13.8 C
Bistrița
luni, aprilie 29, 2024

FOTO/VIDEO: Colinde și ateliere de creație, azi toată ziua, la Muzeul Județean din Bistrița

Curtea Muzeului Județean din Bistrița s-a animat astăzi, încă de dimineață. Cete de colindători ale minorităților din oraș, dar și de la școlile și grădinițele din împrejurimi au încălzit atmosfera. Nu au lipsit atelierele de creație pentru prichindei.

Crăciunul se petrece cu familia, iar asta ne dorim să nu se schimbe niciodată. Muzeul Județean din Bistrița așteaptă astăzi până spre seară, să petrecem o zi de sărbătoare împreună. Să colindăm, să povestim, să împărtăşim bucuriile simple ale Crăciunului. Pentru că de Crăciun nimeni nu e singur.

Este un eveniment pe care l-am gândit ca să celebrăm comunitățile minoritare și tradițiile lor de Crăciun.

Am pregătit pentru acestă zi și expoziţia „Specific mie”, o expoziție de artă şi etnografie. Cuprinde piese specifice etnicilor germani, maghiari, romi, evrei, ucrainieni, români. Am expus şi lucrări ale artiştilor Fülöp Antal Andor, Ottilia Cormoş, Gustav Gross, Hans Hermann, Marcel Lupșe, Löwith Marc-Egon, Raluca Mărginean, Sever Moldovan, Eugen Raportoru și Norbert Thomae. Toți conturează practic imaginea unei comunităţi care apreciază diversitatea.

De la ora 18.00, lansăm și ziarul muzeului. Este realizat în parteneriat cu alte 12 muzee din țară”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro directorul muzeului – Alexandru Gavrilaș. 

Suntem la grădinița din Mureşenii Bârgăului. Am venit să colindăm și noi la Muzeul Județean, împreună cu copiii din grupa mare. S-au simțit foarte bine și le-a plăcut.

Ne-au întâmpinat cei de la Muzeu cu ceai cald și turtă dulce. Au participat și la atelierul de decorațiuni. Am mai fost și anii trecuți. Iar acum, dacă tot am ajuns la Bistrița, vrem să ne plimbăm puțin și pe pietonal”, ne-au povestit educatoarele grupei.

Ne-au atras atenția și tinerii colindători maghiari de la secția maghiară a Colegiului „Andrei Mureșanu”. Aceștia au venit însoțiți de coordonatoarea Agnes Pasztor, dar și de instructorul de dansuri populare – Simon Szabolcs.

Eu vin din Reghin, de cinci ani deja până la Bistrița. Îi ajut pe copiii să învețe dansurile tradiționale maghiare. Nu puteam să ratez ocazia și să colind azi la Muzeul din Bistrița… Și la noi, la maghiari, se merge la colindat. Fetele pregătesc cozonaci delicioși și îi așteaptă pe băieții colindători. Toți sunt îmbrăcați în costum popular maghiar”, ne-a explicat Simon Szabolcs.

Începem cu Adventul, în prima duminică a lunii decembrie. Facem un fel de coroniță cu patru lumânări. Este făcută din crenguțe de brad și decorațiuni naturale. În fiecare duminică, înainte de Crăciun, se aprinde câte o lumânare. Ele simbolizează patru îngeri care ne ajută să fim mai buni, mai generoși…”, a povestit Agnes Pasztor pentru Bistrițeanul.ro.

Asemenea evenimente ne încălzesc sufletul, mai ales că ducem astfel mai departe tradiția maghiarilor aici în Bistrița-Năsăud. Cel mai mult de Crăciun îmi place că suntem împreună și putem sărbători împreună, cu pace și liniște. În fiecare săptămână ne întâlnim la repetiții câte o oră jumătate sau două…”, ne-a mărturisit Cristina Orban. Tânăra are 17 ani și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul „Andrei Mureșanu”, secția maghiară.

Au mai colindat astăzi la Muzeul Județean din Bistrița Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Bistriţa (coordonată de preotul Tudor Mudure și prof. Nicoleta Ţurcă), Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” Bistriţa, dar și Colindătorii Centrului Judeţean pentru Cultură (coord. Cristina Bălan). Nu au lipsit nici colindătorii din Ghinda (coord. preot Doru Constantin Zaharie), Vergissmeinnicht junior (coord. prof. Izabella Popescu) sau colindătorii studenţi ai FEFS-UBB Extensia Universitară Bistriţa, coordonați de prof. Virgil Rus). Au colindat impresionant și corul „Sanctus Spiritus” al Bisericii Greco-Catolice “Buna Vestire” din Bistriţa, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” (coord. prof. Stefania Borodi, prof. Dalia Lechiţan şi prof. Nicolae Grigore) și Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”(coord. Cristina Năsăudean şi Daniela Cîrcu).

De la ora 18.00, aici se lansează și ziarul muzeului. Z.MEU. Ziaru’ de muzeu își propune să transmită comunității cât de animat şi însufleţit poate fi un muzeu. Va cuprinde istorii provocate de obiectele de patrimoniu, dar și povești din timpurile trecute, imagini cu portul tradiţional, moda din trecut.

Acest prim număr este realizat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul National al Țăranului Roman, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeu Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Muzeul de Etnografie Braşov, Muzeul Maramureşean Sighetul Marmaţiei, Muzeu Brăilei “Carol I”, Muzeu Civilizaţiei Dacice şi Romane, Colecţia Etnografică “Marius Matei”.

Muzeul Județean din Bistrița găzduiește astăzi și un atelier cu poveşti de Crăciun; dar și un atelier de copt pâine și mere. S-au amenajat și standuri cu cadouri de Crăciun realizate manual. Elevii și profesorii Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Lacrima au prezentat o piesă de teatru de marionete și teatru de umbre.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, Palatul Copiilor Bistriţa, Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Bistriţa, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Lacrima.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: