19.7 C
Bistrița
luni, aprilie 29, 2024

Azi s-a administrat primul tratament cu plasmă preluată de la pacient vindecat de COVID-19, la spital!

În sfârșit! Plasma donată de pacienții vindecați de COVID-19 și-a atins scopul. După prelevare și examinare, s-a constatat că poate să fie folosită. Azi a fost dusă la spital și administrată primului pacient – beneficiar, aflat internat cu COVID-19.

Județul nostru este printre cele 17 județe din țară care deține un aparat de plasmafereză COVID-19. Astfel, pacienții aflați în stare gravă, pot primi plasmă de la pacienții vindecați.

Tratamentul acesta dă rezultate uimitoare în țări din UE și nu numai.

Săptămâna trecută, aparatul a fost pus în funcțiune și s-a făcut prima recoltare. Probe din plasma recoltată de la doi donatori a fost trimisă săptămâna aceasta marți la Institutul de Hematologie din București. Conform metodologiei implementate de Ministerul Sănătății, plasma recoltată nu se poate administra fără acordul Institutului.

„Azi la ora 13:00 am primit de la București ok-ul pentru plasma din care am trimis probele. Astfel, la ora 13:15, plasma a plecat spre beneficiar, la spital!”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, șefa Centrului de Transfuzii Bistrița, Adina Beudean.

Azi am avut prima administrare de plasmă. E vorba de o femeie de 72 de ani, în stare foarte gravă. Administrarea i-a fost făcută în jurul orei 15:00”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, managerul SJUB, Gabriel Lazany.

Astăzi, la Centru, a mai fost să doneze plasmă și preotul Potra Ștefăniță Ionel, de la Ilva Mică. De asemenea, și alte persoane vindecate de COVID-19 și-au anunțat deja intenția de a veni săptămâna viitoare ca să doneze.

Conform metodologiei, pot dona cei ce au un test pozitiv și două negative pentru Covid-19. De asemenea, momentul propice pentru donat este la 14 zile de la externare, atunci fiind cei mai mulți anticorpi prezenți în sânge.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: