VIDEO: Haos, gunoaie, ruine și construcții nepotrivite sau ilegale, în Bistrița. Cum procedăm…?!

VIDEO:  Haos, gunoaie, ruine și construcții nepotrivite sau ilegale, în Bistrița. Cum procedăm…?!

Dacă nu vă doare în cot de orașul în care trăiți, dacă vă deranjează haosul, gunoaiele sau construcțiile nepotrivite în Bistrița – e cazul să vă și implicați: Asociația Bistrița Civică vă propune să identificați problemele de urbanism din zona în care locuiți și să le transmiteți mai departe…

Despre gunoaie, parcări inexistente, probleme referitoare la haosul din urbanismul Bistriței care afectează sănătatea oamenilor și conviețuirea lor în comunitate, despre construcții urâte și fără avize sau despre construcțiile care primesc autorizații în condiții suspecte – și despre multe alte probleme cu care ne confruntăm în Bistrița – s-a discutat în această seară la o întâlnire organizată în premieră de Asociația Bistrița Civică.

Urbanismul Bistriței, încotro? s-a intitulat dezbaterea desfășurată în amfiteatrul Universității Babeș-Bolyai, extensia Bistrița. La eveniment au participat Monica Rațiu, vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania, însoțită de colegi din Consiliul de coordonare teritorial, dar și arhitecți și conferențiari ai Registrului Urbaniștilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, alături de Floarea Gaftone, secretarul Primăriei Bistrița și alți consilieri locali, arhitecți sau cetățeni interesați de viitorul orașului în care trăiesc.

Cum să facem să trăim mai bine în comunitatea noastră, să fie cât mai mulți dintre cetățeni mulțumiți, să creștem calitatea vieții pentru cetățenii din comunitate? Dacă nu luăm poziție la un anumit moment s-ar putea ca răul care se face să fie foarte greu de reparat în timp…!”, a precizat Florin Chereji, de la Bistrița Civică, în deschiderea dezbaterii.

 „În ultimii ani, la Bistrița, s-au constatat tot mai multe încălcări ale legislației în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului. Au apărut numeroase construcții care nu respectă principii elementare de urbanism: regimul de înălțime, alineamentul, gradul de ocupare al terenului, parcări insuficiente la locuințele colective, cromatica, distanțe față de clădiri/proprietăți învecinate, extinderea zonelor de locuit în extravilan. Există o tendință de «agresare» a zonelor cu locuințe individuale sau din zone protejate. Se creează disconfort pentru proprietarii/locuitorii din vecinătatea acestor noi construcții, se supraîncarcă rețelele de utilități din zona respectivă sau a traficului auto sau pietonal. Nu putem rămâne indiferenți la viitorul dezvoltării orașului nostru”, și-au motivat cei de la Bistrița Civică necesitatea acestei dezbateri.

Unii au primit sau au cumpărat pe dealurile din jurul Bistriței și au început să construiască acolo case… Fără utilități, cu drumuri înguste… I-am întrebat pe cei de la Supercom cum adună gunoiul din zonele astea. Mi-au răspuns că nu pot ajunge și că îi roagă pe oameni să-și coboare gunoiul la drumul principal, căci altfel rămân cu el în curte. Dar sunt unii lângă pădure care își aruncă gunoiul chiar în pădure…

Doamne ferește de un incendiu: mașina pompierilor nu poate ajunge până acolo. Doamne ferește de o necesitate medicală: nu ajunge salvarea la ei. Sunt zone întregi nenorocite pentru ani întregi. Foarte mulți care locuiesc în asemenea zone sunt persoane relativ în vârstă, care au făcut case mari, în ideea că li se vor întoarce copiii acasă. Dar copiii au luat calea Clujului sau a Occidentului, iar casele rămân curând părăsite, vor intra în paragină și nu știm cine le va cumpăra așa cum sunt ele împrăștiate pe toate coclaurile… Va fi o mare problemă pentru Bistrița, în viitor…”, a precizat Florin Chereji, de la Bistrița Civică.

Chiar dacă, din diferite motive, nu ați participat la dezbatere – aveți în continuare șansa de a vă implica. Este suficient să răspundeți la întrebarea Ce probleme de ordin urbanistic ați identificat în zona în care locuiți? Cum credeți că pot fi rezolvate? Trimiteți răspunsurile pe adresa Asociației Bistrița Civică sau la adresa de e-mail contact@bistritacivica.ro.

 

POVEŞTI DIN SAT: Vergelul și angajarea octombrie 20, 2019 - „Bine ai făcut că ai mai vinit pe la noi, doamnă! Mi-am mai amintit o poveste, din vremea cân’ eram holtei și nu avem atâta minte, câtă am amu’. Ascultă, ori scrie, ori fă ce-i ști ‘mneata!
Radu Moldovan: Consiliul Local trebuie să facă urgent un credit și să modernizeze integral toate străzile din Bistrița octombrie 20, 2019 - Bistrița s-a transformat într-un adevărat șantier pe toată perioada verii. Municipalitatea a modernizat integral 47 de străzi, însă bistrițenii au criticat dur modul în care au fost făcute lucrările. Emil Radu Moldovan, președintele CJ BN, cere de urgență Consiliului Local accesarea unui credit pentru asfaltarea tuturor străzilor din oraș.
Două angajate ale unui hotel, luate pe sus de poliție! Ce au făcut: octombrie 20, 2019 - Controalele inspectorilor de la imigrări nu se lasă fără rezultate. Acum o săptămână au fost descoperiți 6 ucrainieni lucrând ilegal. Săptămâna aceasta, alte două persoane au fost identificate în aceeași situație. Acestea sunt originare din Republica Moldova și lucrau într-un hotel.
Radu Moldovan: ȘOC pentru PSD! Alegerile europarlamentare ne-au trimis la odihnă octombrie 20, 2019 - Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a vorbit la mai bine de cinci luni despre rezultatul alegerilor europarlamentare. După închiderea urnelor și numărarea voturilor, PSD a pierdut alegerile și s-a plasat pe locul al doilea. „Poporul român ne-a trimis puțin la hodină” a spus președintele CJ într-o emisiune Bistrițeanul LIVE.
VIDEO: La soare te poți uita, dar la panouri ba! MUTAȚI panourile! octombrie 20, 2019 - Situație oarecum comică, la semnarea contractului pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Panourile cu imaginile reprezentative erau înfipte bine în pământ, dar puse invers! La soare te puteai uita, dar la ele ba.
„Profu” cucerește juriul de la festivalul internațional de la Sibiu și aduce la Bistrița premiul cel mare octombrie 20, 2019 - Documentarul „Profu” a reușit să cucerească juriul festivalului internațional de film de la Sibiu! Producția în spatele căreia se află un alt bistrițean a fost desemnată „cel mai bun film din competiția România”.
Aquabis: Avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în Subcetate octombrie 20, 2019 - S-a produs o avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în cartierul Subcetate din Bistriţa! Cum vor fi afectaţi locuitorii din zonă:
„Sunt orașe care sunt orașe doar pe hârtie”. Cum vede un candidat la alegerile prezidențiale reorganizarea administrativ-teritorială octombrie 20, 2019 - Potrivit candidatului la alegerile prezidențiale din partea PMP, Theodor Paleologu este greșit ca în toată țara să se aplice ce se decide de la București. De asemenea, acesta este de părere că o comasare a comunelor și chiar și a județelor ar fi benefică pentru buna gestionare a fondurilor.
VIDEO: Cele mai frumoase creaţii semnate de Chopin – luni, la Bistriţa! octombrie 20, 2019 - O provocare, pentru toţi nostalgicii, romanticii şi visătorii din Bistriţa: luni, 21 octombrie 2019, de la ora 19.00, la Sinagoga Bistrița, vor avea parte de cele mai frumoase creaţii ale compozitorului polonez Frédéric Chopin!
Radu Moldovan: Am spus conducerii Guvernului și Partidului de 15 ori de reorganizare administrativă! 9 comune din județ ar trebui să dispară! octombrie 19, 2019 - Radu Moldovan, președintele CJ BN, are o viziune proprie asupra organizării administrative. Acesta consideră că e nevoie de o reorganizare atât la nivel local cât și național. ”În ultimele 6 luni i-am spus conducerii Guvernului și partidului de vreo 15 ori despre acest lucru. Dar momentan, sunt în minoritate!” a declarat Radu Moldovan în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro.
Theodor Paleologu: Afaceri în domeniul Educației? Se poate, dacă nu-și bagă coada Statul Român octombrie 19, 2019 - Unul dintre candidații la alegerile prezidențiale se poate lăuda cu una dintre cele mai profitabile afaceri în domeniul educației. Ce așteptări are de la Statul Român? Doar să fie lăsat în pace...
Biciclist beat mangă, rănit după ce s-a dezechilibrat și a căzut octombrie 19, 2019 - Un bărbat s-a accidentat de unul singur după ce a căzut de pe bicicletă. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că biciclistul era rupt de beat. VEZI ce alcoolemie avea:
FOTO – Spectaculoase imagini, surprinse în Munţii Rodnei! Printre capre negre… octombrie 19, 2019 - Incredibile şi spectaculoase imagini au fost surprinse recent de unul dintre pasionaţii de fotografie în natură – Alex Varga din Rodna: „Nici mie nu-mi vine să cred! Nu pot descrie bucuria..."
Radu Moldovan: PRELEVARE de orice tip de organ, în curând, la Bistrița! octombrie 19, 2019 - De când a preluat frâiele Spitalului Județean, Gabriel Lazany s-a zbătut și pentru a acredita unitatea în prelevarea de organe. Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, președintele CJ BN a adus o veste bună. ”La Bistrița se va putea, în curând, preleva orice fel de organ!” a spus acesta.
FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…” octombrie 19, 2019 - Grigore Leşe s-a dovedit răscolitor până la lacrimi, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia. Alături de el, pe scenă, au urcat câţiva dintre cei mai luminoşi, expresivi şi tulburători artişti. "Am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi. Nu mai avem gram de răbdare unul cu altul”, a spus Radu Moldovan, prezent la eveniment.