VIDEO – Emil Radu Moldovan: „În an centenar îmi doresc să impunem și să primim respect din partea altor state reprezentate în Parlamentul European!”

VIDEO – Emil Radu Moldovan: „În an centenar îmi doresc să impunem și să primim respect din partea altor state reprezentate în Parlamentul European!”

Citind adânc în inima românilor, Octavian Paler a sintetizat trăirea sufletului nostru: „România este patria mea, restul sunt doar țări!” Suntem la fix 100 de ani de cel mai important moment al existenței noastre ca popor, Marea Unire de la Alba Iulia! Dar Unirea nu s-a întâmplat pur și simplu!

De la Mihai Viteazul la Moș Tănase Todoran și Horea, Cloșca și Crișan; De la revoluția lui Tudor Vladimirescu din 1821, la Revoluția Pașoptistă și la Unirea Principatelor sub Alexandru Ioan Cuza în 1859, fiecare picătură de sânge și zvâcnire de revoltă și curaj au pus o cărămidă la Marea Unire de la Alba Iulia!

Nu putem uita data de 14 august 1916, ziua în care România intră în război cerând marilor puteri unirea cu Transilvania și cu Bucovina! Nu putem uita vreodată sacrificiul sutelor de mii de suflete ale fraților noștri de peste Carpați, care și-au găsit sfârșitul în tranșee pentru a pune granița României unde îi este locul. Nu putem uita drama tinerilor transilvăneni, obligați să lupte sub însemnele armatei Austro-Ungare împotriva fraților români din Regat, veniți să elibereze de sub jugul Habsburgic iubita noastră Transilvanie!

Noi nu avem dreptul să uităm vreodată de bistrițeanul nostru, Alexandru Vaida-Voevod, care la 22 Octombrie 1918, dă dovadă de un curaj aproape sinucigaș, citind în Parlamentul de la Budapesta Declarația de liberă determinare a românilor din Transilvania, în baza căreia Transilvania s-a ”rupt” de Imperiul Habsburgic și s-a unit cu România!

Nu avem nicio scuză să nu știm că Enea Grapini, unul dintre cei 12 fondatori ai Consiliului Național Român Central de la Arad, principalul organism care a stat la baza Marii Uniri, s-a născut în Rodna Veche (astăzi comuna Șanț). Intenționat l-am lăsat la urmă pe un bistrițean născut la Milaș, al cărui rol în înfăptuirea Marii Uniri a fost determinant: Episcopul Cardinal Greco-Catolic, Iuliu Hossu! El a sfidat total puterea Imperiului Habsburgic, trimițând o circulară clerului și poporului din întreaga eparhie cu un mesaj clar: niciun român din Transilvania să nu mai recunoască Statul Maghiar de la Budapesta!

Secole la rând am fost despărțiți de frații noștri, iar Episcopul ortodox al Caransebeșului, Miron Cristea, care va deveni ulterior Patriarhul României, a subliniat ce ne-a făcut să rezistăm în tot acest timp: „Lungă a fost robia noastră, a românilor din Ungaria și Transilvania, care a durat o mie de ani (…) dar puterile neamului românesc nu au putut fi zdrobite pentru totdeauna. Din contră! Mulțumită puternicei însușiri a poporului, de a spori văzând cu ochii, s-a împlinit față de noi cuvântul poetului: Barbarii vin, barbarii trec, românul îi petrece; Și unde unul a căzut, răsar în locu-i zece”!

Când a încheiat citirea Rezoluției Marii Adunări de la Alba Iulia, Episcopul Iuliu Hossu a completat: „Fericit am vestit hotărârea judecății lui Dumnezeu prin reprezentanții a toată suflarea românească; fericiți voi care ați pecetluit pe veci Unirea cu Țara-Mamă. O viață întreagă veți mărturisi cu mândrie: Și eu am fost la Alba-Iulia! Fiii fiilor voștri vor chezășui puternic și fericit rostind: Și părinții noștri au fost la Alba-Iulia. Voi sunteți marea armată a sufletelor alese, a neamului nostru. De acum o Românie Mare, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și pe credința poporului Său”.

