21.3 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

Competițiile sportive cu obstacole acaparează și România! Bistrițeanul Iosif Popșor, locul 10 la World Ninja Challenge!

Un fenomen ce acaparează tot mai mulți români, indiferent de vârstă, este cel al competițiilor sportive cu obstacole. După un an de pauză din cauza pandemiei, weekendul trecut, la Sibiu, a avut loc World Ninja Challenge. ”Abia am așteptat să se organizeze ceva! A fost prea lungă pauza. Mi-a fost dor de competiție” a explicat Iosif Popșor, bistrițeanul ce a adjudecat locul 10.

În 2018 se organiza în România PRIMA competiție sportivă cu obstacole.

Sunt două tipuri de astfel de competiții cu obstacole: cele comerciale – ca și SPARTAN RACE- care au și adus genul acesta de competiții la noi în România, și cele de pe partea federată- cum suntem noi, care suntem calea de acces spre competițiile europene și mondiale” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, președintele OCR (Asociația Română de sporturi cu obstacole), Raul Fodor.

Încă de la primele competiții de acest gen, Bistrița Năsăud a avut reprezentant.

”E un alt tip de competiție. Nu e doar alergare. Ai tot felul de provocări și e mult mai solicitant. Ai obstacole ce țin de echilibru, forța în brațe, rezistență, etc . Traseele au lungimi diferite și obstacolele au punctaj diferit. Sunt unele obstacole obligatorii, care ești nevoit să le faci pentru a  trece mai departe, sau sunt obstacole care NU sunt obligatorii, și ai de făcut altceva ”în schimbul lor”. Eu am mers în 2018 să văd despre ce e vorba, și de atunci particip de fiecare dată când se organizează. În 2019 am primit DOUĂ invitații la campionatul mondial SPARTAN- pentru că am obținut punctaj bun la Regionale, dar nu am putut participa din cauza costurilor foarte mari„ a explicat Iosif Popșor, militarul care-n timpul liber se pregătește pentru astfel de competiții.

La concursurile regionale – care cuprind mai multe țări- trebuie să obții punctaje bune la trei probe, sau să faci o TRIFECTĂ, în limbajul competiției. Doar așa ai șansa să participi la competițiile europene sau să primești invitația la mondiale. Premiile sunt consistente la nivel înalt.

”Spre exemplu, în 2018, la mondiale, premiul cel mare a fost de UN MILION de euro. Nu l-a câștigat nimeni, competiția fiind extrem de grea. Favoritul la titlu a renunțat înainte să ajungă la final pentru că deja era epuizat. Cum spuneam, e un alt tip de competiție, care te provoacă să dai totul. Bineînțeles, îți poți face planuri, poți să alegi CÂT de forțezi la fiecare obstacol, în funcție de punctajul care vrei să-l faci” a mai explicat Iosif.

Anul 2020 a fost o lovitură grea pentru tipul acesta de competiție.

Anul trecut nu s-a mai organizat nimic la noi în România. Am avut bilet cumpărat pentru o competiție în afara țării, dar din cauza măsurilor impuse de pandemie am fost nevoit să-mi vând biletul. Competițiile acestea sunt frumoase, dar costisitoare. Și dacă nu ai un sponsor, e mai greu. Cum a fost și cazul meu, să primesc invitația, dar să nu o pot onora din cauza lipsei de fonduri. Sunt sportivii de performanță, care din sport trăiesc, și atunci au pe cineva în spate, și pot participa la aceste competiții fără probleme. Dar pentru noi, restul, e mai greu. Deși anul trecut nu s-a organizat nimic la noi, nu am lăsat-o mai moale cu antrenamentele. Nu te poți juca, nu poți face pauze. Trebuie să ai condiție fizică, trebuie să fii pregătit, să vezi la care capitole stai mai rău: echilibru, forța în brațe, etc, și acolo să lucrezi. Pentru că nu ști niciodată peste ce obstacole dai în timpul competiției. Așa că și anul trecut, deși a fost pauză, m-am antrenat. Din nefericire, nu este la noi în Bistrița zonă în care să mă pot antrena pentru astfel de competiții. Așa că mă pregătesc cum pot, improvizez” a explicat bistrițeanul.

Weekendul trecut a fost o gură de aer proaspăt pentru iubitorii de competiție.

Pentru prima dată la noi în România a fost organizată, la Sibiu, competiția World Ninja Challenge, care la nivel mondial a ajuns la a VI-a ediție. Abia am așteptat să se organizeze ceva. A fost pauza prea lungă, mi-a fost dor de așa ceva! Doar că m-am înscris abia cu trei săptămâni înainte de competiție, fiind nevoie, pentru a participa, să fac parte dintr-o federație. Așa că am devenit membru OCR și m-am pregătit pentru competiție, în scurtul timp cât l-am avut la dispoziție” a povestit Iosif.

Cu toate că timpul alocat antrenamentului pentru competiție a fost scurt, Iosif a reușit să adjudece locul 10 pe țară și locul 39 în lume, la categoria sa.

Privește cu speranță spre luna iunie și speră să atragă și pe alții spre acest tip de competiție.

În luna iunie, la Cheile Grădiștei, va avea loc regionala SPARTAN. Sper să nu se anuleze. Totodată, încerc să atrag cât mai mulți spre genul acesta de competiție. Deși participă de toate vârstele- de la copii la oameni mai în vârstă- nu e o competiție obișnuită. Unii se reîntorc la varianta OPEN- unde e mai lejer, și nu e presiunea competiției – alții vor mai mult. Dar fenomenul e încă nou la noi în România, pandemia a fost o lovitură, dar sper să reușesc să conving și pe alții să participe la astfel de competiții” a mai povestit Iosif Popșor.

Președintele OCR a explicat că vrea să poarte discuții cu autoritățile locale pentru a facilita realizarea de zone de antrenament pentru astfel de competiții.

Fenomenul e nou la noi în țară, e clar un sport de nișă, dar este interes pentru el. Aduce dinamica în mișcare: alergi, abordezi un obstacol. Alergi, abordezi un obstacol. Viitorul sportului e afară, iar cei ce nu sunt sportivi de performanță se vor plictisi- să spun așa- DOAR să alerge. Va deveni monoton. De aceea eu cred că cei ce au un prim contact cu acest sport, cu siguranță se vor reîntoarce. Tocmai de aceea vreau să am discuții cu primarii din orașe pentru a crea zone unde cei ce doresc să participe la astfel de competiții să se poată antrena. Avem deja două proiecte în discuție, la Cluj. Dar vrem să vorbim și cu alți primari ca la marginea orașelor să fie realizate zone de antrenament unde să fie amplasate obstacole” a mai spus Raul Fodor.

În 2019, la competițiile de acest gen organizate în România au participat 2.500 de persoane la Brașov și 1.500 la Cluj. În Ungaria, spre exemplu, același tip de competiție a adunat în 2019 aproape 10.000 de concurenți. participarea e internațională.

Mai multe despre OCR și acest tip de competiție care acaparează și românii puteți citi AICI sau în PDF-ul de mai jos:

FISO_OCR_RO_Press_2021

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: