Întoarcerea zimbrilor, documentarul filmat, produs și regizat de bistrițeanul Alex Brendea – autorul documentarului multi–premiat Profu’, inspirat de fabuloasa poveste a profesorului de mate Dorin Ioniță – a fost prezentat ieri publicului din Bistrița, în Soho Music Hall.
Ideea unui mini-documentar despre zimbrii din România își are rădăcinile în copilărie, a povestit regizorul Alex Brendea pentru Bistrițeanul.ro. Era fascinat de imaginile descoperite într-o carte despre întemeierea Moldovei și domnitorul Dragoș Vodă care apărea în ilustrațiile cărții de povești.
Mult mai târziu, prin 2010, a citit pe net un articol care anunța că se încearcă repopularea Moldovei cu zimbri.
„Mi s-a părut foarte fain și interesant că cineva s-a gândit să reintroducă zimbri. Parcă ar fi dat viață acelei legende despre care eu am citit în copilărie. De aici a început totul”, a explicat Alex Brendea pentru Bistrițeanul.ro.
Mini-documentarul are 12 minute pentru care Alex Brendea a filmat trei zile, în Târgu Neamț, într-o rezervație de zimbri și faună carpatină.
Cei care nu au avut ocazia să urmărească documentarul ieri, în Soho Music Hall, vor avea ocazia să-l vadă, săptămâna viitoare.
„M-am gândit să-l public pe internet săptămâna viitoare. Are nevoie de mici corecții. Filmul face parte dintr-un proiect, am aplicat pentru niște fonduri prin PNRR care sprijină cinematografia și distribuția de film. Visam să-mi cumpăr ceva echipamente cu care să reușesc să produc alte filme. Una dintre solicitările proiectului era să prezint și un material filmat, produs și regizat de mine. Așa că am scos idee asta din sertar”, ne-a mărturisit regizorul bistrițean.
Este vorba de un proiect realizat în cadrul apelului PNRR/2024/C11/MC/I.7 – „Sprijinirea inițiativelor culturale de accelerare a digitalizării producției și distribuției de filme, inclusiv de filme cinematografice”.
În prezent, regizorul Alex Brendea lucrează la un documentar care îi are drept protagoniști pe doi dintre bistrițenii care au scris istorie în oraș.
E vorba de tânărul nevăzător Adrian Tamaș și profesorul de ski Angelo Bude.
„Am început să documentez povestea lor încă din 2019. Iar acum sperăm să ajungem la paralimpiada din 2026. Voi merge și eu să filmez, alături de ei. Ideea era să documentez cum au pornit, cum au evoluat, ce fel de dificultăți au întâmpinat…
Pe lângă problemele inerente, există și cele legislative. Statul nu îi susține prea mult, schi-ul la noi se situează undeva foarte jos, iar despre schiul paralimpic nici nu are sens să discutăm…”, ne-a mai povestit Alex Brendea.