Importanța bistrițenilor la făurirea României Mari nu se oprește aici. Cel care i-a înmânat Regelui Ferdinand I și Guvernului României, în numele celor 4 milioane de români din Arcul Carpatic, pergamentul pe care este consemnat Actul oficial de Unire a Transilvaniei cu România a fost Alexandru Vaida-Voevod. Bistrițeanul nostru a devenit ulterior Premier al României timp de trei mandate!

Am spus toate aceste lucruri dragii mei, pentru a sublinia importanta moștenire a bistrițenilor. Oameni demni, cu frică de Dumnezeu și iubire de semeni, care atunci când a trebuit nu ne-am dat în lături să ne punem viața în joc pentru viitorul copiilor noștri și al României!

Avem de luat un exemplu de bărbăție de la acești mari oameni de stat! De la militarii morți în tranșeele Primului Război Mondial și de la toți cei care au fost dispuși să riște totul pentru o idee, dincolo de interesul lor de moment. Au riscat totul pentru ca noi, astăzi, să fim liberi în țara noastră! Și-au dat viața pentru a ne da nouă o viață și o țară în care niciun român să nu mai fie slugă sau să plece capul în fața altor neamuri! Au plătit cu sângele lor, prețul libertății, iar noi toți le suntem datori să ducem moștenirea demnității mai departe!

Pentru ca astăzi, străbunii noștri să fie mândri de noi, trebuie să lăsăm la o parte lucrurile care ne despart și să luptăm să scoatem la lumină nenumăratele argumente pentru care ar trebui să fim una! Noi, toți românii! Fie că suntem social-democrați sau liberali, ortodocși, catolici, protestanți sau atei, ardeleni, regățeni, moldoveni sau bucovineni, înainte de orice suntem români! Așa cum spunea un român adevărat din Basarabia, Ion Leucă, președintele Raionului Glodeni: „Noi suntem români. Și punct!”

Cel mai mare atentat la adresa personalităților care ne-au modelat istoria este să ne hulim țara! Să ne hulim români pe români! Actrița Oana Pellea are un citat care trebuie să ajungă la urechile tuturor celor care spun că iubesc România și românii: „Dacă îţi înjuri ţara de dimineaţă până seara e ca şi când te-ai înjura în oglindă!” 

Nicolae Titulescu spunea că „destinul e scuza celor slabi și opera celor tari”. În 1 Decembrie 1918, noi ne-am creat destinul! La fel ca atunci, astăzi, la 100 de ani dăm de veste lumii și celor care vor să îngenuncheze România, că noi nu am murit! Noi suntem aici și nu vom pleca capul în fața nimănui! Doar în fața Bunului Dumnezeu!

Noi toți, suntem reprezentanții unui popor cu un trecut de care putem fi mândri și cu un viitor care stă în mâna noastră! Trebuie doar să urmăm sfatul intelectualului de stânga născut pe meleagurile noastre, domnul Profesor Universitar Doctor Vasile Sebastian Dâncu: „Acțiunea este calea regală de a face politică. Nu gargara, nici sloganul, nici frazele sforăitoare sau săritul zilnic la gâtul adversarului. Acțiunea!”

Noi, românii, nu am fost singuri în istoria noastră! Dumnezeu ne-a fost alături de zeci de secole, pentru că noi nu am cotropit alte neamuri și nu am ucis pentru averi și teritorii.

Indiferent cât au luptat imperii mari să ne subjuge, ele au dispărut, iar noi am rămas în picioare. Ele mai există doar în cărțile de istorie iar noi, suntem vii, aici și acum! Asta este moștenirea care am primit-o și o lăsăm generațiilor viitoare cu litere de aur: să fie demni, curajoși și cu frică de Dumnezeu!

Vă mulțumesc dumneavoastră, românilor adevărați din județul Bistrița-Năsăud, care prin tot ceea ce faceți cinstiți jertfa strămoșilor noștri! Prin munca care o depuneți zi de zi înnobilați țara noastră și sunteți modele pentru copiii și tinerii noștri. Ei au cea mai mare nevoie să cunoască România reală pentru ca să știe pe ce principii să își croiască drumul în viață!

Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că a decis să mă nasc aici! Pentru mine, cel mai frumos loc de pe pământ! Îi mulțumesc pentru cinstea de a vă putea reprezenta pe dumneavoastră, CETĂȚENII JUDEȚULUI BISTRIȚA-NĂSĂUD, oamenii pe care îi respect și iubesc cel mai mult în această lume!

În an centenar îmi doresc să impunem și să primim respect din partea altor state reprezentate în Parlamentul European!! Nu accept ca niciun politician european să ne considere cetățeni de mâna a doua! Resursele noastre sunt bune, dar când e vorba de drepturi egale cu a celorlalți cetățeni ai Uniunii Europene, noi am fost tot timpul pe lista de rezervă! Noi, cei mulți și simpli trebuie să luăm atitudine față de Europa, dar și față de liderii care ne reprezintă acolo și uneori o fac cu privirea în pământ! Am un singur îndemn la demnitatea noastră, ridicată din noroi acum 100 de ani: Ridicați-vă români! Ridică-te România! Să stăm drepți în fața lumii! Să stăm demni în fața Europei!

Dumnezeu să Binecuvânteze Județul Bistrița-Năsăud!

Dumnezeu să binecunteze România și românii!

La mulți ani români! La mulți ani România!

Iohannis: Războiul cu PSD nu s-a terminat. Urmează bătăliile pentru prezidențiale, locale și parlamentare octombrie 14, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la întrunirea liberalilor din zona Vest, că PNL şi românii sunt în război cu PSD care, din prima zi de mandat, a început ”să atace România şi pe români”.
Se caută mecanic auto, bucătar, contabil sau barman! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! octombrie 14, 2019 - PP Auto caută pentru angajare un mecanic auto cu experienţă în reparaţii şi diagnosticare, iar Panebo Gaz angajează contabil! Se caută şi bucătari, barmani, ingineri, brutari sau conducători auto! Se oferă condiţii avantajoase de muncă şi plată!
VIDEO – Proprietarul câinilor de pe Tărpiului: Îmi asum ce s-a-ntâmplat, stau rău cu timpul, dar îi iubesc! octombrie 14, 2019 - Peste 20 de câini stau într-o curte pe strada Tărpiului. Imaginile video surprinse de vecini au oripilat internauții. Câinii se mănâncă între ei și chiar au mâncat puiuți. Proprietarul a ținut să explice că își asumă ceea ce s-a întâmplat. ”Nu am timp destul, dar îi iubesc. Îi hrănesc și mă joc cu ei jumătate de oră pe zi!” a spus acesta. VEDEȚI și declarația reprezentanților DSVSA BN, cât și a unei iubitoare de câini:
FOTO: Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi… octombrie 14, 2019 - Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi? „Dumnezeu ne oferă la fiecare pas semne…! Prin oamenii şi situaţiile cu care ne confruntăm şi care ar trebui să ne ajute să ne oprim locului şi să descoperim..."
Aquabis: Se sistează apa, în Prundu Bârgăului octombrie 14, 2019 - Astăzi , 14 octombrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în  localitatea Prundu Bârgăului. Ce stradă va fi afectată:
FOTO/VIDEO: Munca migăloasă l-a scăpat de medicamente și i-a readus zâmbetul pe buze octombrie 14, 2019 - A fost forțat să se pensioneze de boală. Iar după ce iubirea vieții lui pleacă dintre cei vii, Luca Oroian simte că ”nu mai e bun la nimic”. Asta până și-a pus pasiunea în practică. Astfel, că e vorba de căluți, ultimul răcnet de motocicletă, un trabant sau un Taf, o căsuță pentru păpuși sau o cutie pentru bijuterii, nenea Luca Oroian nu se dă înapoi de la nicio provocare. Obiectele din lemn ce ies din mâinile sale sunt IMPRESIONANTE.
Cabinete medicale de la Policlinică, inundate! Cum este afectat programul unității medicale: octombrie 14, 2019 - Mai multe cabinete medicale de la policlinica Spitalului Județean de Urgență Bistrița au fost inundate. Deși problema a fost rezolvată, activitatea ambulatoriului a fost perturbată, fiind verificate echipamentele medicale din cabinetele respective.
