12.9 C
Bistrița
luni, mai 20, 2024

FOTO: Tulburătoare poveşti despre eroi şi tragedii aviatice petrecute la câţiva paşi de Bistriţa

Poveşti extraordinare despre eroii care au pilotat avioane de vânătoare, pe aceste meleaguri, acum 75 de ani – vă stau la dispoziţie în aceste zile, la Muzeul Judeţean din Bistriţa. Aici a fost inaugurată o expoziţie cu totul specială, din care nu lipsesc tulburătoare fragmente de istorie.

Medalii, librete militare, cartuşe, o alice, tuburi de pastă de dinţi, nasturi, ceasuri vechi, machete ale unor avioane, dar şi panoul de bord al unui avion – toate compun, la Muzeu, o răscolitoare pagină de istorie a anului 1944.

Pe lângă acestea, panourile expuse mărturisesc emoţionante istorii ale unor aviatori care şi-au găsit sfârşitul pe aceste meleaguri.

Este prima expoziție de acest fel organizată la Bistriţa, într-o zonă fără o îndelungată tradiţie în aviație, a explicat cercetătorul George Marinescu, amintind şi despre tragedia aviatică petrecută pe 6 august 1937, lângă Herina:

Groază în cer… Un avion bolşevic de pasageri – prăbuşit în Herina

Nu este singurul avion care s-a prăbuşit în acel zbuciumat an: un avion german s-a prăbuşit la Monor, iar un altul în județul Mureș.

În august 1944, când România a întors armele împotriva nemţilor, trupele germane s-au retras înspre nord-vestul României, moment în care au improvizat şi trei aerodromuri. Unul dintre acestea a fost situat chiar în apropiere de Bistriţa, la Budac. Timp de câteva săptămâni, acesta a făcut parte din cele mai importante puncte ale aviației germane.

[arve url=”https://youtu.be/AGx9zLmhfbY” /]

Evenimentul cultural a fost posibil graţie implicării Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud şi asociaţiilor „Prospectorii Istoriei” şi „Exploratorii Transilvaniei”. 

Pasionaţii de istorie din Bistriţa vor descoperi aici fascinante evenimente petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cum este şi povestea aerodromurilor militare de la Budac și Mociar.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

SENZAȚIE: Epilare definitivă cu Soprano ICE- Alexandrite 755 prin răcire cu gheață, acum, la Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Epilarea definitivă e acum mai simplă și mai la îndemână ca oricând. Diferența o face însă...

Se fac angajări la Stewo Plastic Năsăud, Fan Courier, Hotel Coroana și Crama Veche

Stewo Plastic Năsăud are nevoie de un asistent producție, Fan Courier caută curieri serioși în Bistrița! Crama Veche angajează administrator, barman, ospătar și ajutor bucătar. Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud.

Când este cel mai bine să îți programezi vizita la service? Oricând. De oriunde. La orice oră

Materom Automotive îți oferă posibilitatea programării online a mașinii tale Mercedes-Benz, ca vizitator sau prin logare în contul tău Mercedes Me.