10.4 C
Bistrița
joi, aprilie 25, 2024

2022 aduce pensii speciale pentru primari. Radu Moldovan: „Sunt niște indemnizații pentru ca acești oameni să aibă o viață decentă”

Începând din 1 ianuarie 2022, primarii care ies la pensie vor primi o pensie specială, chiar dacă s-au aflat la cârma localităților doar un mandat. Radu Moldovan susține proiectul adoptat încă din 2019 și spune că sunt doar niște indemnizații primite după zeci de ani în slujba comunității.

Întrebat dacă susține pensiile speciale pentru aleșii locali, care ar urma să intre în vigoare anul viitor, președintele Consiliului Județean Radu Moldovan a spus că susține proiectul și acum, ca și în 2019, când a fost adoptat Codul Administrativ.

„O să fiu extrem de sincer, pentru că nu pot fi ipocrit. În primul rând nu sunt pensii speciale. Nu există pensii speciale pentru primari sau președinți de Consilii Județene, sunt niște indemnizații care vor fi asigurate de bugetele locale pentru ca oamenii aceștia să aibă o viață decentă după zeci de ani în slujba comunității. PSD-ul este cel care și-a asumat această decizie, cu Daniel Suciu viceprim-ministru când a promovat codul administrativ. Nu putem în 2019, când a fost adoptat Codul Administrativ să susținem un lucru, și astăzi să nu-l mai susținem. Nu s-a purtat la nivelul coaliției o astfel de discuție, dar sunt convins că colegii mei din PSD vor susține în continuare acestă decizie”, a precizat Radu Moldovan, astăzi, într-o întâlnire cu presa.

Potrivit Codului Administrativ, începând din 1 ianuarie, aleșii locali ieșiți la pensie ar urma să primească și o pensie specială, calculată tot la salariul aflat în plată. Astfel, în cazul comunelor mici, un primar cu un singur mandat ar primi 1.600 de lei pensie specială. Suma ar ajunge la 5.000 de lei după trei mandate.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

19 COMENTARII

  1. Ati votat cui sa i fie mai bine….atat in timpul mandatului cat si la pensie…..ASTEPT O LEGE PRIN CARE SI DUPA MOARTE PRKMARUL SA PRIMEASCA PENSIE PANA LA …..NEMURIRE!!! prostii la munca sau…..congo!

  2. Dar de ce nu se face un proiect și pentru un om de rând care a lucrat zeci de ani în schimburi, în fabrici sau alte locuri? să primească și ei o ,,indemnizație” să ducă și ei o viață decentă…

  3. Da’ cine ii obliga pe acești oameni sa stea si sa fie sclavii comunității????
    Toti, absolut toți, sunt plătiți regește pentru aceste „servicii” aduse comunității!!!!!
    Cine draku ii obliga sa_si mănânce viata acolo????
    Cine ii oprește sa nu-și plătească pensii private – pilon 3… Pilon 4…. Cine ii oprește sa nu-și plătească contribuțiile lunar, din buzunar si cât sunt primari și președinți?!?!? Cine????
    Asta e decenta, nu faptul ca ai dat din coate sa ajungi primar/presedinte/vice si după aia vrei răsplată toată viata!!!
    Sa va fie rușine – si celor care au gândit asa ceva si celor care susțineți asa ceva si celor care o sa beneficiați de asa ceva!!!!! RUȘINE!!!! ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU!!!!

  4. Nu vă este rușine??? Nu este” pensiei specială că este indemnizație specială” :)) să vă ținem în spate și când nu mai sunteți pe scaune?! Nemernicilor .. doar voi trebuie să aveți o viață decentă?! Dar ceilalți oameni care tot o viață au muncit …mi e scârbă de toți politicienii!

  5. Ați intrat în politică pt.beneficii majoritatea.
    E o bătaie de joc să ai indemnizație specială pt. faptul că benevol și nu forțați de cineva sunteți în aceste functii.

  6. Numai pentru primarii?
    Pentru președinți nu?
    Nici n ați ajuns bine că deja vă dați privilegi.
    Pentru cei care lucrează cu adevărat pentru voi fara poze , fara laude, le dați ceva, le aruncați un oscior?

