22.4 C
Bistrița
luni, iulie 28, 2025

VIDEO – Pe 1 noiembrie să fim în cimitir, să ne plângem morții. Dr Laura Crețu: De ce sunt atât de importante ritualurile funerare

Asta fac ritualurile: pun anumite granițe între lumea viilor și lumea morților. În exterior, dar și în interior. Pe 1 noiembrie, este momentul să îi jelim. Să fim în cimitir, să îi plângem, să îi îmbrățișăm pe cei dragi plecați dincolo”, a mărturisit psihiatrul și psihoterapeutul Laura Crețu.

Invitată în emisiunea Medicină pe limba ta, dr. psihiatru Laura Crețu ne-a povestit de ce sunt atât de importante ritualurile funerare.

Există o lume a viilor și o lume a morților. Spațiul este destul de bine limitat. Vorbim despre un doliu patologic, o tulburare – atunci când apare o confuzie în interior între viu, mort, plecat, dispărut – a explicat dr. Laura Crețu.

Persoana care a murit este invazivă și foarte prezentă in discuțiile, gândurile sau chiar în deciziile pe care le luăm – nu în funcție de cei dragi, prezenți alături – ci în funcție de cei morți…

Dr. Laura Crețu a vorbit și despre pașii fundamentali ai unui ritual funerar. 

A fi prezent, pe cât posibil înaintea morții, a fi prezent la înmormântare, a păstra anumite obiecte, fotografii, a-l pomeni pe cel dispărut, cum se spune la țară, a avea grijă de morminte… Toate acestea sunt ritualuri care ne protejează de anumite riscuri în viitor”, a explicat psihoterapeutul.

Dacă nu îndeplinim aceste ritualuri, dacă nu-i pomenim pe cei plecați dincolo – încercând să ne protejăm – apare ceea ce în psihoterapie este numit „gaură, fisură, vid”.

„Durerea pare mult prea mare. Încercăm s-o ascundem, s-o închidem într-un cufăr pentru a arunca departe cheia… Dar până și acel cufăr ocupă un loc în spațiu… Chiar dacă nu-l deschidem, el ocupă totuși un loc. În mintea noastră și în corp. Rămân anumite cicatrici…”, a mai spus dr. Laura Crețu.

Pendulăm, practic, între două extreme – a explicat medicul psihiatru – aceea a prezenței obsesive și cea a absenței totale.

Ideea este – și atunci când vin pacienții îndurerați la noi – să îi ajutăm să aibă acces la ritualuri… Chiar dacă ne este frică sau preferăm să evităm durerea de a participa înmormântare, când e vorba de o persoană apropiată – trebuie mers.

În primul an de Rezidențiat ni s-a spus la cursul despre doliu: Atenție! Când relația a fost conflictuală în timpul vieții, moartea nu „aranjează” nimic. Dispariția persoanei nu dizolvă tensiunile din timpul vieții.

Așadar, și dacă a fost o relație apropiată, și dacă a fost vorba de una conflictuală, ritualurile trebuie păstrate. Trebuie mers la înmormântare și trebuie să ne asumăm o minimă recunoaștere: Este mort, a plecat…”, a subliniat dr Laura Crețu. 

Ritualurile funerare sunt importante tocmai pentru a evita „împietrirea” în durere. Pentru cei ce rămân în viață poate să fie devastator dacă rămân încremeniți în momentul dispariției – afirmă medicul psihiatru.

Cum poate fi alinată durerea sau când este momentul să apelăm la sprijinul unui specialist – descoperiți urmărind întreaga emisiune, mai jos: 

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

ULTIMELE ZILE CU 10% AVANTAJ CLIENT LA ROȚI COMPLETE DE IARNĂ MERCEDES‑BENZ!

Sunt ultimele zile cu 10% AVANTAJ CLIENT la roți complete de iarnă Mercedes-Benz! Profită acum de această ofertă limitată!

DE NERATAT: Descoperă secretele pizzei perfecte de la maestrul Chef Toderaș Mircea, într-un show culinar marca Colina Restaurant & Events din Unirea!

Vrei să înveți să pregătești cea mai bună pizza din viața ta, cu care să-i răsfeți...

Materom Automotive Bistrița lansează o ofertă dedicată siguranței la volan

Materom Automotive Bistrița lansează o ofertă dedicată siguranței la volan: Super reducere la schimbul complet al plăcuțelor de frână, pentru modelele Škoda fabricate între anii 2018 și 2020.