12.3 C
Bistrița
joi, mai 2, 2024

VIDEO: Au venit de la zeci de kilometri să-l asculte, cu lacrimi în ochi, ca-n transă…

Uimitor și răscolitor balans printre sunete rarefiate, sfâșietoare, bubuitoare sau șoptite parcă în gând pe alocuri, răstite sau urlânde… înțelese cu lacrimi în ochi, ca într-o inexplicabilă vrajă, de aproape sau de la zeci de kilometri depărtare…

A fost o seară spectaculoasă la Sinagogă, acolo unde pianistul rus Alexei Nabioulin a susținut un concert răscolitor, cucerindu-și din nou publicul cu o interpretare impecabilă și emoționantă, într-un recital de vis care a cuprins „Anotimpurile” lui Ceaikovski și două capodopere compuse de Claude Debussy –  „Preludiile” (caiet I) și „Arabesque” No. 2…

Unii au venit de la zeci de kilometri depărtare ca să-l asculte, alții l-au ascultat cu lacrimi în ochi, unii au căutat cu îndârjire frazele muzicale dinăuntru, în timp ce alții – sătui de atâta rarefiată liniște sau inexplicabil urlet și zbucium – zburdând matematic pe clape într-un năucitor joc – s-au simțit pur și simplu scormoniți în toți rărunchii – până când la suprafață au izbucnit versuri străvechi, care păreau demult uitate și îngropate, versuri în care cineva – nu mai știm exact cine – executa un melodios lamentatio mortis – plângând și avertizând că se arată fulgerător o lume, mai repede decât chiar timpul literei A. Știam atât: că ea există, deși văzul dinapoia frunzelor nici n-o vedea… Recădeam în starea de om atât de iute, că ne loveam / de propriul trup, cu durere, mirându-ne foarte că-l avem. / Și ne lungeam sufletul într-o parte, și-ntr-alta / ca să ne umplem țevile brațelor cu el… Și ne încordam să ne amintim / lumea pe care-am înțeles-o fulgerător și care ne-a pedepsit zvârlindu-ne-n trupul acesta, lent vorbitor… Dar nu ne puteam aminti nimic. Doar atât-că am atins pe Alceva, pe Altcineva, pe Altunde, care, știindu-ne, ne-au respins…

[arve url=”https://youtu.be/TxZX6MfRAIM” /]

Pianistul Mihail Voskresensky, profesor al Conservatorului de stat din Moscova, spunea despre Nabioulin că „este unul dintre cei mai străluciţi studenţi ai mei pe care l-am pregătit vreme de 9 ani. Am fost întotdeauna fascinat de abilitatea lui de a revela esenţa spirituală a muzicii pe care o interpretează şi de a-i împărtăşi sensul profund cu audienţa. Ca şi solist, Alexei e foarte subtil, sofisticat şi rafinat, iar interpretarea lui e întotdeauna încărcată de lirism. Interpretările sale se află sub semnul unei abordări poetice şi toate dificultăţile tehnice par cu uşurinţă depăşite de abilităţile sale sclipitoare de pianist.

[arve url=”https://youtu.be/KWrSkMD3HUk” /]

Născut în 1978 la Norilsk, în Siberia, Alexei Nabioulin a început să studieze muzica împreună cu mama sa la vârsta de 5 ani. A susţinut primul său concert solistic la vârsta de 9 ani. Primul succes de creaţie „matur” al pianistului poate fi numit participarea lui la primul Forum European de Pian de la Berlin în anul 1997, unde Nabioulin a reprezentat Conservatorul din Moscova, manifestând un nivel excepţional de măiestrie.

Alexei Nabioulin a participat la numeroase concursuri, devenind laureat la fiecare din ele, evoluând cu regularitate în Rusia, în ţările Europei de Est şi de Vest, America, Asia de Sud şi Africa. Cu un mare succes consecvent a susținut recitaluri în cele mai mari săli de concerte din lume, a colaborat activ cu orchestrele  National Symphony Orchestra of Ireland, Irish Chamber Orchestra, Greenwich Symphony, Orchestre National de Lille, Czech Virtuosi de Brno, Sinfonica Warszawa, Orchestre Philarmonique de Monte-Carlo, Harmonia Nobile, Rusia Tânără, Noua Rusia, Orchestra Academică a Filarmonicii din Ural, Orchestra Simfonică Naţională a Ucrainei,Orchestra Simfonică Academică de Stat  „Svetlanov” etc.,  sub conducerea dirijorilor M.Pletnev, M.Gorenstein, A. Dmitriev, Jerzy Semkov, M.Diadiura, A. Anisimov, Peter Csaba, Gerhard Markson, S.Skripka.

Alexei Nabioulin a participat la numeroase concursuri, devenind laureat la fiecare din ele: performanţele sale au fost recompensate cu premii substanțiale – două piane de concert acordate de companiile „Kawai” şi „Seiler”, în prezenţa unui public select din care nu au lipsit preşedintele Irlandei sau preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin…

Începând din 2012, Alexei Nabioulin îmbină activitatea sa artistică cu lucrul pedagogic în Conservatorul din Moscova.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pizzeria Allegria angajează casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. NOI locuri de muncă la Sanovil, Aquabis, MasterFoam

Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud. Aquabis caută electrician priceput, iar la Clinica Sanovil e nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz: