-3.4 C
Bistrița
luni, decembrie 4, 2023

A apărut articolul de ziar ce ATESTĂ prăbușirea avionului bolșevic din 1937, în Herina

Detectoristul Daniel Georgiu a adus la lumină povestea unui avion bolșevic prăbușit în Herina, în 1937. ”Povestea din popor” care nu i-a dat pace e acum atestată de un articol de ziar din perioada interbelică.

În noiembrie 2019, la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud se deschideau porțile unei expoziții inedite.

Detectoristul Daniel Georgiu aduce la lumină povești tulburătoare despre eroi și avioane prăbușite.

FOTO: Tulburătoare poveşti despre eroi şi tragedii aviatice petrecute la câţiva paşi de Bistriţa

O poveste auzită din copilărie îl bântuise. Auzise că în an ii 1930, un avion s-ar fi prăbușit în Herina. Cu greu a putut să renunţe la gândul că trebuie să verifice această bucăţică de istorie şi să o confirme. Cu detectorul de metale și un alt pasionat din Mureș a pornit pe „urmele” avionului prăbușit.

Și a aflat într-un final că în 6 august 1937, un avion s-a prăbușit în Herina, avion cumpărat în același an.

Avionul Douglas DC-2  a fost fabricat prima dată în 1934 de către compania americană Douglas Aircraft Corporation. Un avion robust mixt pentru 14 persoane și marfă. Echipajul format din două sau trei persoane. Viteza maximă de 399 km/h, plafon maxim de zbor 4.000 de metri, lungime de 18, 89 metri. Avionul de 5 tone gol, și maxim încărcat până la 8 tone cu masa proprie cu tot.

În momentul prăbușirii, unul din cei șase ocupanți s-a aruncat din aeronavă, dar s-a făcut bucăți la sol. Ceilalți cinci ocupanți au ars de vii.

Ieri, Daniel Georgiu a făcut public, pe Facebook și bucata de ziar din perioada interbelică ce ATESTĂ prăbușirea unui avion în Herina, în anul 1937.

 

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. „”Linistea acestui oras tacut de obicei si pogorât în contemplarea propriei sale nimicnicii, deoarece Bistrita este unul dintre cele mai murdare orase din Transilvania” asta aflam dintr-un articol de aproape 75 de ani.
    Intre timp nu s-a schimbat absolut nimic, nimicnicia continua nestingherita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.