VIDEO. Anunţ surpriză, din partea ISJ: Fuzionează Liceul „Corneliu Baba” cu Şcoala „Lucian Blaga”…?!?

VIDEO.  Anunţ surpriză, din partea ISJ: Fuzionează Liceul „Corneliu Baba” cu Şcoala „Lucian Blaga”…?!?

Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” este o şcoală construită pentru 1200 de elevi, dar aici, în momentul de faţă, învaţă doar 600 de elevi. Este şi motivul pentru care inspectorul şcolar general, Camelia Tabără, a venit cu o propunere cel puţin surprinzătoare, ieri seară, în studioul Bistriţeanul LIVE:

Camelia Tabără a fost invitată ieri seară, în studioul Bistriţeanul LIVE, pentru a discuta despre situaţia învăţământului din judeţ.

Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” ar trebui să fuzioneze cu Liceul de arte „Corneliu Baba”… Tocmai datorită spaţiilor generoase pe care le are. Am purtat discuţii cu fiecare dintre cei doi directori, dar este vorba despre un demers mai complicat. Este bine ca lucrurile să fie spuse din timp pentru ca lumea să se obişnuiască cu ideea…“, a admis Camelia Tabără, şeful IS Bistriţa-Năsăud.

Spaţiile care există la liceul de artă pot fi folosite exclusiv ca ateliere, iar la Şcoala Gimnazială Lucian Blaga” se pot desfăşura orele de cultură generală şi laboratoarele.

Este vorba despre elevii care învaţă în ciclul gimnazial la Şcoala de arte „Corneliu Baba”.

„Şcolile vocaţionale sunt şcoli scumpe. Pe noi trebuie să ne intereseze şi eficientizarea din perspectiva costurilor, în cazul acestor şcoli…”, a subliniat Camelia Tabără.

La nivel de şcoală gimnazială, „Corneliu Baba” nu are deocamdată spaţii tocmai generoase şi adecvate în clădirea de pe Independenţei. Nu sunt condiţii corespunzătoare. Acele spaţii se pretează foarte bine la ateliere. În completare – a mai explicat Camelia Tabără – câte o clasă pe nivel ar putea să fie destinată celor de la Arte.

Această fuziune ar fi posibilă după ce se încheie şantierul la „Lucian Blaga” şi după vizita specialiştilor de la ARACIP, care să-şi dea acordul asupra condiţiilor existente.

Cred că toată lumea ar avea de câştigat… Şi la Liceul de muzică există clase de pedagogic care vin cu o anumită infuzie de finanţare pe elev şi care i-a ajutat enorm. Şi Liceul Sportiv sunt clase de cultură generală tocmai ca să echilibreze clasele de profil vocaţional care sunt costisitoare…În acest moment, Liceul de arte care a devenit o pată de culoare în mediul educaţional trebuie ajutat să se susţină în finanţare”, consideră Camelia Tabără.

Dincolo de finanţarea salarizării, există finanţarea complementară pentru bunuri şi servicii – a mai explicat Camelia Tabără.

Inspectorul general a oferit drept exemplu Colegiul „Andrei Mureşanu”. Pentru că aici învaţă foarte mulţi elevi, are o finanţare corespunzătoare şi îşi permit să cumpere mobilier, să-şi doteze laboratoarele. Şolile care nu au număr mare de copii, stau veşnic cu mâna întinsă pentru a primi finanţare. Consiliile Locale, însă au şi alte priorităţi, iar de aici se iscă nemulţumiri şi diverse probleme…

Mai multe detalii foarte interesante despre sistemul de învăţământ din Bistriţa-Năsăud puteţi afla urmărind emisiunea, mai jos:

Central Motors dă startul la Black Friday! noiembrie 15, 2019 - Black Friday a devenit o tradiție pentru Central Motors, aducând în prim-plan oferte de neratat și în acest an.  Central Motors – dealer autorizat al mărcilor Ford și Hyundai pe plan local – a organizat campanii speciale cu ocazia zilei de Black Friday.
SUPER oportunitate pentru studenţii din Bistriţa! noiembrie 15, 2019 - Te-ai gândit vreodată cum ar fi să trăiești pentru câteva luni în America și să experimentezi stilul de viață american? Dintr-o dată New York, Las Vegas sau Hawaii nu mai sunt atât de îndepărtate. Studenţii din Bistriţa au la dispoziţie o extraordinară oportunitate:
EXCEPȚIONAL! Un documentar realizat de un bistrițean, difuzat de una dintre cele mai mari platforme de filme din lume noiembrie 15, 2019 - Netflix, una dintre cele mai mari platforme de filme din lume, difuzează un  documentar realizat de un bistrițean. Este vorba despre „București, unde ești?”, realizat de Vlad Petri.
Strada nu este scrumieră! Amenzi usturătoare pentru șoferii care aruncă pe jos chiștoace noiembrie 15, 2019 - Șoferii care aruncă chiștoace pe jos riscă amenzi usturătoare din partea polițiștilor rutieri. Dacă sunt prinși că nu respectă reglementările în vigoare, aceștia pot primi amenzi de până la 3.000 de lei. „Strada nu este o scrumieră!” transmit polițistii.
MATEROM: Nu lăsa iarna să te surprindă! noiembrie 15, 2019 - Materom Automotive îți oferă pachetul complet de Verificare de iarnă și Demontat / Montat anvelope de sezon la prețul de numai 80 Lei (TVA inclus).
Black Friday, cu reduceri de până la 65%, în magazinele Sense! noiembrie 15, 2019 - Black Friday, cea mai aşteptată perioadă de shopping din an, debutează în magazinele Sense din Bistrita şi din ţară, dar şi online pe www.fashionsense.ro, cu reduceri cuprinse între 20% şi 65%, la o selecţie generoasă de piese din colecţia toamnă-iarnă 2019.
FOTO: Fără betoane pe râul Dipșa, la Lechința! noiembrie 15, 2019 - Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa fac precizări în legătură cu informațiile vehiculate în spațiul public de reprezentanții organizațiilor neguvernamentale din județul Bistrița-Năsăud - referitoare la betonarea râului Dipşa:
Aquabis: Fără apă rece astăzi, în Rusu Bârgăului noiembrie 15, 2019 - Locuitorii din Rusu Bârgăului rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore, anunţă cei de la Aquabis.
VIDEO – VIIȘOARA: De bucurie că le-au intrat alocațiile, au băut și l-au bătut pe un vecin noiembrie 15, 2019 - Doi prieteni, de la blocurile sociale din Viișoara, au băut aseară. ”De bucurie că le-au intrat alocațiile”, după cum spun cei din zonă. Apoi au avut chef de scandal. L-au găsit pe un vecin și l-au bătut de a ajuns la spital.
Mama și fiica reținute pentru trafic de minori și proxenetism au ajuns după gratii! noiembrie 15, 2019 - Gabriela și Maria, două bistrițence, mamă și fiică, sunt acuzate de trafic de minori, proxenetism și trafic de persoane. Acestea au fost reținute, iar ieri, instanța a decis să le trimită după gratii pentru 30 de zile.
Mobilizare pentru cele patru familii rămase fără un acoperiș deasupra capului, în prag de sărbători. Ajutăm? noiembrie 15, 2019 - 15 persoane au rămas fără un acoperiș deasupra capului, în urma unuia dintre cele mai devastatoare incendii izbucnite în ultimii ani. Comunitatea locală din Șanț a început să se mobilizeze pentru a ajuta cele 4 familii greu încercate, tocmai în prag de sărbători.
TULBURĂTOR: Povestea emoționantă a unui stâlp de pe Via Transilvanica, dedicat unei voluntare care a plecat la cer noiembrie 14, 2019 - Fiecare dintre stâlpii care îi călăuzesc pe drumeții care iau la pas Via Transilvanica are povestea sa. Una insă este tulburătoare, fiind dedicat de un neamț soției sale care s-a stins după o luptă cu o boală cruntă.
INEDIT: Ies la lumină fascinante poveşti despre aviatori şi avioane de acum 75 de ani noiembrie 14, 2019 - Bistriţenii pasionaţi de istorie vor putea descoperi detalii captivante despre destinele unor aviatori, dar şi poveşti fascinante despre locurile în care s-au prăbuşit avioane pe aceste meleaguri, acum 75 de ani.
Prins drogat, la volan, pe străzile din Bistrița! noiembrie 14, 2019 - Polițiștii au oprit aseară în trafic un autoturism. Șoferul s-a dovedit a fi drogat. Mai mult, pasagerul din dreapta avea și un pliculeț cu substanțe vegetale. 
Mâine începe Bistriţa Folk: Întâlnire de suflet la Biblioteca „George Coșbuc”, concerte la „Dacia” noiembrie 14, 2019 - Ediția 2019 a Festivalului Național Bistrița Folk va debuta mâine, la prânz, la Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc” din Bistriţa, cu o întâlnire de suflet. Vineri și sâmbătă, începând cu ora 18.00, la Centrul Cultural Dacia se vor derula concertele folk şi concursul dedicat tinerilor iubitori ai acestui gen muzical.