de profesie care îi intimidează pe producătorii autentici…”

Maria Maria își dorește „să se termine odată cu mafia în piață! În loc să luăm cașul direct de la țărani cu 15-12 lei, luăm de la sfirnarese cu 22 sau 20…!”

Mihaela Hiticaș punctează, de asemenea, că încearcă să își facă cumpărăturile doar de la firme sau producători locali, în cazul său – din Beclean.

Mulțumim tuturor pentru răspunsuri, sinceritate și implicare!

Pe pagina de Facebook Bistrițeanul.ro aveți la dispoziție un nou sondaj:

Este bătaia necesară în educația copiilor?

FOTO: Zeci de persoane evacuate și peste 100 de apeluri la 112 în ultimele 24 de ore! acum 2 minute- În ultimele 24 de ore, la 112 au fost înregistrate peste 100 de apeluri. Oamenii, disperați, au cerut intervenția echipajelor specializate cu motopompe. Toate apelurile sunt luate în evidență și se intervine pentru sprijinirea populației afectate. Pompierii bistrițeni au și evacuat persoanele aflate în zone cu risc.
RISC! Cota de pericol, pe mai multe râuri din județ, depășită cu jumătate de metru! Sfaturi pentru localnici: acum 51 de minute- Ploile din ultimele 24 de ore au făcut ca județul Bistrița Năsăud să treacă de sub cod portocaliu sub cod roșu de inundații. Pe unele râuri, cota de pericol a fost depășită cu jumătate de metru. Ce sunt sfătuiți localnicii:
FOTO: Se surpă drumul spre Jelna! acum 2 ore- Ploile din ultima perioadă au început să erodeze inclusiv asfaltul. Drumul spre Jelna, imediat după intersecția cu Valea Ghinzii, o pornește la vale. O bucată bună din carosabil este deja ruptă și ploile continue nu ajută deloc.
FOTO: Un tată și doi copii mici, implicați într-un grav accident în Dej acum 2 ore- O mașină înmatriculată în Bistrița Năsăud a ieșit azi-noapte de pe carosabil și a lovit un cap de pod. Totul s-a întâmplat în Dej, puțin după miezul nopții. Tatăl și cei doi copii ai săi au ajuns la spital.
Aquabis: Se sistează apa potabilă la Colibița acum 2 ore- Astăzi, 21 mai 2019, începând cu orele 09:00, ca urmare a unei ruperi de nori care a afectat sursele de captare, SC Aquabis a fost nevoită să sisteze furnizarea apei potabile în localitatea Colibița și Mița.
FOTO/VIDEO: Zeci de pompieri intervin în zonele afectate de inundații! Valea Budacului și a Șieului sub cod roșu! acum 3 ore- Podețe înfundate, gospodării inundate, zeci de pompieri cu utilaje în diferite zone ale județului. Aceasta este imaginea dezolantă din urma ploilor și a inundațiilor din Bistrița Năsăud. În urmă cu câteva minute, s-a emis inclusiv cod roșu de inundații pe Valea Budacului.
EFECTELE codului portocaliu de inundații: Zid de protecție fisurat, gospodării inundate acum 17 ore- Județul nostru se află sub cod galben de ploi și cod portocaliu de inundații. S-a instituit inclusiv un grup de suport tehnic. Deja au fost intervenții în zone unde s-a fisurat un zid de protecție și gospodăriile au fost inundate.
A furat bani de la o sală de jocuri pentru a fi băgați, din nou, la păcănele acum 18 ore- Totul s-a întâmplat la o sală de jocuri. O angajată a furat o sumă substanțială de bani. Apoi a dat-o unui bărbat...ca să o joace la păcănele.
Riscă să ajungă după gratii pentru că au furat curent! La propriu! acum 19 ore- Opt persoane sunt cercetate de polițiști. Acestea s-au racordat ilegal la rețeaua electrică. Așa că riscă să ajungă după gratii pentru furt.
VIDEO: Pe când rețea de gaz, în Prundu Bârgăului…?! acum 20 de ore- O problemă destul de complicată cu care se confruntă comunitatea din Prundu Bârgăului este lemnul de foc, cu care oamenii trebuie să se încălzească. Primarul Doru Crișan a explicat pentru Bistrițeanul.ro că se gândește de multă vreme la soluții pentru a introduce gazul și în localitatea pe care o administrează. 
Doina Pană: Salariu minim egal pentru românii angajați în companiile multinaționale din România cu angajații din țarile din Vest! acum 20 de ore- Deputatul Doina Pană, candidat PSD pentru Parlamentul European: „Pentru muncă egală prestată, românii și ceilalți estici care muncesc în multinaționale trebuie să beneficieze de salariu minim egal cu colegii lor din Occident. Nu este firesc ca multinaționalele să își îngroașe conturile strict pe munca incorect plătită a angajaților lor din Europa de Est...”
O veste grozavă pentru 1670 de copii din Bistrița: „ Am găsit soluția!” acum 21 de ore- „Am fost convins tot timpul că vom găsi soluția”, a transmis viceprimarul Cristian Niculae, anunțând o veste grozavă pentru cei 1670 de elevi care învață într-un liceu de prestigiu, „o școală etalon la nivel național, care a dat generații peste generații de oameni de valoare - Bistriței și României...”
FII REPORTER: O bistrițeancă se teme să mai iasă din casă! acum 22 de ore- O bistrițeancă se revoltă! Pe strada unde locuiește se plimbă zilnic, nestingherit, un câine de pază, fără botniță sau lesă! Stăpâna patrupedului se joacă de-a v-ați ascunselea printre mașini, iar autoritățile „se ocupă” de problemă de anul trecut.
Ați văzut-o? Orice informație contează! acum 23 de ore- O femeie din Beclenuț ar fi plecat de acasă încă din data de 11 mai. Cei apropiați au anunțat poliția, care o caută deja de câteva zile. Ați văzut-o?
Se fac angajări la Proterm-Line, Euforia Floral Boutique, Casa Ema și Taverna Dogarilor! acum 24 de ore- Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: Proterm-Line angajează operatori și agent de vânzări, Casa Ema caută electrician, iar Taverna Dogarilor angajează bucătar! Verifică lista completă, ca să vezi ce ți se potrivește: