21 C
Bistrița
joi, mai 2, 2024

Schimbări în Inspectoratul Școlar BN? Ce se întâmplă cu cei 7300 de elevi care nu au acces la cursurile online

„În Bistrița-Năsăud lucrurile stau așa: 36.567 de elevi participă la activitățile on-line, 7.324 nu au această posibilitate. Ce putem face?” Șeful Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud, profesorul Mihai Mureșan, despre posibilele schimbări în ISJ, despre prioritățile instituției și elevii care nu au avut acces la cursurile online: 

„În Bistrița-Năsăud lucrurile stau așa: 36.567 de elevi participă la activitățile on-line, 7.324 nu au această posibilitate. Ce putem face?”, se întreba recent profesoara Monica Halaszi, de la Colegiul Liviu Rebreanu.

Câteva variante de răspuns: 

a. Derulăm (în continuare) activități on-line cu 80,573% dintre elevi;

b. Vom face activități remediale (în cel mai rău caz) cu 19,427% din populația școlară (învățământ primar, gimnazial, liceal, postliceal), dar poate găsim între timp și alte soluții;

c. Nu facem nimic.

Șeful Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud, despre „nebunia care va urma”:

Profesorul Mihai Mureșan, șeful ISJ Bistrița-Năsăud, a admis că în instituția pe care o coordonează nu vor avea loc schimbări: „Astea sunt treburi care se pot desfășura acum, în toată nebuneala asta?! Nici vorbă!

Suntem concentrați acum exclusiv pe desfășurarea activității în forma asta de avarie, cât se poate de bine. Suntem concentrați să păstrăm starea de sănătate a copiilor, a cadrelor didactice și a tuturor lucrătorilor din învățământ.

Suntem concentrați pe toată nebunia care va urma. Tot ce nu s-a făcut va trebui recuperat într-un timp foarte scurt. Astea sunt prioritățile și lucrurile de care ne vom ocupa în continuare”, a subliniat Mihai Mureșan.

Deocamdată, raportări estimative…

Am monitorizat pe tot parcursul acestei perioade situația desfășurată în școli până în 4 aprilie, când a început vacanța. Din 22 aprilie, mergem în continuare cu planuri noi”, a explicat profesorul Mihai Mureșan. 

Care este anvergura activităților și a cursurilor online? „Dacă luăm în considerare și grădinițele – din totalul de 288 de unități de învățământ – 225 au internet. 63 de unități de învățământ nu au. Trebuie luate în calcul și grădinițele pentru că și aici se desfășurau activități specifice care să-i pregătească pe preșcolari pentru școală”, a punctat șeful ISJ. 

Activități online au desfășurat 242 de unități de învățământ, iar 46 – nu. În activitățile acestea online au fost cuprinși un număr total de elevi de 42.628. S-a estimat că nu sunt cuprinși în această activitate 8.900 elevi.

Fac următoarea mențiune. Acestea sunt raportări ale directorilor de școală și sunt estimative. Ca atare, nu avem deocamdată certitudinea valabilității lor. Pentru că nu s-a făcut până acum un inventar la nivelul fiecărei familii din județ, ca să știm clar – există telefon mobil, există tabletă, au laptop și așa mai departe. Este ceea ce știu directorii și profesorii din școlile județului”, a precizat Mihai Mureșan.

Ce platforme au fost folosite pentru cursurile online?

Cele mai multe dintre platformele utilizate în județ au fost recomandate de Ministerul Educației, în parteneriat cu firmele IT. „Este vorba despre  WhatsApp, Messenger, Zoom Video Communication, Facebook, Youtube, Skype, Google Classroom, Google Meet, Micorosoft Teams, Microsoft Office, platoforma Digitaliada, Kahoot sau Socrative”, a admis șeful ISJ BN. 

Ministerul Educației a transmis – iar inspectoratul a transmis mai departe directorilor de școli, că există parteneriate cu firmele care dețin aceste platforme și că ele pot fi accesate de toate școlile din România.

164 de școli au și desfășurat activități online, iar 10 nu au desfășurat. Numărul elevilor care au avut acces la aceste activități online, estimativ, ar fi 36.567 de elevi. Alți 7.324 nu au avut acces la aceste cursuri online”, a mai explicat Mihai Mureșan.

Șeful ISJ a admis că nu se știe, deocamdată, cum se vor desfășura examenele.

Ce se întâmplă cu elevii care nu au avut acces la cursurile online? „Nu dispunem de o rețetă unică”

Comitetul Național pentru Situații de Urgență – cel care a și suspendat cursurile – ne va informa exact când se pot relua cursurile. În Bistrița-Năsăud, cei care vor decide pentru fiecare comună sau localitate cu situații diferite, de la caz la caz, sunt cei din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență…”, a mai explicat profesorul Mihai Mureșan pentru Bistrițeanul.ro.

Nu dispunem de o rețetă unică, valabilă pentru toate unitățile de învățământ. Situația, la nivel de județ, este diferită. Fiecare școală trebuie să gândească un mod individual de a relua activitatea școlară”, a mai spus Mihai Mureșan.

Pe site-ul ISJ există o recomandare în acest sens pentru directori: „Am solicitat o implicare puțin mai mare directorilor din școlile în care nu s-au desfășurat activități online. Nu cred că nu există un telefon inteligent în fiecare casă. S-ar putea să nu existe. Dar dacă există, prin WhatsApp, elevul poate primi o poză cu planul lecției – ca pe tablă – din care el se poate informa, dacă dorește. Dacă mergem pe ideea că nu există, Ministerul a solicitat și noi am făcut, la rândul nostru, planuri remediale”, a mai spus șeful ISJ Bistrița-Năsăud. 

De îndată ce se va relua activitatea școlară, școlile care nu au desfășurat cursuri online vor pune în aplicare aceste planuri remediale. Pentru a se reface materia predată în perioada aceasta…”, a conchis profesorul Mihai Mureșan.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: