11 C
Bistrița
miercuri, mai 7, 2025

PRO-VERB: Fie omul cât de mic, după masă doarme un pic

Fie omul cât de mic, după masă doarme un pic  este o vorbă jucăușă pe care o știe tot românul din copilărie. Aici, vreau să-i ridicăm înțelesurile la rangul muncii odihnite. Vechii greci spuneau că zeii, odihnindu-se, au creat lumea. Actul creației nu a fost unul încrâncenat, susținut și stresat, ci unul asumat și lejer, ca în joacă.

Nici Dumnezeu nostru, al creștinilor, nu a creat lumea sub presiune, făcând cinci lucruri deodată. Gospodăreștem pe treabă bună, adăugând câte ceva la ea în fiecare din cele șapte zile, după ce a văzut că e bine în fiecare zi.

Aici vorbim despre marile modele ale muncii odihnite, care ne stau în față într-o lume care caută mereu profitul și randamentul.

Munca obosită este cea făcută sub presiune și stres. Fără satisfacție, plăcere sau rezultate calitative satisfăcătoare. Chiar cantitativ, rezultatele ei nu sunt mulțumitoare, nici pentru cel care o practică, nici pentru beneficiar.

Nu știu dacă ați observat că oamenii care se silesc cel mai tare și se stresează clipă de clipă nu fac nimic serios cu adevărat și nu lasă nimic în urma lor întreaga viață. Sunt mereu ocupați, agitați, zeloși, iresponsabili, băgăreți și hiperactivi, lăsând doar vântul mișcării în urma lor. Pentru a fi creativ și a deveni creator, uneori trebuie doar să te învârți în jur și să acorzi timp îndelungat contemplației, meditației, reflexiei. Văzut de ceilalți asta se cheamă să nu faci nimic

Atunci când munca se întâlnește cu vocația și plăcerea de a o depune se produc rezultate spectaculoase și se naște adevăratul randament.

Așadar, fie omul cât de mic sau mare, să se bucure de odihnă și siestă la fel de mult precum de muncă. Astfel, se naște munca odihnită, făcută cu drag, eficientă și care lasă lucruri semnificative în lume.

Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Start Grătare cu Sergiana: Câștigă un Grătar + Bunătăţuri pentru tine și 10 prieteni!

Ai poftă de grătar și ești din Bistrița sau împrejurimi? Acum e momentul perfect să îți pregătești porția de Bunătăţuri pentru Grătar de la Sergiana și să intri în cursa pentru premii delicioase!

NOI locuri de muncă la Colina Restaurant și INST-NISTOR. Se caută asistent manager, inginer construcții, tehnician instalații, electricieni

INST-NISTOR angajează asistent manager, inginer construcții civile, tehnician instalații, electricieni și instalatori. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Colina Restaurant, FAN Courier Bistrița, Arena by Casa EMA sau ROMBAT.  Oferta completă, mai jos:

În Mai, TORT de prezentare GRATUIT la Cofetăria Cristina pentru pachetele complete de evenimente!

Ai un eveniment important în viața ta și vrei ca totul să iasă așa cum îți...