15.6 C
Bistrița
miercuri, mai 15, 2024

Ucrainenii din România vor putea fi impozitați

Cetățenii ucraineni refugiați în România în urma războiului pot fi impozitați. Acest lucru se va întâmpla după o Analiză conform căreia cetățeanul ucrainean poate fi considerat rezident.

După mai bine de 183 de zile ale anului, adică șase luni, unii cetățeni ucraineni pot deveni eligibili pentru a fi impozitați, asta după ce analiza arată că cetățeanul stabilit în România poate deveni rezident.

Conform www.stiripesurse.ro, din cele aproximativ 1,5 milioane de cetăţeni ucraineni care au intrat în România începând cu 24 februarie, peste 87.000 au rămas la noi în ţară, fiind încă prezenţi aici. O parte dintre aceştia s-au încadrat în muncă, activând în domenii precum cel al industriei prelucrătoare, construcţii, hoteluri şi restaurante sau comerţ, iar altă parte şi-a înfiinţat mici afaceri de familie în România.

„Toate aceste obligaţii suplimentare, de declarare şi de plată a obligaţiilor fiscale în România, cad în sarcina cetăţeanului ucrainean. Important de menţionat este faptul că şederea în România, prin stabilirea reşedinţei aici, atrage, de asemenea, calificarea cetăţeanului ucrainean drept contribuabil la sistemul de asigurări sociale obligatorii din România – cu posibile obligaţii de plată suplimentare pentru veniturile personale obţinute din România şi/sau din afara României, după caz”, susţin autorii unei analize, Corina Mîndoiu, Partener, Impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România şi Andra Ciotic, Senior Manager, Impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România.

În luna august a acestui an s-au împlinit şase luni de când primii cetăţeni ucraineni au ajuns în România pentru a căuta aici protecţia atât fizică, cât şi financiară, a lor şi a familiilor lor.

Cei mai mulți lucrează în industria prelucrătoare, respectiv peste 1.500, 616 în construcţii, 495 în hoteluri şi restaurante, în comerţul cu ridicata şi amănuntul sau reparaţii autovehicule şi motociclete, iar 345 în domeniul activităţilor de servicii administrative sau a activităţilor de servicii suport.

Judetul Bistrița-Năsăud este al doilea județ în care au rămas ucrainenii.

Cei mai mulţi dintre ucraineni, 1.297, şi-au găsit loc de muncă în Bucureşti, 435 în judeţul Bistriţa-Năsăud, 269 în judeţul Timiş, 235 în judeţul Arad, 216 în judeţul Maramureş, 161 în judeţul Bihor şi 150 în judeţul Argeş, conform Ministerului Muncii.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Stewo Plastic Năsăud, Fan Courier, Hotel Coroana și Crama Veche

Stewo Plastic Năsăud are nevoie de un asistent producție, Fan Courier caută curieri serioși în Bistrița! Crama Veche angajează administrator, barman, ospătar și ajutor bucătar. Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud.

Când este cel mai bine să îți programezi vizita la service? Oricând. De oriunde. La orice oră

Materom Automotive îți oferă posibilitatea programării online a mașinii tale Mercedes-Benz, ca vizitator sau prin logare în contul tău Mercedes Me.

Crama Veche caută Administrator întreținere clădiri, barman și ospătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Crama Veche caută administrator, barman, ospătar și ajutor bucătar. Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Tehnoprod Plast SRL Bistrita, Clinica Sanovil, Aquabis și RCB Electro.