10.4 C
Bistrița
vineri, martie 29, 2024

Un psiholog din Bistrița, către ministrul Sănătății: „Ministerul să își facă datoria față de această categorie de pacienți!”

Gafă de proporții a ministrului Sănătății, Victor Costache. Acesta a declarat recent că „există o corelație între autism și timpul petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede”. Ministrul își închipuie că „datorită acestui fenomen tipic României, a plecărilor persoanelor active în străinătate, avem din ce în ce mai multe cazuri de autism”. Un psiholog din Bistrița îi servește o lecție:

Psihologul clinician Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa – Centrul de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț”, vicepreședinte FEDRA, dar și „mamă neemigrată” a dat o replică dură recentelor declarații ale ministrului Victor Costache:

Tulburările din spectrul autist sunt tulburări de origine neurobiologică cu etiologie mulifactorială. Sunt cauzate de interacțiunea unor factori genetici cu factori de mediu și care determină modificări neurobiologice la nivelul creierului. Atât cauzele genetice cât și modificările la nivel cerebral sunt susținute de mii de studii – autismul fiind una dintre cele mai studiate tulburări de dezvoltare, tocmai în contextul incidenței crescute pe tot mapamondul, nefiind specifică României.

Niciun studiu serios în sprijinul acestor afirmații…

Nu există nici un studiu serios care să susțină afirmațiile domnului ministru potrivit căruia tulburările din spectrul autist sunt cauzate de interacțiunea părinți-copil. Nici măcar unul corelațional.

Lipsa interacțiunii cu mama sau o interacțiune disfuncțională cu părinții, așa cum subliniază literatura de specialitate, de obicei nu conduce la autism, ci la apariția tulburărilor de atașament, un cluster cu totul diferit de tulburări.

Interacțiunea părinți-copil este semnificativă pentru majoritatea tulburărilor emoționale care apar la copii, cele mai frecvente fiind însă tulburările de atașament. Acestea apar frecvent la copiii din sistemul de protecție (case de copii, orfelinate etc.). În logica domnului Victor Costache (medic) aceste instituții ar trebui să fie pline de copii diagnosticați cu autism.

Teoria „Mamei Frigider”…?!?

În cazul tulburărilor din spectrul autist, chiar dacă ambii părinți își petrec semnificativ de mult timp cu copilul, așa cum fac zeci de mii de părinți români care nu au emigrat și milioane de părinți din toate țările lumii, autismul nu se vindecă doar de pe urma interacțiunii familiale și nici nu e cauzat de lipsa ei.

Teoria „Mamei Frigider”, creată de psihiatrul de origine austriacă Bruno Bettleheim în anii ‘60 – la care face probabil referire domnul ministru – a fost nu doar infirmată de literatura de specialitate. Dar a și cauzat enorm de mult rău, copiii fiind despărțiți de părinți și supuși diferitelor abuzuri.

O mare parte din munca acestui psihiatru a fost discreditată din cauza acuzațiilor de tratament abuziv asupra pacienților aflați în îngrijirea lui precum și datorită acuzațiilor de plagiat. Ideile lui Bettelheim sunt acum văzute de comunitatea științifică drept deosebit de dăunătoare și nu există nici o scuză pentru vehicularea lor în spațiul public, în 2020, cu atât mai mult în cazul unui demnitar ministru al sănătății, care este și medic.

Zeci de mii de părinți – acuzați indirect că își neglijează copiii

Majoritatea copiilor cu autism sunt extrem de iubiți, familiile lor se preocupă intens de ei și se implică activ în procesul de recuperare și integrare socio-școlară, cheltuind sume imense lunar pentru ca pacienții pentru care statul nu face nimic să beneficieze de terapie de recuperare la timp.

În România, serviciile de recuperare/terapie pentru pacienții cu tulburări din spectrul autist sunt oferite cu preponderență în organizații nonguvernamentale. Acestea au fost înființate chiar de părinții acestor copii, neemigrați în străinătate, care au construit un sistem de servicii profesioniste. 

În timp ce Statul Român continuă să doarmă sau să debiteze prostii de natură să stigmatizeze zeci de mii de părinți care sunt acuzați indirect că își neglijează copiii.

Rugăm Ministerul Sănătății să își facă datoria față de această categorie de pacienți și să finanțeze corespunzător Programul Național de Autism! Acesta ar fi trebuit să intre în vigoare în acest an și să asigure pacienților serviciile de terapie necesare recuperării. Îl rugăm pe ministrul Sănătății să se informeze sau să găsească consilieri specializați care să îl împiedice să facă rău unor categorii de pacienți atât de greu încercate.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM: Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon

E acel moment al anului când autovehiculul tău Mercedes-Benz are nevoie de o verificare tehnică de primăvară. Alege întotdeauna un Centru de Service Autorizat Mercedes-Benz, pentru a beneficia de cele mai bune servicii auto!

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.