Aproape 100.000 de mașini au afecțiuni grave care pot cauza chiar decesul pasagerilor. Acestea au fost realizate de 26 de mărci, pe o perioadă de 21 de ani.
Proprietarii de autoturisme produse în perioada 1998 – 2019 sunt îndemnați de reprezentanții RAR să se programeze urgent la service-uri. Autoturismele fabricate de 26 de mărci, în această perioadă, ar putea aveas serioase probleme tehnice.
”RAR atrage atenția că în momentul de față se derulează o serie de campanii de rechemări pentru următoarele mărci auto, construite între 1998 și 2019:
Audi, BMW, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Cupra, Dodge, DS, Ferrari, Ford, Honda, Jeep, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen.
RAR precizează că posesorii de autovehicule trebuie să trateze cu celeritate aceste notificări deoarece vizează probleme tehnice și cu impact major asupra sistemelor de siguranță activă și siguranță pasivă.
Exemplificăm că o parte dintre aceste campanii de rechemare impactează componenta „airbag”.
Studiile au identificat un risc, legat de combinarea unui climat cald și umed cu îmbătrânirea vehiculului, care ar putea determina degradarea anumitor componente chimice prezente în declanșarea airbagului. În cazul unui impact, airbagurile defecte se pot sparge atunci când sunt declanșate și pot proiecta fragmente metalice în habitaclu care ar putea provoca răni grave sau chiar deces” se arată în comunicatul RAR.
Conform datelor deținute de RAR, e vorba de aproape 100.000 de autoturisme care au nevoie să fie verificate:
- aproape 14.000 de mașini (siguranță activă)
- peste 85.000 (siguranță pasivă).
”RAR menționează că este vorba doar de mașini raportate ca vândute în România prin rețeaua producătorilor. Nu e vorba și de cele achiziționate din piața comunitară, acestea urmând a fi identificate ulterior, fie de producători, fie de reprezentanții producătorilor din țara noastră” se arată în același comunicat.
În viitorul apropiat, se vor introduce în certificatul RAR Auto- Pass și atenționările privind campaniile de rechemare în service-uri.
”Refuzul de a participa la remedierea defecțiunilor implică riscuri atât în privința siguranței proprii cât și a pasagerilor sau a celorlalți participanți la trafic.
Precizăm că toate campaniile de rechemare în service sunt gratuite” concluzionează reprezentanții RAR.