VIDEO: Haos, gunoaie, ruine și construcții nepotrivite sau ilegale, în Bistrița. Cum procedăm…?!

VIDEO:  Haos, gunoaie, ruine și construcții nepotrivite sau ilegale, în Bistrița. Cum procedăm…?!

Dacă nu vă doare în cot de orașul în care trăiți, dacă vă deranjează haosul, gunoaiele sau construcțiile nepotrivite în Bistrița – e cazul să vă și implicați: Asociația Bistrița Civică vă propune să identificați problemele de urbanism din zona în care locuiți și să le transmiteți mai departe…

Despre gunoaie, parcări inexistente, probleme referitoare la haosul din urbanismul Bistriței care afectează sănătatea oamenilor și conviețuirea lor în comunitate, despre construcții urâte și fără avize sau despre construcțiile care primesc autorizații în condiții suspecte – și despre multe alte probleme cu care ne confruntăm în Bistrița – s-a discutat în această seară la o întâlnire organizată în premieră de Asociația Bistrița Civică.

Urbanismul Bistriței, încotro? s-a intitulat dezbaterea desfășurată în amfiteatrul Universității Babeș-Bolyai, extensia Bistrița. La eveniment au participat Monica Rațiu, vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania, însoțită de colegi din Consiliul de coordonare teritorial, dar și arhitecți și conferențiari ai Registrului Urbaniștilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, alături de Floarea Gaftone, secretarul Primăriei Bistrița și alți consilieri locali, arhitecți sau cetățeni interesați de viitorul orașului în care trăiesc.

Cum să facem să trăim mai bine în comunitatea noastră, să fie cât mai mulți dintre cetățeni mulțumiți, să creștem calitatea vieții pentru cetățenii din comunitate? Dacă nu luăm poziție la un anumit moment s-ar putea ca răul care se face să fie foarte greu de reparat în timp…!”, a precizat Florin Chereji, de la Bistrița Civică, în deschiderea dezbaterii.

 „În ultimii ani, la Bistrița, s-au constatat tot mai multe încălcări ale legislației în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului. Au apărut numeroase construcții care nu respectă principii elementare de urbanism: regimul de înălțime, alineamentul, gradul de ocupare al terenului, parcări insuficiente la locuințele colective, cromatica, distanțe față de clădiri/proprietăți învecinate, extinderea zonelor de locuit în extravilan. Există o tendință de «agresare» a zonelor cu locuințe individuale sau din zone protejate. Se creează disconfort pentru proprietarii/locuitorii din vecinătatea acestor noi construcții, se supraîncarcă rețelele de utilități din zona respectivă sau a traficului auto sau pietonal. Nu putem rămâne indiferenți la viitorul dezvoltării orașului nostru”, și-au motivat cei de la Bistrița Civică necesitatea acestei dezbateri.

Unii au primit sau au cumpărat pe dealurile din jurul Bistriței și au început să construiască acolo case… Fără utilități, cu drumuri înguste… I-am întrebat pe cei de la Supercom cum adună gunoiul din zonele astea. Mi-au răspuns că nu pot ajunge și că îi roagă pe oameni să-și coboare gunoiul la drumul principal, căci altfel rămân cu el în curte. Dar sunt unii lângă pădure care își aruncă gunoiul chiar în pădure…

Doamne ferește de un incendiu: mașina pompierilor nu poate ajunge până acolo. Doamne ferește de o necesitate medicală: nu ajunge salvarea la ei. Sunt zone întregi nenorocite pentru ani întregi. Foarte mulți care locuiesc în asemenea zone sunt persoane relativ în vârstă, care au făcut case mari, în ideea că li se vor întoarce copiii acasă. Dar copiii au luat calea Clujului sau a Occidentului, iar casele rămân curând părăsite, vor intra în paragină și nu știm cine le va cumpăra așa cum sunt ele împrăștiate pe toate coclaurile… Va fi o mare problemă pentru Bistrița, în viitor…”, a precizat Florin Chereji, de la Bistrița Civică.

Chiar dacă, din diferite motive, nu ați participat la dezbatere – aveți în continuare șansa de a vă implica. Este suficient să răspundeți la întrebarea Ce probleme de ordin urbanistic ați identificat în zona în care locuiți? Cum credeți că pot fi rezolvate? Trimiteți răspunsurile pe adresa Asociației Bistrița Civică sau la adresa de e-mail contact@bistritacivica.ro.

 

FOTO: Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiști ianuarie 20, 2020 - Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiștii din Bistrița. „Este o lucrare specială care are toate șansele să devină piesă de muzeu! Este chiar pârtia de schi în miniatură… De fapt Dumnezeu a făcut-o, eu doar am văzut-o și i-am dat viață”, ne-a explicat Sorin Tisa, artistul care a conceput-o.
Crește ajutorul de deces! Aproape 5500 lei pentru pensionari și asigurați ianuarie 20, 2020 - E publicat în Monitorul Oficial, că de luna aceasta, ajutorul de deces crește. Pensionarii și asigurații vor primi aproape 5.500 lei. Rudele acestora vor primi o indemnizație de peste 2.700 lei.
Patru minori găsiți de polițiști, în weekend! O fată n-a mai vrut acasă! ianuarie 20, 2020 - Poliția bistrițeană a fost alertată cu privire la dispariția a patru copii minori, din care trei din Centre de plasament. O adolescentă nu a mai vrut înapoi acasă.
Un maramureșean și-un bistrițean, reținuți de polițiști! Unul pentru tâlhărie, altul c-a făcut accident! ianuarie 20, 2020 - În acest weekend, polițiștii au reținut doi tineri. Unul din Ruscova, altul din Bistrița. Unul a intrat cu mașina, rupt de beat, într-o poartă. Altul, pentru tâlhărie calificată. Ambii au ajuns în fața instanței de judecată:
VIDEO Cum au înțeles bistrițenii să selecteze gunoiul? Ce „se ascunde” în pubelele dedicate reciclabilelor ianuarie 20, 2020 - Haine, deșeuri menajere și orice altceva ! Asta au găsit reprezentanții ADI Deșeuri în containerele semi-îngropate dedicate deșeurilor reciclabile. Agenția atrage atenția că așa nu facem altceva decât să „contaminăm” deșeurile reciclabile, care nu mai pot fi refolosite ulterior.
Stewo Plastic Prod Năsăud caută un inspector resurse umane! Amicii Building angajează ingineri! ianuarie 20, 2020 - Amicii Building caută pentru angajare șoferi categoria B și C+E! De asemenea, firmele din Bistrița caută farmacist, economist, ajutor de bucătar, ingineri sau agent de vânzări. Află ce avantaje și beneficii primești în schimb:
FOTO/VIDEO – MODELZO: 1 + 1 GRATIS! Rămâne cum s-a stabilit ianuarie 20, 2020 - Este mijlocul sezonului rece și încă există atâtea piese vestimentare pe care ai dori să le încerci în peisajul de basm. La Modelzo, poți face o achiziție extraordinară. La un produs cumpărat, primești unul gratis! Așa că poți avea un outfit diferit pentru fiecare zi de iarnă! Rămâne cum s-a stabilit!
PERFORMANȚĂ! De ziua sa și-a făcut cadou al 10-lea titlu de campion național la GO ianuarie 20, 2020 - Unul dintre frații Dobraniș, care au pus Bistrița pe harta națională a GO-ului și România pe cea internațională, a reușit performanța de a-și face cadou de ziua sa al 10-lea titlu de campion național la sportul minții.
FOTO: Bistrițenii au luat cu asalt pârtia Cocoș, în weekend! ianuarie 20, 2020 - Municipalitatea a deschis Pârtia Cocoș, doar parțial. Cu toate acestea, sute de bistrițeni s-au înghesuit în acest weekend să testeze cei 300 m de pârtie. CÂȚI au fost în primele zile:
ULTIMA ORĂ! Profesorul din Șanț, încătușat de jandarmi ianuarie 20, 2020 - Vasile Maternik, profesorul de sport din Șanț, a încercat și astăzi să se reîntoarcă la ore, după ce a făcut o „pauză” de mai bine de o lună. Acesta a încercat să intre cu forța în școală, jandarmii prezenți la fața locului fiind nevoiți să îl încătușeze și să-l ducă la poliție.
FOTO: Au sosit pubelele galbene! ianuarie 20, 2020 - Încet, încet, soseșc cele necesare pentru implementarea proiectului ”Plătești cât arunci”. Au sosit primele 15 TIR-uri cu pubelele galbene cu cip, tocmai din Germania. Și o parte din încasetări sunt ajunse. 
Aquabis: Trei străzi din Beclean, fără apă potabilă astăzi ianuarie 20, 2020 - Trei străzi din Beclean rămân astăzi fără apă, din cauza unei defecțiuni, anunță Aquabis. Cum vor fi afectați locuitorii:
Observații privind sistemul de colectare a deșeurilor în Bistrița-Năsăud ianuarie 20, 2020 - În sfârșit, ADI Deșeuri a ieșit public cu câteva explicații privind viitorul colectării deșeurilor menajere și reciclabile și tarifele percepute.Rămân, totuși, multe lucruri neelucidate, „în ceață”, pe care ADI Deșeuri trebuie să le lămurească. 
Cupa EHF: Odense Handbold-Gloria 2018 Bistrița-Năsăud 25-19. ”Ieșirea” din grupă e tot mai departe ianuarie 19, 2020 - Cel mai important meci al echipei de handball feminin Gloria 2018 BN s-a jucat în această după-amiază în orașul Odense. Cert, Odense Handbold s-a dovedit a fi la înălțimea locului 1 ocupat în grupă, fiind deja calificată în etapa superioară a  grupelor acestei competiții de handbal europene.
VIDEO: Managerul unei instituții din Bistrița, într-un top american al celor mai bune albume din ultimii 10 ani ianuarie 19, 2020 - Muncește la Bistrița, dar asta nu îl împiedică să apară și în topurile americane: Un album de muzică „născut” la Bistrița, pe care apar și doine interpretate de managerul unei instituții din oraș, a reușit performanța de a se clasa într-un top al celor mai bune 10 albume muzicale în ultima decadă, conform unei prestigioase reviste americane!