17.1 C
Bistrița
duminică, iulie 3, 2022

FOTO/VIDEO – NĂSĂUD: Poluare „cu acordul” autorităților!

Tot mai mulți bistrițeni, din întreg județul, se plâng de faptul că sunt poluați. Cartierele de case construite în jurul fabricilor au dus la un întreg lanț de reacții și procese prin instanță. Avizele date, atât pentru firme, cât și pentru construcția de imobile, în aceeași zonă, pot fi catalogate drept „poluare cu acordul autorităților”.

S-au încins din nou spiritele la Năsăud, în zona fabricii de bitum ce aparține de Frasinul. Fabrica, aflată aproape în mijlocul orașului, n-ar avea ce căuta acolo teoretic, dar practic nu se poate face nimic.

„În Planul Urbanistic General, zona respectivă este trecută ca zonă mixtă. Deci și zonă industrială, și pentru locuințe. Înainte a fost acolo o fabrică ce prelucra lemnul. În timp, s-au construit și case acolo. Nu e normal ca o fabrică să fie în centrul orașului, cum s-ar spune. Dar din punct de vedere legal, nu are ce să-i facă. I-am adus la cunoștință despre acest lucru și deputatului Robert Sighiartău. Că nu e normal o fabrică să fie în oraș. Nu știu ce se poate face”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, viceprimarul orașului Năsăud.

Pe adresa redacției Bistrițeanul.ro, dar și în mediul online, au apărut numeroase imagini foto și video care arată poluarea din zonă. Primarul orașului a transmis un mesaj pe Facebook legat de aceste reacții, încercând să liniștească apele.

„Precizare cu privire la funcționarea Stației de asfaltare de pe raza orașului Năsăud, ca urmare a postărilor care au apărut în mediul on-line! Administrația publică locală nu este instituția emitentă a Autorizației de funcționare a Stației de asfaltare de pe raza orașului Năsăud. Stația de asfaltare funcționează în baza Deciziei de încadrare nr.274 din 08.06.2018 emisă de către Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, a Autorizației de Mediu nr.155, revizuită în data de 23.07.2018, precum și în baza Notificării cu nr.155 din 27.07.2018, emisă de către Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud”, a transmis Mircea Romocea.

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița sunt oarecum uimiți că s-a pornit un nou val de reacții.

„Știu că la început au fost ceva probleme. Dar mă uimește faptul că sunt din nou reacții. Noi nu mai avem sesizări și nici plângeri făcute în ultima perioadă. Am avut procese în instanță, cu un consilier local din Năsăud, pe tema fabricii. Și nu numai noi, că și cei de la Garda de Mediu, și de la DSP. El ne-a dat în judecată ca și reprezentant al mai multor cetățeni. Dar am câștigat toți procesele. Se poate vedea pe instanță lucrul acesta. Firma Frasinul are avizele de la Mediu revizuite în 2018 și au utilaje de ultimă generație. De la fabrică e normal să iasă un fum, există un abur tehnologic. Garda de Mediu trebuie să verifice dacă nu sunt poluatori”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, șeful APM BN, Sever Roman.

Cei de la Garda de Mediu au verificat firma anul trecut. Anul acesta nu ajunseseră încă în zonă.

„Anul trecut totul era bine. Acum, după ce am văzut imaginile, ne-am autosesizat și vom merge în control, respectând bineînțeles restricțiile impuse de pandemie. Vom verifica dacă e poluare sau nu”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, șeful Gărzii de Mediu, Vasile Petraș.

[arve url=”https://youtu.be/wOjkk_DMFnI” /]

Localnicii din zonă spun că atunci când vin autoritățile în control, cei de la firmă „montează filtrele” pe care le iau jos după ce primesc ok-ul de continuare a activității.

Situația de la Năsăud nu e singulară. Și la Bistrița, în zona unde firma Rombat și-a deschis un nou punct de lucru, în timp, s-au dat avize de construire imobile. Oamenii din zonă au atacat în instanță firma Rombat, dar totul pare un drum înfundat. Și firma, la fel ca și casele, au aviz de construire, au aviz de mediu, pe scurt, au OK-ul de la toate instituțiile.

Toate aceste exemple scot la iveală neimplicarea autorităților în oferirea unor condiții de trai mai bune pentru cetățeni. Mai exact, poluarea în orașe are loc „cu avizul autorităților”.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să aveți mai puține jucării pentru copii

Jucării. Uneori, parcă sunt peste tot... ca o armată nesfârșită într-un război fără sfârșit. În ultimii...

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...