18.1 C
Bistrița
marți, august 9, 2022

Ridică-te, Generale!

Nu mulți știu că în noiembrie 1918, Consiliul Național Român din Bistrița a lansat o proclamație iar Grigore Bălan, tânăr locotenent, a fost citat ca fiind printre „cei mai buni fii ai țării”.

A apărat cu prețul vieții orașul Sfântu Gheorghe. Generalul Bălan a fost primul general român căzut la datorie pentru eliberarea Transilvaniei în al doilea război mondial!

În memoria sa, unul dintre bulevardele orașului Sfântu Gheorghe îi poartă numele, iar pe locul unde generalul a căzut rănit s-a ridicat o cruce. La Bistrița, în curtea Brigăzii 81 Mecanizate a fost construit un bust în memoria sa.

De asemenea, o stradă din municipiul Bistrița îi poartă numele. O stradă aflată în plin proces de renovare.

Nu se știe când va fi redată traficului cu exactitate, întrucât meandrele concretului administrativ, laolaltă cu soldații firmei de pe șantier au încheiat un protocol de pace urbană. Lupta cică este în toi în ciuda liniștii profunde așternute peste tumultul cetățenesc.

Unii spun că nu s-a cunoscut complexitatea lucrării, rețele de apă etc, de parcă administrația nu a cunoscut „inamicul”, iar firma de construcții nu a fost antrenată pentru asemenea încleștare. Tactica urbană, folosită de Grigore Bălan în lupta de la Sfântu Gheorghe are corespondent în Bistrița: tranșeele.

Pe 14 iulie 1896 s-a născut Grigore Bălan. Am ratat inaugurarea noii străzi. Pe 13 septembrie 1944 s-a stins. Există toate premisele să ratăm si comemorarea.

Nu mai luptă nimeni, comandante! Ne-am predat. Au învins ipocriții. Ridică-te și dă un ordin: să nu-și mai bată nimeni joc de memoria ta. Și de noi, cei fără comandant!

Respect etern!

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. E absolut halucinant ce se intampla cu municipiul Bistrita !! Majoritatea strazilor sunt in santier (cu lucrari de mare amploare, nu carpeli !), ritmul de lucru este extrem de anemic, iarna se apropie mai repede decat isi inchipuie unii si o sa ne trezim ca innotam in noraoie pana vara viitoare, ca in satele uitate de pe vremuri. De ce era nevoie sa se deschida atatea santiere, daca stim ca nu suntem in stare sa le terminam? In orice caz, orasul arata ca dupa bombardament , si prevad ca asa va arata si la primavara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să faci profit cu bonusurile tale la pariuri

Bonusurile la pariurile online sunt folosite strategic pentru a încuraja noi jucători să se alăture caselor...

Cum să renovezi baia simplu și rapid

Baia este un spațiu important în orice locuință. Având în vedere că petrecem destul de mult...

Se fac angajări la Gelateria ANIELA! Casa EMA caută instructori fitness, Sanovil are nevoie de un asistent farmacie

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Gelateria ANIELA! Casa EMA caută instructori fitness,...