VIDEO – Emil Radu Moldovan: „În an centenar îmi doresc să impunem și să primim respect din partea altor state reprezentate în Parlamentul European!”

VIDEO – Emil Radu Moldovan: „În an centenar îmi doresc să impunem și să primim respect din partea altor state reprezentate în Parlamentul European!”

Citind adânc în inima românilor, Octavian Paler a sintetizat trăirea sufletului nostru: „România este patria mea, restul sunt doar țări!” Suntem la fix 100 de ani de cel mai important moment al existenței noastre ca popor, Marea Unire de la Alba Iulia! Dar Unirea nu s-a întâmplat pur și simplu!

De la Mihai Viteazul la Moș Tănase Todoran și Horea, Cloșca și Crișan; De la revoluția lui Tudor Vladimirescu din 1821, la Revoluția Pașoptistă și la Unirea Principatelor sub Alexandru Ioan Cuza în 1859, fiecare picătură de sânge și zvâcnire de revoltă și curaj au pus o cărămidă la Marea Unire de la Alba Iulia!

Nu putem uita data de 14 august 1916, ziua în care România intră în război cerând marilor puteri unirea cu Transilvania și cu Bucovina! Nu putem uita vreodată sacrificiul sutelor de mii de suflete ale fraților noștri de peste Carpați, care și-au găsit sfârșitul în tranșee pentru a pune granița României unde îi este locul. Nu putem uita drama tinerilor transilvăneni, obligați să lupte sub însemnele armatei Austro-Ungare împotriva fraților români din Regat, veniți să elibereze de sub jugul Habsburgic iubita noastră Transilvanie!

Noi nu avem dreptul să uităm vreodată de bistrițeanul nostru, Alexandru Vaida-Voevod, care la 22 Octombrie 1918, dă dovadă de un curaj aproape sinucigaș, citind în Parlamentul de la Budapesta Declarația de liberă determinare a românilor din Transilvania, în baza căreia Transilvania s-a ”rupt” de Imperiul Habsburgic și s-a unit cu România!

Nu avem nicio scuză să nu știm că Enea Grapini, unul dintre cei 12 fondatori ai Consiliului Național Român Central de la Arad, principalul organism care a stat la baza Marii Uniri, s-a născut în Rodna Veche (astăzi comuna Șanț). Intenționat l-am lăsat la urmă pe un bistrițean născut la Milaș, al cărui rol în înfăptuirea Marii Uniri a fost determinant: Episcopul Cardinal Greco-Catolic, Iuliu Hossu! El a sfidat total puterea Imperiului Habsburgic, trimițând o circulară clerului și poporului din întreaga eparhie cu un mesaj clar: niciun român din Transilvania să nu mai recunoască Statul Maghiar de la Budapesta!

Secole la rând am fost despărțiți de frații noștri, iar Episcopul ortodox al Caransebeșului, Miron Cristea, care va deveni ulterior Patriarhul României, a subliniat ce ne-a făcut să rezistăm în tot acest timp: „Lungă a fost robia noastră, a românilor din Ungaria și Transilvania, care a durat o mie de ani (…) dar puterile neamului românesc nu au putut fi zdrobite pentru totdeauna. Din contră! Mulțumită puternicei însușiri a poporului, de a spori văzând cu ochii, s-a împlinit față de noi cuvântul poetului: Barbarii vin, barbarii trec, românul îi petrece; Și unde unul a căzut, răsar în locu-i zece”!

Când a încheiat citirea Rezoluției Marii Adunări de la Alba Iulia, Episcopul Iuliu Hossu a completat: „Fericit am vestit hotărârea judecății lui Dumnezeu prin reprezentanții a toată suflarea românească; fericiți voi care ați pecetluit pe veci Unirea cu Țara-Mamă. O viață întreagă veți mărturisi cu mândrie: Și eu am fost la Alba-Iulia! Fiii fiilor voștri vor chezășui puternic și fericit rostind: Și părinții noștri au fost la Alba-Iulia. Voi sunteți marea armată a sufletelor alese, a neamului nostru. De acum o Românie Mare, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și pe credința poporului Său”.

Importanța bistrițenilor la făurirea României Mari nu se oprește aici. Cel care i-a înmânat Regelui Ferdinand I și Guvernului României, în numele celor 4 milioane de români din Arcul Carpatic, pergamentul pe care este consemnat Actul oficial de Unire a Transilvaniei cu România a fost Alexandru Vaida-Voevod. Bistrițeanul nostru a devenit ulterior Premier al României timp de trei mandate!

