33.6 C
Bistrița
luni, iulie 7, 2025

Atenție la animale pe caniculă! Un cal superb scos afară la peste 30 de grade pentru o nuntă, salvat în ultima clipă

Temperaturile crescute din aceste zile afectează serios și animalele. Ieri, un cal de rasă a fost salvat în ultima clipă, după ce a fost scos în soare, la peste 30 de grade, pentru o nuntă. După ce a parcurs câțiva zeci de kilometri cu o trăsură, calul a căzut, fiind salvat, în cele din urmă de un medic veterinar, după ore bune de tratamente.

În ultimele două zile, temperaturile au sărit de 30 de grade, în majoritatea zonelor din județ. În unele locuri, la orele prânzului termometru a ajuns să arate și 37-38 de grade. Canicula nu afectează doar oamenii, ci și animalele.

Ieri, la o nuntă care a avut loc pe Valea Bârgăului, un cal a căzut din picioare, din cauza căldurii și a deshidratării. Alături de alt cal, acesta a parcurs cu o trăsură câțiva zeci de kilometri, chiar la orele prânzului.

Cei doi cai au mers din Mijlocenii Bârgăului până în Tureac, iar de acolo s-au întors în Prundu Bârgăului. Acolo, spun martorii, unul dintre cai a căzut pur și simplu jos, fiind luat de proprietarul îngrijorat și dus la veterinar.

Se pare că un veterinar s-a chinuit până aproape de miezul nopții să salveze calul cu tratamente specifice. Din fericire, calul a fost salvat, însă deznodământul putea fi altul. Calul ar fi fost unul de rasă, adus tocmai din Polonia.

Potrivit medicului veterinar Anca Cotu, animalele de companie și cele de fermă suportă destul de greu temperaturile crescute, motiv pentru care trebuie să avem grijă sporită în această perioadă, pentru că în unele cazuri își pot chiar pierde viața din cauza căldurii excesive.

„Animaluțele ar trebui să stea la adăpost răcoros, de la 9:00-10:00 dimineața până seara, să aibă sursă de apă și de umbră în permanență. Nu ar trebui să fie scoase pe asfaltul încins, cățeii și pisicile, de exemplu, suferă arsuri la lăbuțe din cauza asfaltului încins. Pot să facă arsuri de contact din cauza suprafețelor încinse sau a surselor de căldură, cum este o țeavă de eșapament de la mașină. Pentru animăluțe căldura ridicată este mult mai stresantă decât pentru noi”, a declarat Anca Cotu pentru Bistrițeanul.ro.

Semnalele de alarmă care ar trebui să îi facă pe proprietarii de animale să apeleze la un veterinar sunt: respirația accelerată, agitația. Când animalul deja cade jos, înseamnă că a trecut un timp îndelungat petrecut în căldură, iar patrupedele pot chiar să își piardă viața dacă nu se intervine rapid.

Conform medicului veterinar Dan Ignătescu, specializat pe cai, în cazul cabalinelor, apa potabilă trebuit să fie tot timpul pusă la dispoziție, iar munca să se facă pe răcoare:

„Dacă apa nu este disponibilă în locația unde vor munci caii, se poate lua un bidon cu apă protejat cu un capac în caruță sau atelaj. Apa de băut trebuie oferită cailor atât în timpul muncii sau al antrenamentului, cât și după aceea. Mitul conform căruia caii nu trebuie să bea apă după efort este total greșit. Recomand ca perioada de muncă să fie dimineața pe răcoare sau seara pentru a evita perioada caniculară de la amiază sau chiar să se reducă sau să se evite munca dacă este cazul.
Sarea trebuie să fie la discreție în grajdul sau în pășunea cailor, la fel și vasele pentru adăpare sau adăpătorile automate unde se pot acestea instala. Caii din pășuni trebuie să aibă acces la umbrare. Pentru a compensa pierderile de electroliți care apar prin transpirație, cailor li se pot administra în mâncare sau în apă soluții de electroliți speciale, care se găsesc în comerț sub forma de pudra sau sub forma lichidă.
Dacă apar semnele insolației sau a supraîncălzirii corpului, care se manifestă prin transpirație excesivă, creșterea frecvenței respiratorii- respirația accelerată cu nările dilatate, amețeală sau chiar căderea din picioare în cazurile cele mai grave, trebuie să duceți în primul rând calul într-un loc umbrit și mai răcoros, să aruncați apa rece în special pe cap, gât și musculatura membrelor posterioare, precum și să îi oferiți să bea apă. Solicitarea unei consultații veterinare în astfel de cazuri ar fi necesară pentru a va asigura că veterinarul îi va administra un tratament adecvat dacă este necesar”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, medicul veterinar.

Foto: transport-nunta.doyou.ro

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Bunătăți dulci, dar sănătoase, la Gelateria Aniela, în meniul fără zahăr: tarte, rulouri, batoane raw-vegane sau magiunele

Vitrinele cofetăriilor și gelateriilor sunt pline de bunătăți ce fac cu ochiul oricărui trecător. Culori, texturi...

Noutățile verii, la Gelateria Aniela: Berry Cup, Limonadă AlVera și Ice Summer Drinks cu cafea sau Matcha

O vară cu arome noi, răcoritoare, v-a pregătit Gelateria Aniela! Și continuă să ne surprindă cu...

Se fac angajări la Amicii Building, Eurocompozite, Iproeb, Carmangerie Timoce: NOI locuri de muncă în Bistrița

Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior, iar Grill & Carmangeria Timoce caută două vânzătoare pentru zona Lamă. Eurocompozite recrutează lăcătuș mecanic. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB, Clinica Sanovil, Fan Courier și Restaurant ARENA by Casa EMA.