Dacă ești convins că ea e aleasa, ia-i inelul de logodnă cu diamante de la Atlantis Gold! Luna asta, cu 10 la sută mai ieftin octombrie 13, 2019 - De cele mai multe ori dăruim bijuterii pentru a marca anumite momente importante din viața nostră: o cerere în căsătorie, căsătoria, botezul celui mic, o aniversare mai specială sau a unui om special din viața noastră. Și da, cadoul sub forma unei bijuterii este printre cele mai potrivite: cel drag poate avea mereu amintirea palpabilă a acelui moment fericit din viață, îl poate purta în fiecare zi și da, o bijuterie de aur este în același timp și o investiție bună, aurul este mereu o monedă de schimb.
Ambulanța, pe post de taximetru. VEZI pentru ce cheamă bistrițenii salvarea octombrie 13, 2019 - Potrivit statisticilor, jumătate dintre românii care sună la 112 nu anunţă o urgenţă. Mulţi încă preferă să cheme Ambulanţa pentru dureri banale ori stări de febră, în loc să ceară ajutorul medicilor de familie sau centrelor de permanență. VEZI pentru ce cheamă bistrițenii salvarea:
FOTO. O apariţie seducătoare, la Bistriţa: „Animalele nu ştiu că ai sărbători, ai grijă de ele ca de un copil mic…” octombrie 13, 2019 - Fără îndoială, una dintre apariţiile seducătoare, ieri, la târgul săptămânal Produs în Bistriţa-Năsăud, în centrul oraşului, a fost standul familiei Oprea din Feldru. Este prima familie din judeţ care a primit calificativul de „produs montan” pentru brânza frământată şi caşul de oaie.
Bachus vizitează Teaca! 30 de sortimente de vin ajung în curtea Mocăniței Transilvaniei, care ducea licoarea la Casa Imperială Austriacă octombrie 13, 2019 - Bachus pune stăpânire pe Teaca săptămâna viitoare. 7 crame din Podgoria Lechința vor prezenta mai bine de 30 de sortimente de vin în curtea Mocăniței Transilvaniei, trenul care, acum câteva sute de ani, ducea vinul vestit de Lechința, la Curtea Regală Austriacă.
Bistrițenii au prins gustul aventurii și umblă hai hui în vacanțe, cu camperul! octombrie 13, 2019 - Un nou tip de vacanțe e la modă printre bistrițeni. Cea cu camperul. Dacă unii aleg să descopere România alături de familie sau de prieteni la volanul unei autorulote, alții aleg să umble hai hui prin Europa. Cei care au fost în asfel de vacanțe spun că experiența e una inedită, iar faptul că îți poți reconfigura traseul și vacanța după pofta inimii este partea cea mai frumoasă și aventuroasă. Câteva ore de condus și unghiul din care privești vacanța se schimbă total. Poți fi acum la munte și peste câteva ore la mare. Sau astăzi în Italia și mâine în Franța. Vrei pe Coasta de Azur? Setezi GPS-ul să te ducă acolo și nu-ți rămâne decât grija locurilor de vizitat, casa și masa sunt cu tine, mereu. Plus familia sau prietenii!
Unul și…bun?? Un singur ofertant pentru lucrările la UPU, la cea de-a doua licitație octombrie 13, 2019 - Încă din primăvara anului trecut se vorbea despre extinderea UPU. După ce documentația a fost finalizată, nimeni nu s-a arătat interesat de execuția lucrărilor. ”O veste care mă bucură foarte mult e că avem un ofertant, la cea de-a doua licitație pentru extinderea UPU” a declarat managerul Spitalului.
VIDEO: Ursul, la doi paşi de Bistriţa! octombrie 13, 2019 - Dacă până zilele trecute eram informaţi despre urşi care terorizează locuitorii din Cuşma sau Ocniţa – de acum ne putem aştepta să-l vedem mult mai aproape! Un urs a fost surprins azi-noapte, la doi paşi de Bistriţa…!
Aquabis: Avarie, în Negrileşti. Cum vor fi afectaţi locuitorii octombrie 13, 2019 - O avarie s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în localitatea Negrileşti. Cum vor fi afectaţi locuitorii: