17.7 C
Bistrița
sâmbătă, mai 18, 2024

VIDEO: Prof. Cornel Ban, despre Strategia de dezvoltare a județului. Puncte slabe și zone care merită exploatate

Invitat în studioul Bistrițeanul Live, profesorul Cornel Ban, fondatorul Petrus Italus Trust – Alinața pentru Patrimoniu Bistrițean, a vorbit despre Strategia de dezvoltare a județului pentru 2021-2027.

Cornel Ban este conferențiar universitar la Copenhagen Business School, dar și un reputat specialist în economie politică internațională.

În ultimul an s-a ocupat de Strategia de dezvoltare a județului. Demersul a presupus o muncă de de cercetare de aproape un an de zile. Au muncit la ea 12 profesori universitari, cercetători și experți în turism, consultanți de la diverse universități din țară și străinătate.

Este o analiză imperfectă, prin definiția ei. În măsura în care ești de bună-credință, ea se poate revizui, ajusta și completa. Strategia va intra în noiembrie în dezbatere publică. Vom ține cont de recomandările care vin din partea cetățenilor…”, a mai spus prof. Cornel Ban.

Rezultatele preliminare au fost încorporate deja într-un sondaj, adresat inclusiv locuitorilor de la sate. Au răspuns mai mult de 700 de persoane – peste așteptările experților.

Cum arată viitorul acestui județ?

Strategia de dezvoltare se dorește una realistă, care se concentrează pe câteva lucruri importante pentru oamenii acestor locuri.

În primul rând ea propune câteva strategii și politici publice care pot să contribuie la creșterea salariilor pentru cei implicați în industria bistrițeană.

În al doilea rând e vorba de o analiză legată de transformarea județului nostru într-un pol al turismului sustenabil. Acesta ar pune în evidență patrimoniul cultural, culinar și natural al regiunii. Nu e vorba de un turism de mare corporație, ci unul de dimensiuni umane, spre care se orientează de altfel consumatorii”, a explicat Cornel Ban. 

În al treilea rând, este o analiză care cuprinde majoritatea covârșitoare a populației acestui județ, care este una preponderent rurală.

Sunt politici care își propun să facă tranziția de la agricultura fărâmițată, cu venituri mici, agricultura de subzistență, care se termină oarecum la generația bunicilor. 

Este vorba de un județ care ar merita să devină un hub cultural – nu doar o periferie a Clujului, consideră Cornel Ban. 

Vorbim de un hub cultural cu identitate proprie. Lucrul care mi-e cel mai drag în strategia asta, ca viziune, în 2027, este un județ care devine un performer extraordinar pe calitatea vieții…

Într-un clasament al Băncii Mondiale referitoare la orașele-magnet, Bistrița se află printre primele trei orașe care a câștigat enorm. Modul prin care măsori atractivitatea unui oraș este creșterea de populație. Alături de Cluj și Oradea, Bistrița a crescut spectaculos. Alte orașe au pierdut până la 30% din populație”, a mai spus prof. Cornel Ban.

O zonă în care suntem deficitari – învățământul profesional 

Nu generăm destui meseriași, prin învățământul profesional, în meserii care sunt foarte căutate pe piața muncii. Generăm foarte mulți bucătari și vânzători”, a mai explicat Cornel Ban. Acesta a oferit și exemple ale unor orașe precum Alba Iulia sau Brașov, care au reputat deja succese în învățământul dual.

Cum se poate trece peste acest conservatorism? Sunt foarte mulți elevi din rural la licee tehnologice. Lor le va fi foarte dificil să facă tranziția între casă – școală – fabrica unde se face practică.

La liceele tehnologice din Bistrița, Beclean sau Năsăud s-ar putea însă amenaja internate pentru cei din mediul rural. S-ar reduce astfel simțitor costurile pentru cei care își doresc să devină electricieni sau sudori de nișă.

O altă problemă ar fi cu profesorii din Cluj care vin și predau la Universitatea Tehnică din Bistrița. Ar trebui cumva atrași să locuiască la Bistrița, pentru a face cercetare aici. Se pot oferi cazări excepționale în centrul istoric din oraș, pentru profesorii universitari care sunt de acord să rămână la Bistrița, ca rezidenți.

Ce alte proiecte se propun în Strategia de dezvoltare a județului – puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos: 

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Complet rupt de realitate. Un an de zile pierdut cu discuții la pahar cu 2-3 prieteni. Omul n-are nici măcar habar cu privire la ce este o Strategie. Despre Dezvoltare în context european și mondial nici n-are rost să ne mai punem problema. Un modest argat la curtea baronului roșu care ne propune să ne croim un viitor cu bucătari, cameriste și vânzători care să facă viața ușoară, pe bani puțini, profesorilor, politicienilor și businessmanilor de aiurea veniți la un retreat peste week-end.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SENZAȚIE: Epilare definitivă cu Soprano ICE- Alexandrite 755 prin răcire cu gheață, acum, la Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Epilarea definitivă e acum mai simplă și mai la îndemână ca oricând. Diferența o face însă...

Se fac angajări la Stewo Plastic Năsăud, Fan Courier, Hotel Coroana și Crama Veche

Stewo Plastic Năsăud are nevoie de un asistent producție, Fan Courier caută curieri serioși în Bistrița! Crama Veche angajează administrator, barman, ospătar și ajutor bucătar. Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud.

Când este cel mai bine să îți programezi vizita la service? Oricând. De oriunde. La orice oră

Materom Automotive îți oferă posibilitatea programării online a mașinii tale Mercedes-Benz, ca vizitator sau prin logare în contul tău Mercedes Me.