-3.4 C
Bistrița
luni, decembrie 4, 2023

FOTO: Tulburătoare poveşti despre eroi şi tragedii aviatice petrecute la câţiva paşi de Bistriţa

Poveşti extraordinare despre eroii care au pilotat avioane de vânătoare, pe aceste meleaguri, acum 75 de ani – vă stau la dispoziţie în aceste zile, la Muzeul Judeţean din Bistriţa. Aici a fost inaugurată o expoziţie cu totul specială, din care nu lipsesc tulburătoare fragmente de istorie.

Medalii, librete militare, cartuşe, o alice, tuburi de pastă de dinţi, nasturi, ceasuri vechi, machete ale unor avioane, dar şi panoul de bord al unui avion – toate compun, la Muzeu, o răscolitoare pagină de istorie a anului 1944.

Pe lângă acestea, panourile expuse mărturisesc emoţionante istorii ale unor aviatori care şi-au găsit sfârşitul pe aceste meleaguri.

Este prima expoziție de acest fel organizată la Bistriţa, într-o zonă fără o îndelungată tradiţie în aviație, a explicat cercetătorul George Marinescu, amintind şi despre tragedia aviatică petrecută pe 6 august 1937, lângă Herina:

Groază în cer… Un avion bolşevic de pasageri – prăbuşit în Herina

Nu este singurul avion care s-a prăbuşit în acel zbuciumat an: un avion german s-a prăbuşit la Monor, iar un altul în județul Mureș.

În august 1944, când România a întors armele împotriva nemţilor, trupele germane s-au retras înspre nord-vestul României, moment în care au improvizat şi trei aerodromuri. Unul dintre acestea a fost situat chiar în apropiere de Bistriţa, la Budac. Timp de câteva săptămâni, acesta a făcut parte din cele mai importante puncte ale aviației germane.

[arve url=”https://youtu.be/AGx9zLmhfbY” /]

Evenimentul cultural a fost posibil graţie implicării Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud şi asociaţiilor „Prospectorii Istoriei” şi „Exploratorii Transilvaniei”. 

Pasionaţii de istorie din Bistriţa vor descoperi aici fascinante evenimente petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cum este şi povestea aerodromurilor militare de la Budac și Mociar.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.