4.4 C
Bistrița
miercuri, octombrie 20, 2021

6 cabinete medicale școlare în Bistrița, dintre care unul – fără medic: De ce nu vor să vină medicii în rețeaua școlară

Avem 6 cabinete medicale școlare în Bistrița și 5 cabinete școlare stomatologice. Acestea își desfășoară activitatea în nouă locații ale unităților de învățământ – a explicat ec. Adriana Valea, directorul Direcției Municipale de Sănătate din Primăria Bistrița.

Cabinetele școlare se află în subordinea acestei instituții care asigură salariile, echipamentele și serviciile necesare aici.

Cabinetul școlar Nr. 1 funcționează la Școala Gimnazială Nr 1. Cabinetul 2 funcționează la Liceul „Grigore Moisil”, cu un punct de lucru și la Școala Gimnazială „Lucian Blaga”.

Cabinete medicale școlare sunt și la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și la Colegiul „Liviu Rebreanu”. Un alt cabinet este situat în incinta Școlii gimnaziale „Ștefan cel Mare” – cu un punct de lucru și la „Avram Iancu”. Un cabinet medical există și la Infoel. Fiecare dintre acestea deservesc în medie peste 2.200 de elevi și preșcolari ai altor școli / grădinițe din oraș.

Sunt cinci medici angajați în cele șase cabinete școlare. Cel de la „Liviu Rebreanu” funcționează în prezent, fără medic. „Postul e vacant de ceva vreme. L-am scos la concurs, au venit două doamne doctor dar n-au stat prea mult. În prezent cabinetul funcționează cu doar două asistente. Nu știu de ce nu vor să vină medicii în rețeaua școlară. Probabil din cauza banilor, care sunt mai puțini. E o grilă diferită de salarizare, comparativ cu Sopitalul Județean, să spunem. Personalul din cabinetele medicale școlare este încadrat la unități neclinice.

Este vorba de un program de 7 ore pentru medici, și 8 ore pentru asistente. În fiecare grădiniță cu program prelungit este câte o asistentă”, ne-a explicat ec. Adriana Valea.

Doctorul Delia Ureche, de la cabinetul medical al Școlii Gimnaziale Nr 1, ne-a explicat că se ocupă de cei 1330 de elevi ai școlii, dar și de elevii Liceului „Tudor Jarda” (366 elevi) și „Corneliu Baba” (401). Tot în sarcina cabinetului medical de la Gimnazială Nr 1 se află și copiii grădinițelor cu program prelungit Nr 6, de pe Șieului (240 preșcolari) și „Trenulețul Veseliei” (230 preșcolari).

Practic, un medic și patru asistente au în grijă peste 2560 de elevi și preșcolari.

Vaccinarea în școli se face doar în condițiile în care cabinetul are o infrastructură corespunzătoare. Noi, fiind cu școala în reabilitate, nu avem așa ceva. Nu ne-am înscris ca și cabinet de vaccinare. Spațiul este mic, avem în plus doar o cameră de izolare prevăzută pentru cazurile cu simptome, până când vin părinții să-i ia pe copii acasă.

Vaccinările la elevi și părinți se pot face fie anunțând echipele mobile, fie la centrele de vaccinare existente deja. Până acum nu am avut cereri de copii care să vrea să se vaccineze. Cei care au vrut să se vaccineze, au fost în vară cu părinții la centrele de vaccinare din oraș”, a subliniat dr. Delia Ureche.

În cabinetul Școlii Gimnaziale Nr 1 există teste antigen rapide încă de anul trecut, de când s-au redeschis școlile. Sunt testele care se fac pe bază de secreție nazală, iar medicul școlii ne asigură că nu poate fi vorba de un test dureros pentru copil, ci doar neplăcut.

Avem un protocol de testare și acceptul părintelui pentru testare. Sunt documente semnate anul trecut, dar oricum îi anunțăm pe părinți. Noi facem testarea numai în prezența părintelui. Îl chemăm pe părinte la școală, iar dacă acesta nu vrea sau nu poate, copilul stă în izolator până vine părintele după el…”, a mai precizat dr. Delia Ureche.

La un moment dat s-a discutat și despre înlocuirea acestor teste cu altele, pe bază de salivă. „Deocamdată sunt doar discuții. Nu am primit așa ceva în cabinetul medical al școlii. Bănuiesc că recoltarea s-ar face în acest caz ptot cu un bețișor, însă din gât, nu din nas…”, a mai explicat medicul.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Ai nevoie de un utilaj în construcții?! Poți CUMPĂRA/ÎNCHIRIA oricând de la Utilaje Bistrița

Te-ai apuca de construit, de demolat sau de modificat o construcție, dar n-ai cu ce lucra....

Se fac angajări la Geoplast, Salon Claudia, IMP România și Leoni! Locuri de muncă, disponibile în Bistrița

Se fac angajări la Geoplast, Restaurant Jacqueline, Supercom, Transmixt și Salon CLAUDIA! Locuri de muncă disponibile sunt și la Restaurant Subway Viișoara, RCS & RDS și Electroplast. Leoni are nevoie de 275 de muncitori cablaje. Oferta completă, mai jos: 

De ce ai nevoie de Magic 5 Bistrița pentru afacerea ta?

Magic 5 Bistrița este ingredientul lipsă ce va ajuta la propulsarea afacerii dumneavoastră către următorul nivel.