ALTE vremuri. Ca într-o gură de iad… Primul vot: „Ce fericire, ce emoții! Ah! Cabina n’am s’o uit cât voi trăi”

ALTE vremuri. Ca într-o gură de iad… Primul vot: „Ce fericire, ce emoții! Ah! Cabina n’am s’o uit cât voi trăi”

Ziua de votare…! Ce fericire, ce emoții! Am stat, draga mea, două ore în fața oglinzii, pregătindumi toaleta. Am schimbat cinci pălării și patru rochii… Ah ! Cabina, nam so uit cât voi trăi ! Plină de emoții, îmi scot puful, pudra și roujul și în fugă vreau să ascund sudoarea rece care mia îmbujorat fața. O jartieră îmi alunecă oeste ciorapul de mătase și cade. O ridic. O voce strigă la ușă: „Liber?” Es zăpăcită…

Acum ni se pare un fenomen firesc, dar acum aproape 100 de ani era o adevărată aventură! Erau vremuri dificile în care femeile nu aveau dreptul să voteze, pentru că România a acordat femeilor dreptul de a vota abia în alegerile locale din anul 1929.

Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud ne oferă o imagine savuroasă, surprinsă în ziarul Săptămâna. Este semnalată aici – chiar dacă ușor malițios și cam zeflemitorprima participare la alegeri a unei doamne, în primăvara anului 1930:

Ah, draga mea, ce emoții! Ce întâmplări ne-a hărăzit secolul în care trăim! 

Sunt opt ani de când ne-am despărțit din pension. Suntem într’al șaptelea însă de când florile de lămâiță ne-au fost smulse din buclele aurii: ție de către burghezul tău de popă ce purta încă din seminar semnalul unei burți de viitor obez, iar mie de către rigidul director de bancă.

Duioasele aduceri aminte sunt astăzi pentru noi, cum zice Marcel Prevost, autorul nostru favorit, ca amorul închis întro cutioară. Îl scoatem ca pe o bijuterie de preț, ca să-l mai ștergem puțin, ca să vedem dacă e în bună stare și la nevoie, să ne mândrim cu el câteva momente, după care învârtim din nou cheia în broască – și sa sfârșit, până la alt prilej.

Ne mulțumim totuș cu aceste vagi clipe de fericire furate din vremurile trecute, șterse ca un peisagiu văzut prin fereastra unui tren rapid.

Am tot dreptul să scriu așa, când cunoști prea bine searbădul trai pe care îl duc.

Costel, soțul meu, etern preocupat cu zilele din scandențar, cu scont, cu rescont, veșnic preocupat de speculațiuni cu trate și remize – iartămă că îți îmbâcsesc capul cu astfel de limbaj – uită zilnic că între noi doi s’a semnat un cambiu pe care trebuie săl prezentăm spre încasare la ghișeul conjugal. Iubita mea prietenă, credeam că voi ajunge curând cu astfel de viață sămi reiau vehcile obiceiuri din vremurile când eram domnișoară, când singurile mele plăceri erau visele.

Dar, bulgările de ghiață sa mărit între noi doi din ziua când ziarele au adus știrea că și femeile au drept de vot.

Costel este ultra democrat – eu, liberală încarnată. Am fost totdeauna adepta principiului „Prin noi înșine”. Iată deci, scumpa mea, că se simțea nevoia urgentă a unei fuziuni politice între noi doi.

Vai, cum să schimbă omul! Săl fi văzut pe Costel cât de tandru sa purtat cu mine în cele câteva zile până la alegeri! Zilnic stătea la bancă cel mult o oră. Restul timpului șil petrecea lângă mine, copleșindumă cu desmierdări…! Ce vrei, un vot al meu și altele ale prietenelor mele ar fi servit cu succes cauza democrației.

Dar se vede că, ori eu nu mă pricep deocamdată în ale politicei, sau nam fost îndeajund de pătrunsă de principiile democratice, căci, scumpa mea, fuziunea între noi nu sa putut face.

Ziua de votare…!

Costel a plecat dis-de-dimineață, mânios ca o furtună. În ziua de votare este singura noastră ocaziune de a ne manifesta de sine stătătoare și fără tutela bărbatului. Ce fericire, ce emoții! Trăiască libertatea de vot a femeilor!

Am stat, draga mea, două ore în fața oglinzii, pregătindumi toaleta. Am schimbat cinci pălării, patru rochii și nu știu a câtea oară am încercat ciorapii la culoarea pantofilor.

La ușa localului de vot alegătorii stau pe două rânduri. Costel încă e între ei. Un semn și mi se face loc. Intru înaintea tuturor. Iată deci un succes. E bine că bărbații sunt drăguți cu femeile măcar în ziua de alegeri.

Nu știu de ce, dar când am intrat, sângele mi sa suit în obraz, un fior mia trecut prin tot corpul… prea multă solemnitate. Toți mă priveau.

Drept săți spun, președintele nu mia plăcut de loc, cu toate că era drăguț și părea că în alte ocaziuni se poartă mai afabil cu femeile. Mia întins buletinul de vot cu o mutră prea serioasă. Ceilalți delegați mai mult sau mai puțin… binișor.

Un avocat, pe cât de înaintat în vârstă, pe atât de avansat în ținuta de curteza, un medic brunet, ras, mia zâmbit când mia luat cartea de alegător, apoi un secretar cu chelie lustruită, cu nasul cârn și cu cravată roșie și în fine un pantofar care ma condus până la cabina de votare cu aceiași amabilitate cu care își conduce mușteriii la eșire.

Ah ! Cabina, nam so uit cât voi trăi ! Plină de emoții, îmi scot puful, pudra și roujul și în fugă vreau să ascund sudoarea rece care mia îmbujorat fața. O jartieră îmi alunecă peste ciorapul de mătase și cade. O ridic. O voce strigă la ușă: „Liber?” Es zăpăcită.

Președintele întinde mâna iar eu îi întind poșeta. Pardon! Buletinul era în poșetă. Îl dau și când acesta e alunecat în deschizătura urnei – ca întro gură de iad – miam adus aminte că nu îl ștampilasem!

Mam înăbușit. Întreg localul de vot se învârtea cu mine.

Mă conduce spre eșire acelaș delegat, pantofarul. Pe scări mă petrece din urmă cu vocea lui mieroasă: „Sărut mânușița, doamnă, mulțumesc, poftiți și de altă dată, vă servim cu plăcere, aveți toată încrederea…!

Cu dragoste, Violette…” 

ALTE vremuri: În plină campanie electorală, vizita unui mare ministru la Bistrița…!

Sursa @ Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud / Colecția Ziare, „Săptămâna”, nr. 12, 22 martie 1930

Listele pentru Senat ale USR-Plus Bistrița-Năsăud au fost admise de Tribunalul Bistrița-Năsăud octombrie 26, 2020 - Și pentru USR-Plus Bistrița-Năsăud se încheie astăzi odiseea listelor pentru Senat și Camera Deputaților, după ce, Biroul Electoral Județean, a decis în urmă cu câteva zile să nu admită lista pentru Senat, motivul fiind absența unei femei  de pe lista cu pricina.
FOTO/VIDEO: Președintele CJ BN și consilierii județeni au depus azi jurământul de credință octombrie 26, 2020 - Alegerile locale au avut loc acum o lună. Azi, la Centrul Cultural Dacia, consilierii județeni și președintele CJ BN, au depus jurământul de credință pentru mandatul 2020 - 2024. 
Serviciile medicale oferite unei bunicuțe s-au transformat în fotografii în valoare de 800 de lei octombrie 26, 2020 - O bunicuță din Bistrița a căzut în plasa escrocilor. O firmă a convins-o pe bătrânică să semneze un contract de pe urma căruia trebuia să beneficieze de servicii medicale. Femeia nu a citit cu atenție contractul și s-a trezit că după achitarea sumei de 800 e lei aceasta urma să beneficieze de servicii fotografice. Polițiștii au intrat pe fir.
Lista ACTUALIZATĂ a țărilor din care dacă sosești, intri în carantină octombrie 26, 2020 - Autoritățile au analizat evoluția cazurilor Covid 19, la nivel global. Astfel, s-a actualizat lista țărilor din care dacă sosești, este obligatorie carantinarea.
FOTO/VIDEO: Grav accident între Rebrișoara și Nepos. O victimă va fi preluată cu elicopterul SMURD octombrie 26, 2020 - Un grav accident a avut loc în urmă cu puțin timp pe DN17 D. Au fost implicate trei autoturisme, printre care și o basculă care s-a răsturnat. Trei persoane au fost rănite, una urmând să fie preluată cu un elicopter SMURD.
Silviu Rus (PER Bistrița-Năsăud): Cea mai mare problemă, în procesul de reciclare octombrie 26, 2020 - Aceasta ar fi cea mai mare problemă, în legătură cu procesul de reciclare - consideră ecologistul Silviu Rus. Acesta subliniază că administrațiile locale și județene ar trebui să înțeleagă că este o prioritate pentru bistrițeni: 
Să vină iarna! Lelea Floare a croșetat ștrimpi pentru pompierii sîngeorzeni octombrie 26, 2020 - Omenia încă nu a dispărut! A demonstrat-o lelea Floare, din Sîngeorz Băi. Bunicuța cu peri cărunți și mâini harnice a croșetat șosete pentru pompierii din orașul stațiune. Și pentru 40 de perechi...a fost ceva de lucru. Acum poate să vină iarna....
Bistrița-Năsăud: 3 cazuri pozitive și 3 decese în ultimele 24 de ore octombrie 26, 2020 - Avem 2.300 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 3 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. De asemenea, s-au înregistrat și 3 decese în contextul pandemiei. 28 de persoane au fost externate la cerere din spital, iar 2 bistrițeni au fost declarați vindecați. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 2.844 de cazuri noi de infecție.
FOTO/VIDEO: Incendiu într-o gospodărie din Bistrița octombrie 26, 2020 - Pompierii se luptă în aceste momente să stingă un incendiu. Flăcările au cuprins acoperișul unui imobil de pe strada Mihai Viteazu din Bistrița.
Se caută un șef de linie priceput! Locuri de muncă, disponibile la IMP România, Casa EMA, Amicii Building și mulți alții octombrie 26, 2020 - Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, în această săptămână! AgroArdeal caută inginer agronom, cu sau fără experiență, iar Amicii Building angajează un inginer specializat în construcții civile. Sanovil caută infirmiere și personal pentru curățenie. Oferta completă, mai jos:
Rodna: Bătrân căzut în apă octombrie 26, 2020 - Echipajele medicale au fost solicitate în localitatea Rodna. Un bărbat în vârstă a căzut în apă, de pe un pod. Acesta a fost găsit inconștient și în șoc hipotermic.
Casa EMA își mărește echipa! octombrie 26, 2020 - Sala de fitness a complexului anunță un nou job de Instructor Fitness disponibil! Dacă ești pasionat de lumea fitness-ului și dorești să influențezi acest domeniu, Casa EMA te așteaptă la o întâlnire!
VIDEO: Betak ne oferă la Bistrița încă un eveniment de excepție, săptămâna viitoare! octombrie 26, 2020 - Un eveniment de excepție va avea loc săptămâna viitoare, la Bistrița. Acesta este organizat de compania Betak, în Biserica Romano-Catolică de pe str. Gheorghe Șincai Nr. 26. Este vorba despre o serie de concerte de orgă care au început în martie, dar au fost întrerupte, din cauza pandemiei. 
VIDEO: Unul din militarii răniți în Afganistan e bistrițean octombrie 26, 2020 - Doi militari români au fost răniți în Afganistan, în urma unui atac cu dispozitiv exploziv improvizat. Unul dintre ei este bistrițean, și se afla în teatrul de operațiuni, alături de o echipă din Arad, din luna august. 
Aquabis: Defecțiune, pe rețeaua de distribuție a apei în Beclean octombrie 26, 2020 - O defecțiune a fost semnalată astăzi, 26 octombrie 2020, pe rețeaua de distribuție a apei în Beclean - anunță Aquabis. Va fi afectată partea de jos a orașului. Incidentul de la Mogoșeni nu a fost deocamdată soluționat:
IMPRESIONANT! Un medic din Bistrița face apel la solidaritate: Să facem echipe și să mergem la pacienți acasă! octombrie 26, 2020 - Pandemia de coronavirus a dat viața tuturor peste cap. De frică să nu se infecteze, mulți bolnavi nu mai merg la spitale sau la doctor, ducându-și boala pe picioare, acasă. Un medic din Bistrița a făcut un apel la solidaritate. „Ajutați-mă să înființăm mai multe echipe de doctori rezidenți, specialiști, primari, asistente, infirmiere, studenți la medicină (...) care să ne deplasăm la domiciliul pacienților cu probleme”, a transmis Mihai Suciu.
FOTO/VIDEO: Două accidente în nicio jumătate de oră: Unul în Sîngeorz, altul în Beclean octombrie 25, 2020 - Două accidente rutiere au avut loc în nicio jumătate de oră. Unul în Sîngeorz Băi, altul în Beclean.  Din fericire, victimele au scăpat cu viață.
Săsarm: O bătrânică a murit, după ce a fost lovită de mașină octombrie 25, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în Săsarm. O femeie a fost lovită de un autoturism. Echipajul medical îi aplică protocolul de resuscitare. UPDATE: Femeia a decedat!
Nuntă „rustică”: scriitorul Mircea Cărtărescu s-a căsătorit cu sîngeorzanca Ioana Nicolaie în orașul-stațiune octombrie 25, 2020 - Scriitorul Mircea Cărtărescu s-a căsătorit în această vară cu sîngeorzanca Ioana Nicolaie. Nunta a avut loc într-un cadru rustic, tocmai în orașul-stațiune de unde este mireasa. Cei doi sunt împreună de ani buni și au un fiu.
POVEȘTI din sat: „Domnișorul” octombrie 25, 2020 - Domnișorul: De la Bunzariul - cel mai vestit povestaș, prin jurul satului - a auzit el „multe opșaguri”, fapt pentru care numai lui am „a-i mulțămi”.
Transmixt face apel la călători să nu aglomereze autobuzele când merg elevii la școală octombrie 25, 2020 - Operatorul de transport în comun Transmixt face apel la călători să nu aglomereze autobuzele și microbuzele la cele două ore din zi când elevii merg la școală și respectiv revin acasă.
Cel de-al doilea șofer implicat în accidentul de aseară, transferat la Bistrița! CARE e starea lui: octombrie 25, 2020 - Un grav accident rutier a avut loc aseară în Năsăud. Un bărbart a decedat, iar șoferul și pasagera celei de-a doua mașini implicate, au ajuns la spital. Tânărul conducător auto a fost transferat la Bistrița. CARE e starea lui:
Bistrița-Năsăud: 62 de cazuri noi în ultimele 24 de ore! octombrie 25, 2020 - Avem 2.297 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 62 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Față de ultima raportare nici o persoană nu a fost declarată vindecată, iar 58 de bistrițeni au fost externați la cerere. De asemenea, s-a înregistrat și un deces în contextul...
VIDEO – Record: Un produs din oțel realizat la Bistrița ar putea înconjura pământul de trei ori! octombrie 25, 2020 - Surprinzător sau nu - un produs din oțel fabricat în zona industrială din Bistrița ar putea, la o adică, să înconjure pământul de trei ori! Nu este singurul record al companiei din oraș care se bazează pe inteligență, perseverență și multă exigență: 
No woman, no cry: Odiseea listelor pentru alegerile parlamentare ale Partidului Verde s-a încheiat octombrie 25, 2020 - BEJ a admis lista pentru Senat din a doua încercare dar partial. USR-Plus a contestat la Tribunal decizia BEJ și speră o admitere parțială a listei.
FOTO: O mulțime de surprize, la anticariatul LEO din curtea Muzeului Județean…! octombrie 25, 2020 - Și cărțile intră în carantină, în zilele noastre, dar merită, mai ales când e vorba despre o cauză nobilă! Ne-au convins tinerii voluntari ai clubului Leo care ne-au oferit suficiente surprize, la anticariatul organizat în curtea Muzeului Județean:
Aquabis: Incident, la rezervorul de acumulare a apei din Mogoșeni octombrie 25, 2020 - Un incident s-a produs ieri seară, la rezervorul de acumulare a apei din Mogoșeni – anunță Aquabis.
Șoferul care a murit în accidentul de la Năsăud avea permisul anulat octombrie 24, 2020 - Tânărul de 32 de ani din Dumitra care a decedat în această seară într-un tragic accident rutier petrecut în orașul Năsăud avea permisul anulat. Se pare că acesta avea și două procese pe rol pentru conducerea unui autoturism fără a deține permis de conducere.
FOTO: TRAGIC accident la Năsăud! O persoană a decedat octombrie 24, 2020 - Un tragic accident a avut loc în această seară în orașul Năsăud. Din primele informații rezultă că un bărbat dintr-una din mașinile implicate în accident a decedat și alte două persoane au fost rănite.
VIDEO: Discuții aprinse, în interiorul USR-Plus. „Așa ar trebui să arate democrația într-un partid” octombrie 24, 2020 - Care este politica USR-Plus pentru viitoarele alegeri? Lorant Sas și Emilian Gabor, candidații USR Bistrița-Năsăud la alegerile parlamentare din 6 decembrie au explicat în studioul Bistrițeanul Live, ce greșeli își reproșează după alegerile locale din septembrie.