VIDEO. Anunţ surpriză, din partea ISJ: Fuzionează Liceul „Corneliu Baba” cu Şcoala „Lucian Blaga”…?!?

VIDEO.  Anunţ surpriză, din partea ISJ: Fuzionează Liceul „Corneliu Baba” cu Şcoala „Lucian Blaga”…?!?

Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” este o şcoală construită pentru 1200 de elevi, dar aici, în momentul de faţă, învaţă doar 600 de elevi. Este şi motivul pentru care inspectorul şcolar general, Camelia Tabără, a venit cu o propunere cel puţin surprinzătoare, ieri seară, în studioul Bistriţeanul LIVE:

Camelia Tabără a fost invitată ieri seară, în studioul Bistriţeanul LIVE, pentru a discuta despre situaţia învăţământului din judeţ.

Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” ar trebui să fuzioneze cu Liceul de arte „Corneliu Baba”… Tocmai datorită spaţiilor generoase pe care le are. Am purtat discuţii cu fiecare dintre cei doi directori, dar este vorba despre un demers mai complicat. Este bine ca lucrurile să fie spuse din timp pentru ca lumea să se obişnuiască cu ideea…“, a admis Camelia Tabără, şeful IS Bistriţa-Năsăud.

Spaţiile care există la liceul de artă pot fi folosite exclusiv ca ateliere, iar la Şcoala Gimnazială Lucian Blaga” se pot desfăşura orele de cultură generală şi laboratoarele.

Este vorba despre elevii care învaţă în ciclul gimnazial la Şcoala de arte „Corneliu Baba”.

„Şcolile vocaţionale sunt şcoli scumpe. Pe noi trebuie să ne intereseze şi eficientizarea din perspectiva costurilor, în cazul acestor şcoli…”, a subliniat Camelia Tabără.

La nivel de şcoală gimnazială, „Corneliu Baba” nu are deocamdată spaţii tocmai generoase şi adecvate în clădirea de pe Independenţei. Nu sunt condiţii corespunzătoare. Acele spaţii se pretează foarte bine la ateliere. În completare – a mai explicat Camelia Tabără – câte o clasă pe nivel ar putea să fie destinată celor de la Arte.

Această fuziune ar fi posibilă după ce se încheie şantierul la „Lucian Blaga” şi după vizita specialiştilor de la ARACIP, care să-şi dea acordul asupra condiţiilor existente.

Cred că toată lumea ar avea de câştigat… Şi la Liceul de muzică există clase de pedagogic care vin cu o anumită infuzie de finanţare pe elev şi care i-a ajutat enorm. Şi Liceul Sportiv sunt clase de cultură generală tocmai ca să echilibreze clasele de profil vocaţional care sunt costisitoare…În acest moment, Liceul de arte care a devenit o pată de culoare în mediul educaţional trebuie ajutat să se susţină în finanţare”, consideră Camelia Tabără.

Dincolo de finanţarea salarizării, există finanţarea complementară pentru bunuri şi servicii – a mai explicat Camelia Tabără.

Inspectorul general a oferit drept exemplu Colegiul „Andrei Mureşanu”. Pentru că aici învaţă foarte mulţi elevi, are o finanţare corespunzătoare şi îşi permit să cumpere mobilier, să-şi doteze laboratoarele. Şolile care nu au număr mare de copii, stau veşnic cu mâna întinsă pentru a primi finanţare. Consiliile Locale, însă au şi alte priorităţi, iar de aici se iscă nemulţumiri şi diverse probleme…

Mai multe detalii foarte interesante despre sistemul de învăţământ din Bistriţa-Năsăud puteţi afla urmărind emisiunea, mai jos:

FOTO/VIDEO – Cât de puțin trebuie să faci un om fericit: acum 6 ore - La cei aproape 63 de ani, pe un cer senin și un soare destul de fierbinte pentru mijloc de septembrie, nenea Attila Szocs urcă strada Tărpiului, împingând un cărucior.
Un minor a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată! Ambii lucrau la o stână! acum 7 ore - Un băiat este în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru tentativă de omor. Deși minor, acesta a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată. Totul s-a întâmplat la o stână:
Sucevenii revendică locul unde ar fi fost castelul fiorosului Conte Dracula. Ce planuri au: acum 7 ore - Sucevenii se pregătesc să profite de pe urma romanului scriitorului Bram Stoker, susținând că castelul cunoscutului personaj ar fi undeva în Munții Călimani, pe raza comunei Panaci din județul Suceava. Castelul a fost căutat inclusiv de Dacre Stoker, un stră-strănepot al scriitorului.
Mamba verde, Cobra egipteană și alte zeci de specii de reptile vii, în expoziție, la Muzeu acum 8 ore - O expoziție inedită își va deschide porțile la finele acestei săptămâni. În incinta Muzeului Județean veți avea ocazia să admirați peste 80 de specii de reptile vii. Printre acestea, mamba verde, cobra egiptează, șopârle, țestoase sau tarantule.
Toamna se face performanţă în sportul românesc acum 9 ore - Începutul lunii septembrie a echivalat cu performanţa făcută de echipele naţionale ale României în sporturile în care au evoluat. Fotbal, volei, tenis de masă, iar recent s-au reluat şi campionatele naţionale de handbal.
Povestea celor trei tineri care au pus la cale Biroul de Construcții, unde visele devin realitate, fără dureri de cap acum 10 ore - Un arhitect talentat, un inginer topograf îndrăgostit de meseria sa și o tânără care nu-și pierde calmul și zâmbetul de pe buze când e de rezolvat documente și situații sunt cei trei  tineri ambițioși care au pus la cale Biroul de Construcții Bistrița. Construiesc căsuțe de vis, proiectează vise și le transformă în realitate, rezolvă cu calm și răbdare autorizații și branșamente care ar da dureri de cap oricui. 
INEDIT: Cooperativa din Sîngeorz are 6 noi produse montane ATESTATE! acum 10 ore - Ministerul Agriculturii a dedicat o zi Cooperativei din Sîngeorz. Aceasta a fost dată ca și exemplu de bună practică tuturor celor prezenți la eveniment. Mai mult, în cele două zile de conferință, 6 noi produse montane ale acesteia au fost atestate. AFLĂ despre ce produse e vorba și ce planuri au pe viitor: 
Aquabis angajează instalatori. NOI locuri de muncă, la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! acum 11 ore - Aquabis Bistriţa organizează concurs pentru angajarea a 5 instalatori. NOI locuri de muncă sunt disponibile la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! Oferta completă, mai jos:
Înflorește ”Otrava Zeilor”! Amenzi până la 20.000 de lei dacă n-o distrugeți! acum 13 ore - Ambrozia sau ”otrava zeilor” are perioada de înflorire în august și septembrie. Aceasta este o plantă ce provoacă alergii grave, atacând chiar și copiii sub un an. Deși planta ar trebui distrusă încă din luna mai, pot exista ”scăpări”. Amenzile pentru nerespectarea legii privind ambrozia pot ajunge până la 20.000 de lei.
Aquabis: Trei localităţi rămân astăzi fără apă acum 13 ore - Aquabis anunţă faptul că astăzi, 16 septembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în două dintre localităţile judeţului:
OAMENI din BN: Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, a făcut minuni pentru copiii din Uganda acum 13 ore - Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, voluntar în Uganda: „E frustrant să vrei să oferi totul și să simți că nici atunci nu ar fi suficient. Este emoționat să-i vezi că savurează un pahar cu apă de parcă e cea mai delicioasă băutură din lume. Că se agață de tine, îți zâmbesc, îi vezi că se dau pe o hintă pentru prima dată și devin dependenți de ea..."
START concurs! Azi cât ți-ai propus să pedalezi la Social Biking Challenge 2019? acum 15 ore - Săptămâna Mobilității debutează azi! La nivel european s-a organizat concursul Social Biking Challenge 2019. Municipalitatea acordă premii pentru cei care pedalează cel mai mult, la nivel local. Dar și Europa îi premiază pe primii 7 cu cel mai mare punctaj.
Plouă cu accidente în tot județul! Un motociclist inconștient în Cireșoaia, elicopterul SMURD chemat în ajutor acum O zi - A fost o zi plină astăzi pentru salvatorii bistrițeni. Deși afară este extrem de cald, a „plouat” cu accidente pe șoselele din tot județul. Cinci accidente au avut loc până la această oră, dintre care unul grav. Un tânăr a căzut de pe motocicletă și este inconștient. A fost solicitat ajutorul elicopterului SMURD.
DE CITIT. Amintiri despre Petru Creţia: „Un profesor uluitor. De-a dreptul periculos… Te confisca, te corupea, te lichida” acum O zi - Amintiri despre Petru Creţia: „...Te confisca, te corupea, te lichida. Adică îţi lichefia toate habitudinile şi toate prejudecăţile. Într-un anumit sens, Petru era, de aceea, de-a dreptul periculos. Putea induce scurte (sau mai lungi) pierderi de identitate: sfârşea prin a te locui…”
VIDEO: Zeci de mii de euro, pentru tinerii din Lunca Ilvei! acum O zi - O veste excelentă, pentru tinerii întreprinzători din Lunca Ilvei! Vor avea, în curând ocazia să pună în practică tot ce au văzut sau au admirat în Occident. Ce au de făcut pentru a primi câteva zeci de mii de euro: