O experiență memorabilă – oferită de elevii de la Infoel, Colegiul „Andrei Mureșanu, Colegiul „Liviu Rebreanu” și Palatul Copiilor, în centrul Bistriței. Liceenii pasionați de robotică ne-au demonstrat că se pot construi lucruri valoroase, atunci când respectul pentru educație este mai presus de orice rivalitate.
Primarul elevilor, Paul Băldean, a venit cu propunerea ca, de Ziua Tineretului, să fie promovată și implicarea activă a tinerilor în viața comunității, aducându-se în prim-plan pasiunile, proiectele și visurile lor.
„Am avut bucuria de a desfășura o activitate specială alături de toate echipele de robotică din oraș. Noi, cei de la InfotronX (Colegiul Tehnic Infoel), împreună cu Atomic Bots (Colegiul Național „Andrei Mureșanu”) și Bolts and Gears (Colegiul Național „Liviu Rebreanu”), ne-am unit forțele pentru a aduce tehnologia mai aproape de bistrițeni.
Ne-am bucurat de o zi frumoasă în care am socializat cu tinerii, copiii, dar și seniorii din Bistița. Ne-am străduit să le oferim tuturor o experiență interactivă. Am realizat demonstrații cu roboții noștri și am avut ocazia să împărtășim pasiunea care ne unește: robotica.
Pentru această activitate, am simulat câteva taskuri dintr-un meci oficial FTC Season 9. Aproape jumătate de teren competițional s-a mutat în centrul orașului, pentru a arăta publicului cum funcționează roboții în mod real”, a povestit pentru Bitrițeanul.ro Petruța Leșan, de la InfotronX.
Echipa de robotică Atomic Bots au admis că a fost o zi în care au simțit cu adevărat energia orașului și dorința de cunoaștere a celor mici, dar și interesul publicului larg pentru viitorul tehnologic.
„Pentru noi, experiența a fost mult mai mult decât o simplă participare. A fost o ocazie de a ieși din laboratoarele și atelierele noastre și de a interacționa direct cu comunitatea. Le-am prezentat copiilor și tinerilor roboții realizați de echipa noastră.
Am discutat despre cum funcționează roboții. Despre provocările întâmpinate în procesul de construire, dar și despre cât de mult contează munca în echipă, perseverența și creativitatea.
Un moment deosebit a fost acela în care copiii au putut interacționa direct cu roboții. Ne-au adresat întrebări, și-au exprimat curiozitatea sinceră.
Am primit multe zâmbete, încurajări și întrebări neașteptat de bune. Ceea ce ne-a arătat că, în Bistrița, interesul pentru robotică, știință și tehnologie este viu încă de la vârste fragede.
Ne-a bucurat reîntâlnirea cu celelalte echipe de robotică din oraș, InfotronX de la Colegiul Tehnic Infoel și Bolts & Gears de la Colegiul „Liviu Rebreanu”. Colaborarea dintre noi a întărit ideea că, deși în competiții suntem rivali, în comunitate suntem parteneri.
Am lucrat împreună. Ne-am susținut reciproc. Am demonstrat că putem construi lucruri frumoase și valoroase atunci când punem pasiunea și respectul pentru educație mai presus de orice rivalitate.
Evenimentul a fost, în esență, o punte între generații. Între copiii care visează, tinerii care construiesc și adulții care sprijină. Pentru noi, Atomic Bots, a fost o experiență care ne-a motivat să continuăm ceea ce facem. Și să rămânem implicați activ în viața orașului nostru”, ne-au transmis liceenii de la Atomic Bots.
Liceenii de la Bolts and Gears (CNLR) au explicat că participarea la acest eveniment a însemnat mult mai mult decât simpla prezență cu un stand.
„A fost un prilej de a inspira alți tineri, de a arăta că vârsta nu este o limită a capacității unei persoane. Și că fiecare dintre noi are nenumărate posibilități de a-și face vocea auzită și de a contribui la societate cu ceea ce are mai valoros.
Evenimentul ne-a oferit șansa de a transmite mai departe motivațiile noastre și un mesaj puternic pentru toți cei care au fost prezenți — fie că vorbim de organizatori, participanți sau public.
Potențialul de a aduce o schimbare reală se află în toți tinerii, adolescenții și copiii care formează societatea de azi. Iar prin ceea ce facem, sperăm să le reamintim că inițiativa, curajul și dorința de a construi ceva contează cu adevărat”, consideră cei de la Bolts and Gears.