Am spus toate aceste lucruri dragii mei, pentru a sublinia importanta moștenire a bistrițenilor. Oameni demni, cu frică de Dumnezeu și iubire de semeni, care atunci când a trebuit nu ne-am dat în lături să ne punem viața în joc pentru viitorul copiilor noștri și al României!

Avem de luat un exemplu de bărbăție de la acești mari oameni de stat! De la militarii morți în tranșeele Primului Război Mondial și de la toți cei care au fost dispuși să riște totul pentru o idee, dincolo de interesul lor de moment. Au riscat totul pentru ca noi, astăzi, să fim liberi în țara noastră! Și-au dat viața pentru a ne da nouă o viață și o țară în care niciun român să nu mai fie slugă sau să plece capul în fața altor neamuri! Au plătit cu sângele lor, prețul libertății, iar noi toți le suntem datori să ducem moștenirea demnității mai departe!

Pentru ca astăzi, străbunii noștri să fie mândri de noi, trebuie să lăsăm la o parte lucrurile care ne despart și să luptăm să scoatem la lumină nenumăratele argumente pentru care ar trebui să fim una! Noi, toți românii! Fie că suntem social-democrați sau liberali, ortodocși, catolici, protestanți sau atei, ardeleni, regățeni, moldoveni sau bucovineni, înainte de orice suntem români! Așa cum spunea un român adevărat din Basarabia, Ion Leucă, președintele Raionului Glodeni: „Noi suntem români. Și punct!”

Cel mai mare atentat la adresa personalităților care ne-au modelat istoria este să ne hulim țara! Să ne hulim români pe români! Actrița Oana Pellea are un citat care trebuie să ajungă la urechile tuturor celor care spun că iubesc România și românii: „Dacă îţi înjuri ţara de dimineaţă până seara e ca şi când te-ai înjura în oglindă!” 

Nicolae Titulescu spunea că „destinul e scuza celor slabi și opera celor tari”. În 1 Decembrie 1918, noi ne-am creat destinul! La fel ca atunci, astăzi, la 100 de ani dăm de veste lumii și celor care vor să îngenuncheze România, că noi nu am murit! Noi suntem aici și nu vom pleca capul în fața nimănui! Doar în fața Bunului Dumnezeu!

Noi toți, suntem reprezentanții unui popor cu un trecut de care putem fi mândri și cu un viitor care stă în mâna noastră! Trebuie doar să urmăm sfatul intelectualului de stânga născut pe meleagurile noastre, domnul Profesor Universitar Doctor Vasile Sebastian Dâncu: „Acțiunea este calea regală de a face politică. Nu gargara, nici sloganul, nici frazele sforăitoare sau săritul zilnic la gâtul adversarului. Acțiunea!”

Noi, românii, nu am fost singuri în istoria noastră! Dumnezeu ne-a fost alături de zeci de secole, pentru că noi nu am cotropit alte neamuri și nu am ucis pentru averi și teritorii.

Indiferent cât au luptat imperii mari să ne subjuge, ele au dispărut, iar noi am rămas în picioare. Ele mai există doar în cărțile de istorie iar noi, suntem vii, aici și acum! Asta este moștenirea care am primit-o și o lăsăm generațiilor viitoare cu litere de aur: să fie demni, curajoși și cu frică de Dumnezeu!

Vă mulțumesc dumneavoastră, românilor adevărați din județul Bistrița-Năsăud, care prin tot ceea ce faceți cinstiți jertfa strămoșilor noștri! Prin munca care o depuneți zi de zi înnobilați țara noastră și sunteți modele pentru copiii și tinerii noștri. Ei au cea mai mare nevoie să cunoască România reală pentru ca să știe pe ce principii să își croiască drumul în viață!

Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că a decis să mă nasc aici! Pentru mine, cel mai frumos loc de pe pământ! Îi mulțumesc pentru cinstea de a vă putea reprezenta pe dumneavoastră, CETĂȚENII JUDEȚULUI BISTRIȚA-NĂSĂUD, oamenii pe care îi respect și iubesc cel mai mult în această lume!

În an centenar îmi doresc să impunem și să primim respect din partea altor state reprezentate în Parlamentul European!! Nu accept ca niciun politician european să ne considere cetățeni de mâna a doua! Resursele noastre sunt bune, dar când e vorba de drepturi egale cu a celorlalți cetățeni ai Uniunii Europene, noi am fost tot timpul pe lista de rezervă! Noi, cei mulți și simpli trebuie să luăm atitudine față de Europa, dar și față de liderii care ne reprezintă acolo și uneori o fac cu privirea în pământ! Am un singur îndemn la demnitatea noastră, ridicată din noroi acum 100 de ani: Ridicați-vă români! Ridică-te România! Să stăm drepți în fața lumii! Să stăm demni în fața Europei!

Dumnezeu să Binecuvânteze Județul Bistrița-Năsăud!

Dumnezeu să binecunteze România și românii!

La mulți ani români! La mulți ani România!

Dolha se apucă de tăiat copaci! „E o necesitate și e vorba de siguranță!”! februarie 22, 2020 - Din cauza vântului puternic din ultima perioadă, peste 5000 de consumatori din județ au rămas fără curent. Mai mult, și un tronson de cale ferată a fost blocat. Cauza- copaci căzuți pe linii de înaltă sau joasă tensiune și pe calea ferată. ”Știu că nu e momentul cel mai potrivit, cu acuzele aduse județului nostru în ce privește defrișările. Dar TREBUIE tăiați copaci. E vorba de necesitate și siguranță!” a spus Dolha.
FOTO- DUMITRIȚA: A transformat centrul satului în parc de dezmembrări rable februarie 22, 2020 - Ce-a fost și ce-a ajuns! Dacă pe vremuri centrul satului era locul unde tinerii se adunau la horă, acum, centrul satului poate fi orice altceva. E și cazul Dumitriței, acolo unde centrul satului e locul unde se adună...rablele.
Un artist ceramist a murit într-un accident de circulație în Africa. Familia are nevoie de ajutor să-i aducă trupul acasă februarie 22, 2020 - Un ceramist din Bistrița s-a stins zilele trecute după ce a fost implicat într-un grav accident de circulație petrecut în statul african Mali. Prietenii săi s-au solidarizat pe rețelele de socializare și vor să ajute familia să îi aducă trupul acasă.
VIDEO: PANICĂ la Spitalul Județean! Un pacient, suspect de îmbolnăvire cu coronavirus februarie 21, 2020 - Momente de panică și mobilizare a cadrelor medicale de la Spitalul Județean. Un bistrițean, proaspăt întors din țări exotice, s-a prezentat la UPU cu febră. Acesta a fost consultat separat, fiind suspect de imbolnăvire cu coronavirus.
Ioan Turc: Vă provoc domnule Cristian Niculae la o dezbatere în direct cu toată presa. Unde și când vreți! februarie 21, 2020 - Într-o conferință de presă, liderul liberalilor Ioan Turc l-a provocat public pe viceprimarul și candidatul PSD la fotoliul de primar al municipiului Bistrița la o dezbatere în direct cu toată presa.
Părerea voastră contează! Chestionare de evaluare a funcționarilor de la ghișee! februarie 21, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a subliniat în repetate rânduri că dorește o mai bună colaborare între cetățeni și instituțiile publice. Pentru a îmbunătății calitatea serviciilor oferite, acesta a venit cu o propunere. De săptămâna viitoare, la FIECARE instituție veți găsi chestionare de evaluare a funcționarilor. Se lucrează chiar și la un soft, astfel încât DOAR să apăsați câteva taste pentru a-i evalua.
Bistrița-Năsăud, pe lista județelor cu cele mai mari daune plătite de asiguratorii de locuințe februarie 21, 2020 - Bistrița-Năsăud se află în topul județelor unde asiguratorii de locuințe au plătit cele mai mari despăgubiri în urma dezastrelor naturale. În țară în continuare există peste 7 milioane de locuințe neasigurate.
Liberalii bistrițeni așteaptă motivarea instanței în cazul primarului Traian Ogâgău februarie 21, 2020 - Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă și de situația în care se găsește primarul Traian Ogâgău după ce a primit o condamnare cu suspendare din partea unei instanțe năsăudene.