  7. Se lupta să ajungă la Ciolan și acuma saracii de ei, sclavi poporului. Trebuie sa aibe grija de atâția consilieri /consiliere personale , obosesc și ei.
    Nu va este rușine?
    Aruncați cu firmituri și voi va luați spuma?

  8. Ce nemernici , cresc pensiile cu 200-300 lei iar ei își dau pensii de cel puțin 4000-5000 de lei iar el vorbește de primari dar despre el nu zice nimic.
    Rusineee,
    Nu mai candidează la CJ dar speră să ajungă fel puțin ministru.
    Vedeți voi peste 3 ani.

  9. „Lasă-l încet, că spune tot!” Sau mai bine zis ” Gura păcătosului adevăr grăieşte”. Desi Radu Moldovan spunea că PSD a intrat la guvernare fiindcă nu mai poate de grija oamenilor , după câteva fraze se contrazice singur. Când vine vorba de pensiile speciale pentru aleșii locali, Radu Moldovan susține această măsură inclusă in Codul Administrativ adoptat in 2019 de Guvernul Dăncilă prin Ordonanță de Urgență si nu prin dezbatere in Parlament desi este neconstitutională .
    (Vezi: https://www.comisarul.ro/articol/zegrean-adoptarea-codului-administrativ-prin-oug-n_1006237.html)
    Asadar, afirmatia lui Radu Moldovan ar trebui reformulata astfel „Am intrat la guvernare nu pentru funcții , ci pentru privilegii”.

  10. Dați-le și pensionarilor simplii – cu pensii de până la 2.000 lei – câte o indemnizație lunară de câte 2500 lei – pe lângă pensie, Ca să nu trebuiască să măriți toate pensiile.
    Da indemnizație să fie , nu pensie, ca să nu se interpreteze și să se supere pensionarii speciali !

  11. Sunt un fost primar care acum este pensionar. Am lucrat in perioada 1996-2004 intr-un oras de categoria 3 ,cu o populatie de peste 7000 de locuitori , asezat la 30 km de Bucuresti. In timpul celor 2 mandate am luat concediu de odihna de doua ori ,iar in cursul saptamanii munceam 6 zile din 7 posibile, deoarece aveam putini angajati si mii de cereri de rezolvat pe luna ,in special cu aplicare a legii 18 a fondului funciar, administrative( programul zilnic era de peste 10 ore. Retributia mea era stabilita de guvern ,facandu-se si atunci fel de fel de promisiuni ,ca se vor mari retributiile ,ca vor tine cont de complexitatea sarcinilor rezolvate de primari( initierea unor proiecte de reparatii,de investitii care trebuiau aprobate de consiliul local si promovate pentru oras etc.) .De profesie sunt economist ,iar cand m-am pensionat ,mi s-a stabilit pensia in cuantum de 1200 lei.
    Ca urmare consider indreptatita indemnizatia speciala pentru cele 4 categorii de alesi stabilita prin Codul Administrativ, art.110.

  12. Daaa, ,Îi fi un om sărac, in urma mandatelor ălea.. Nu ai reușit să demisionezi??, Să nu te copleșeasca munca aia așa de grea. Aplicarea legii fondului funciar v-a adus , te pomeni, pagube in buzunare. Oare din indemnizațiile alea așa mici ,aveți bunăstarea actuslă. Nu cunosc niciun primar sarac,binențeles,cu conditia sa fi dus la capăt cel puțin un mandat. Oare sa ne uităm in curtea lor, să vedem ce „Logane”” au??

  13. Dati odata indemnizatia primarilor nu va tot jucati ca pisica cu soarecele. Dupa 45 de ani de contributivitate se poate sa primesti decizia de pensionare la limita de varsta de 832 lei ? Se poate traii cu acesti bani ? Iar primul ministru inainte de a ocupa aceasta functie sa-i intre in casa lunar 50.000 lei. E normal ?

  14. Primarul actual care a ocupat fotoliul meu de primar are indemnizatia lunara de 10 ori mai mare de cum am avuto eu. La fel va fi si pensia. E corect ? Pai hai sa reparam o nedreptate odata. Nu a putut Dancila sa mai fi stat 2-3 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.