7.3 C
Bistrița
marți, aprilie 30, 2024

Ridică-te, Generale!

Nu mulți știu că în noiembrie 1918, Consiliul Național Român din Bistrița a lansat o proclamație iar Grigore Bălan, tânăr locotenent, a fost citat ca fiind printre „cei mai buni fii ai țării”.

A apărat cu prețul vieții orașul Sfântu Gheorghe. Generalul Bălan a fost primul general român căzut la datorie pentru eliberarea Transilvaniei în al doilea război mondial!

În memoria sa, unul dintre bulevardele orașului Sfântu Gheorghe îi poartă numele, iar pe locul unde generalul a căzut rănit s-a ridicat o cruce. La Bistrița, în curtea Brigăzii 81 Mecanizate a fost construit un bust în memoria sa.

De asemenea, o stradă din municipiul Bistrița îi poartă numele. O stradă aflată în plin proces de renovare.

Nu se știe când va fi redată traficului cu exactitate, întrucât meandrele concretului administrativ, laolaltă cu soldații firmei de pe șantier au încheiat un protocol de pace urbană. Lupta cică este în toi în ciuda liniștii profunde așternute peste tumultul cetățenesc.

Unii spun că nu s-a cunoscut complexitatea lucrării, rețele de apă etc, de parcă administrația nu a cunoscut „inamicul”, iar firma de construcții nu a fost antrenată pentru asemenea încleștare. Tactica urbană, folosită de Grigore Bălan în lupta de la Sfântu Gheorghe are corespondent în Bistrița: tranșeele.

Pe 14 iulie 1896 s-a născut Grigore Bălan. Am ratat inaugurarea noii străzi. Pe 13 septembrie 1944 s-a stins. Există toate premisele să ratăm si comemorarea.

Nu mai luptă nimeni, comandante! Ne-am predat. Au învins ipocriții. Ridică-te și dă un ordin: să nu-și mai bată nimeni joc de memoria ta. Și de noi, cei fără comandant!

Respect etern!

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. E absolut halucinant ce se intampla cu municipiul Bistrita !! Majoritatea strazilor sunt in santier (cu lucrari de mare amploare, nu carpeli !), ritmul de lucru este extrem de anemic, iarna se apropie mai repede decat isi inchipuie unii si o sa ne trezim ca innotam in noraoie pana vara viitoare, ca in satele uitate de pe vremuri. De ce era nevoie sa se deschida atatea santiere, daca stim ca nu suntem in stare sa le terminam? In orice caz, orasul arata ca dupa bombardament , si prevad ca asa va arata si la primavara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: