Primăria Târlișua pune la pâmânt școala din 1971 din satul Șendroaia, pentru a face loc unui centru de zi dedicat copiilor în situații de risc. Proiectul costă peste un milion de lei și este finanțat prin PNRR.
Fosta școală din Șendroaia, ridicată în 1971 și aflată în stare avansată de degradare va fi pusă la pământ în viitorul apropiat. În locul său va fi construit un centru de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți.
Proiectul costă 1,2 milioane de lei și este finanțat prin PNRR. Primăria Târlișua a lansat o licitație publică pentru identificarea constructorului.
„Comuna Târlișua nu beneficiază de servicii adecvate de prevenire a separării copilului de familie. La nivel național, această activitate se desfășoară lent, din cauza lipsei de personal calificat, a resurselor financiare insuficiente și a interesului redus al autorităților locale. În comunitățile slab dezvoltate, separarea copilului de familie este adesea preferată, considerându-se că centrele rezidențiale oferă condiții mai bune decât familia. În acest context, serviciile de prevenire și suport comunitar sunt neglijate”, se arată în proiectul tehnic.
Centrul pentru copii va avea două săli multifuncționale, dar și un cabinet de psihologie. Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale își dorește 150 de astfel de centre în toată țara.
„Centrele de zi au ca misiune prevenirea separării copilului de familie, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unei activități de îngrijire, educație, recreere, socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională pentru copii, cât și a unpr activități de sprijin, consiliere pentru părinți”, se conturează rolul acestor centre, în expunerea proiectul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.