Zeci de profesori au ieșit azi în stradă, pichetând Prefectura Bistrița-Năsăud. Cei care au participat la protest au fost sindicaliștii UJSLI BN – îngrijorați de violența asupra cadrelor didactice.
„Scopul nostru a fost să tragem un semnal de alarmă, în legătură cu siguranța cadrelor didactice, inclusiv a femeilor de serviciu, căc și ele fac parte din personalul dn Educație. Ne îngrijorează cazurile precum cel de la Beclean, Năsăud sau Școlile gimnaziale „Avram Iancu”, „Ștefan cel Mare” sau „Lucian Blaga” din Bistrița.
Mă îngrijorează și faptul elevii ne înregistrează ilegal. Pentru că Legea Educației spune clar că orice înregistrare se face cu acordul celui filmat. Nu prea se întâmplă așa. Asistăm, în ultima vreme la o defăimare a colegilor noștri.
Nu suntem de acord și nu aprobăm deloc violența profesor – elev. Conform legii, trebuie integrați și copiii cu CES în învățământul de masă. Numai că Ministerul Educației a luat din țările occidentale doar ideea integrării. Nouă, profesorilor, nu ne-a oferit pârghiile necesare pentru a și pune în practică asemenea idei.
Am fost într-o vizită de studiu în Italia. În unele clase sunt și câte trei profesori. Acolo au suficienți profesori de sprijin. În timp ce noi suntem în continuare deficitari la acest capitol”, a explicat liderul de sindicat Victor Ivan pentru Bistrițeanul,ro.
La pichetarea Prefecturii a fost prezent și prof. Vasile Șteopoaie, șeful ISJ BN. „Domnul Șteopoaie a recunoscut că avem un profesor consilier la vreo 700 de copii. Am depus un memoriu la Prefectură, am discutat cu domnul prefect. Dânsul ne-a propus să facem câteva propuneri concrete pentru a modifica legislația.
Vom lua legătura și cu parlamentarii de Bistrița-Năsăud. Vom trimite memoriul și la federația la care suntem afiliați, la FSLI. Trebuie să existe un moment 0, trebuie să începem să acționăm cumva. Toți ne dorim binele copiilor, dar mai nou, conform legii, nu avem nici o autoritate asupra elevilor. Și suntem și noi oameni… Avem proceduri elaborate de Ministerul Educației prin care se pot gestiona aceste cazuri de violență la nivelul fiecărei școli. Fiecare părinte nemulțumit de activitatea unui cadru didactic trebuie să discute mai întâi cu directorul, nu să se recurgă la înregistrări video”, a mai spus prof. Victor Ivan.
Prefectul Teofil Cioarbă a precizat pentru Bistrițeanul.ro că „a fost o acțiune autorizată a sindicaliștilor de la UJSLI.
Au vrut să sensibilizeze instituțiile publice în legătură cu violența care se manifestă în școli, inclusiv la adresa cadrelor didactice.
Am avut o discuție cu reprezentanții ai sindicatului. Le-am propus ca în perioada următoare să avem întâlniri regionale inclusiv cu asociațiile de părinți. Sperăm ca astfel să fie sensibilizată toată lumea și să ajungem la niște soluții de aplanare a acestor situații de violență în școli.
Le-am recomandat să facă și sesizări de la nivelul unităților de învățământ către Inspectoratul de Poliție. Pentru că deocamdată, la IPJ noi nu avem sesizate astfel de probleme. Cazurile de violență în școli – fie că e vorba de violență verbală sau de altă natură – trebuie sesizate și la Poliție. Vrem să avem și o situație concretă a acestor violențe”, a mai spus Teofil Cioarbă.