După ce premierul Ilie Bolojan a anunțat că medicii vor fi plătiţi după indicatori de performanţă, am vrut să aflăm ce spune și ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, prezent astăzi la Bistrița. El a confirmat informația și a făcut câteva precizări în acest sens.
Noul Guvern condus de Ilie Bolojan vrea să impună câteva schimbări în sistemul sanitar românesc, printre acestea numărându-se și plata medicilor pe criterii de performanţă.
„Este un proiect pe care îl avem în lucru și cu care vom veni etapizat în fața dumneavoastră„, a explicat ministrul Sănătății.
Acesta a precizat că, în primul rând, vor fi schimbate criteriile și indicatorii de performanță pentru managerii unităților sanitare, care n-au mai fost modificați de ani de zile.
„Un alt segment la care țin foarte mult și va fi introdus în aceste criterii, este satisfacția pacientului. Pacienții vor primi la externare – acum primesc un set de SMS-uri extrem de scurte, în care întrebările sunt puține și nu prea au legătură cu realitatea – un chestionar extins. Vom invita pacientul să răspundă nu doar dacă i s-ar cerut bani sau cazul a fost rezolvat.
Vom întreba pacientul dacă medicul sau asistenta au avut un limbaj și o atitudine adecvată asupra lui, dacă condițiile hoteliere din spital au fost în regulă, dacă curățenia a fost adecvată, dacă mâncarea a fost adecvată. Toate aceste lucruri vor fi asamblate și vor genera automat un punctaj, care va fi amprenta managerului și a șefului de secție”, a mai explicat ministrul.
De asemenea, vor fi introduse criterii de performanță pentru șeful de secție.
„În momentul de față, șeful de secție nu este evaluat în baza performanței secției pe care o coordonează. Din acest motiv avem secții unde gradul de ocupare este 120 %, oamenii stau peste program și fac gărzi mai multe decât trebuie sau spitale unde avem mai mulți șefi de secții decât pacienți.
Eu pun punctul pe rană pentru că vin din spital. Acestea sunt problemele reale, nu – iertați-mi expresia – cai verzi pe pereți, care n-au nicio legătură cu realitatea. Suntem experți în a face programe peste programe, strategii naționale peste strategii naționale care nu pot fi aplicate pentru că nu țin cont de realitatea din spital. Ori în spital asta e problema reală. (…) Îmi doresc să ajung în acele zone unde încă nu s-a ajuns”, a mai declarat Alexandru Rogobete.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a precizat că sunt situații în care „anumiți medici nu fac decât intervențiile din gardă și ele ajung la un număr cu o cifră sau maxim 11-15, iar alții fac 200 într-o lună. Ar trebui mers cu stimularea performanței până la fiecare”.