VIDEO: Prefectul speră ca problema fermierilor din Ilva Mică să se rezolve… prin generozitatea celor ce dețin terenuri februarie 21, 2020 - Aproape 2000 de animale nu au loc de pășune în Ilva Mică. Din această cauză, fermierii nici nu au subvenții de la APIA pentru ele. Prefectul Dolha speră ca problema să se rezolve, cel puțin momentan, prin generozitate. Cei ce au concesionat terenuri să cedeze o parte din ele fermierilor.
Pâine artizanală, făcută cu maia și mult drag, din făină de secară și cu semințe, numai la Michaela’s Braserie februarie 21, 2020 - Dacă n-ați descoperit până acum pâinea cu maia, nu știți nimic de calitățile ei extraordinare, puteți începe să o recunoașteți măcar prin gustul deosebit și miezul plin dacă ajungeți la Michaela's Braserie, pe Bulevardul 1 Decembrie din Bistrița. O să reveniți, vă asigurăm! Și nu doar pentru pâine. Întotdeauna o să găsiți la ei ceva dulce sau ușor sărat, abia scos din cuptor, o cafea bună, un mic dejun sau un prânz copios, care vă poate fi livrat inclusiv acasă sau la birou. Dar pâinea artizanală făcută cu maia, în fiecare dimineață, vă avertizăm, dă dependență! E altceva...
Sute de șantiere de împăduriri, organizate în Bistrița-Năsăud. Bistrițenii sunt invitați să ajute! februarie 21, 2020 - Potrivit ministrului Mediului Costel Alexe 2.500 de păduri noi urmează să fie plantate de la 0 în țară. Printre județele cu cele mai multe șantiere de împăduriri se numără și Bistrița-Năsăud, care se află și în topul tăierilor ilegale.
VIDEO: Alți doi aleși locali dau cu stângu-n dreptul pe ultima sută de metri de mandat! februarie 21, 2020 - ANI a găsit nereguli la încă doi aleși locali bistrițeni. E vorba de primarul din comuna Matei și viceprimarul din comuna Ilva Mică. Dacă unul va fi retras din funcție, celălalt, cercetat penal...mai poate sta încă liniștit pe fotoliu.
SUPERCOM colectează GRATUIT deșeurile mari! AFLĂ programul de colectare în orașele județului: februarie 21, 2020 - În perioada 24 februarie 2020 – 07 martie 2020 se va desfășura Campania de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase în mediul urban. Este vorba despre mobilier vechi, covoare sau saltele uzate și alte obiecte mari de folosință îndelungată. AFLĂ programul de colectare în Bistrița, Năsăud, Beclean și Sîngeorz-Băi:
FOTO: Bunătăți din Bistrița-Năsăud, la Târgul de Turism al României februarie 21, 2020 - Bunătățile și minunățiile marca Produs în Bistrița-Năsăud au cucerit din nou la Târgul de Turism al României: „O zestre culturală inedită, natură de basm, gustul bucatelor tradiționale, licori magice și vinuri împărătești, creativitate transpusă în produse meșteșugărești, tradiții păstrate cu sfințenie în locuri în care timpul a încremenit, fascinat de mituri...”
Aquabis: Trei străzi din Bistrița rămân fără apă rece astăzi februarie 21, 2020 - Trei străzi din Bistrița rămân astăzi, pentru câteva ore, fără apă rece – anunță Aquabis.
Peste 200 de străzi noi, în Bistrița…! Bistrița, mai tare decât Clujul…?! februarie 21, 2020 - După 1989, intravilanul municipiului Bistrița a crescut de aproape trei ori. Așa se face că avem peste 200 de străzi noi, care nu existau înainte de 89. Lucrurile ar fi stat altfel, probabil, dacă administrațiile orașului ar fi adoptat o poziție dură și tranșantă. Așa s-a întâmplat la Cluj. În cartierele de acolo, ai toate șansele să vezi în curtea unei case mici – două case mari...
Și-a dat foc, de nervi pe polițiștii locali! februarie 21, 2020 - S-a întâmplat azi-noapte, în zona Ștefan cel Mare din municipiu. Un om al străzii și-a dat foc după ce polițiștii locali l-au apostrofat.
FOTO: S-a întors din Siberia pe jos, traversând înot râul Tisa…! Azi autoritățile i-au cântat „La mulți ani” februarie 20, 2020 - Momente emoționante, astăzi, pentru un veteran de război care a primit vizita oficialităților. Este vorba despre Teodor Avram care a împlinit azi venerabila vârstă de 100 de ani. După război, Teodor Avram a găsit puterea să se întoarcă la familia sa pe jos, din Siberia, traversând înot râul Tisa.
Gunoaiele din județ ne costă scump! Pentru ce mai alocă CJ BN încă 10,3 milioane de lei: februarie 20, 2020 - Consilierii județeni au aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2020. Astfel s-a aprobat cheltuirea a 10,3 milioane de lei pentru...gunoaiele din județ. AFLĂ ce se face de banii aceștia:
Uite parcările, nu-s parcările! Promisiuni de locuri de parcare lăsate în aer de municipalitate! februarie 20, 2020 - Nevoia de locuri de parcare, în municipiu, e mare. De-a lungul anilor, administrația locală a promis parcări supraetajate, subterane, etc. Toate au rămas la nivel de vise frumoase. Unul singur ar începe să prindă contur, dar și asta datorită preluării de către o altă instituție.
Povestea bolnavă a incestului de la Țagu. Mamă și fiică adolescentă au născut, deodată, copiii aceluiași bărbat februarie 20, 2020 - La doar 15 ani, o copilă din localitatea Țagu, comuna Budești, dădea naștere primului său copil. Acesta era făcut tocmai cu tatăl său, alături de care locuia într-un apartament din Bistrița. Ironia sorții face ca în același timp, mama sa să dea și ea naștere unui copil.
VIDEO: Betak le oferă bistrițenilor un eveniment de excepție, în 25 februarie februarie 20, 2020 - Betak ne oferă săptămâna viitoare un eveniment de excepție, în Biserica Romano-Catolică de pe str. Gheorghe Șincai Nr. 26. „Este începutul unei serii de concerte, organizate de Betak, până în luna iunie”, au precizat reprezentanții companiei. 
Case de tip familial, pentru copiii cu dizabilități, la Bistrița! februarie 20, 2020 - Un proiect inedit urmează să prinsă contur în municipiu. Consiliul Județean face primii pași pentru realizarea a două case de tip familial, special pentru copiii cu dizabilități! CE alte investiții în domeniul social va mai face CJ BN:
GRAV! În 6 comune din județ nu există nici măcar un medic de familie. Alte zeci sunt în deficit serios februarie 20, 2020 - În 6 comune din județ nu există nici măcar un medic de familie. Alte zeci de comune sunt în deficit serios lipsind cel puțin câte un medic de familie. În deficit sunt și trei din cele patru orașe.
Mai bine de 70 de bistrițeni au ajuns la spital din cauza pneumoniei februarie 20, 2020 - Săptămâna trecută, peste 70 de bistrițeni au avut nevoie de internare în spital, după ce au făcut pneumonie. Și gripa a trimis la spital 17 bistrițeni, unuia dintre ei afecțiunea fiindu-i fatală.
ATENȚIE! Circulație restricționată pe Valea Ghinzii și strada Aerodromului! februarie 20, 2020 - Se continuă lucrările de modernizare a Văii Ghinzii. Din acest motiv, circulația rutieră va fi restricționată în acea zonă. Traficul rutier va fi deviat începând de azi.
GROAZNIC! S-a culcat ani de zile cu fiica sa de 14 ani. Din incest a rezultat și un copil… februarie 20, 2020 - Un bărbat a fost reținut zilele trecute, după ce procurorii au descoperit că acesta a întreținut ani de zile relații sexuale cu fiica sa minoră. Totul a început în 2010, pe când aceasta avea doar 14 ani și a continuat până în 2017. La doar un an de la debutul calvarului, copila a născut un bebeluș...
Centrele de permanență, „invitate” să preia din aglomerația de la spital, pe durata lucrărilor de extindere februarie 19, 2020 - Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița urmează să aibă parte de ample lucrări de extindere și reabilitare. Pe durata lucrărilor, aglomerarea de la UPU și timpul de așteptare ar putea să crească simțitor, motiv pentru care CAS BN face apel la bistrițeni să apeleze și la centrele de permanență.
ÎN SFÂRȘIT! Se alocă bani pentru un castel aproape prăbușit! februarie 19, 2020 - Consiliul Județean a prins în bugetul anului 2020 bani pentru un castel aproape prăbușit! Totuși, fondurile ajung doar pentru ”punerea în siguranță”. Asta până când probabil se vor găsi fonduri europene pentru reabilitarea integrală.
Mâine, la Bistrița: „Dezrobirea rromilor”. Dezbatere și spectacol extraordinar de folclor februarie 19, 2020 - Se anunță o zi plină de evenimente, mâine la Bistrița! Iubitorii de folclor sunt invitați la spectacol extraordinar susținut de soliștii ansamblului „Dor Românesc”. De la ora 13.00, la Instituția Prefectului, are loc dezbaterea cu tema cu tema  „Stima de Sine prin asumare etnică”, în cadrul evenimentului „Dezrobirea rromilor”: