ALTE vremuri. Ca într-o gură de iad… Primul vot: „Ce fericire, ce emoții! Ah! Cabina n’am s’o uit cât voi trăi”

ALTE vremuri. Ca într-o gură de iad… Primul vot: „Ce fericire, ce emoții! Ah! Cabina n’am s’o uit cât voi trăi”

Ziua de votare…! Ce fericire, ce emoții! Am stat, draga mea, două ore în fața oglinzii, pregătindumi toaleta. Am schimbat cinci pălării și patru rochii… Ah ! Cabina, nam so uit cât voi trăi ! Plină de emoții, îmi scot puful, pudra și roujul și în fugă vreau să ascund sudoarea rece care mia îmbujorat fața. O jartieră îmi alunecă oeste ciorapul de mătase și cade. O ridic. O voce strigă la ușă: „Liber?” Es zăpăcită…

Acum ni se pare un fenomen firesc, dar acum aproape 100 de ani era o adevărată aventură! Erau vremuri dificile în care femeile nu aveau dreptul să voteze, pentru că România a acordat femeilor dreptul de a vota abia în alegerile locale din anul 1929.

Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud ne oferă o imagine savuroasă, surprinsă în ziarul Săptămâna. Este semnalată aici – chiar dacă ușor malițios și cam zeflemitorprima participare la alegeri a unei doamne, în primăvara anului 1930:

Ah, draga mea, ce emoții! Ce întâmplări ne-a hărăzit secolul în care trăim! 

Sunt opt ani de când ne-am despărțit din pension. Suntem într’al șaptelea însă de când florile de lămâiță ne-au fost smulse din buclele aurii: ție de către burghezul tău de popă ce purta încă din seminar semnalul unei burți de viitor obez, iar mie de către rigidul director de bancă.

Duioasele aduceri aminte sunt astăzi pentru noi, cum zice Marcel Prevost, autorul nostru favorit, ca amorul închis întro cutioară. Îl scoatem ca pe o bijuterie de preț, ca să-l mai ștergem puțin, ca să vedem dacă e în bună stare și la nevoie, să ne mândrim cu el câteva momente, după care învârtim din nou cheia în broască – și sa sfârșit, până la alt prilej.

Ne mulțumim totuș cu aceste vagi clipe de fericire furate din vremurile trecute, șterse ca un peisagiu văzut prin fereastra unui tren rapid.

Am tot dreptul să scriu așa, când cunoști prea bine searbădul trai pe care îl duc.

Costel, soțul meu, etern preocupat cu zilele din scandențar, cu scont, cu rescont, veșnic preocupat de speculațiuni cu trate și remize – iartămă că îți îmbâcsesc capul cu astfel de limbaj – uită zilnic că între noi doi s’a semnat un cambiu pe care trebuie săl prezentăm spre încasare la ghișeul conjugal. Iubita mea prietenă, credeam că voi ajunge curând cu astfel de viață sămi reiau vehcile obiceiuri din vremurile când eram domnișoară, când singurile mele plăceri erau visele.

Dar, bulgările de ghiață sa mărit între noi doi din ziua când ziarele au adus știrea că și femeile au drept de vot.

Costel este ultra democrat – eu, liberală încarnată. Am fost totdeauna adepta principiului „Prin noi înșine”. Iată deci, scumpa mea, că se simțea nevoia urgentă a unei fuziuni politice între noi doi.

Vai, cum să schimbă omul! Săl fi văzut pe Costel cât de tandru sa purtat cu mine în cele câteva zile până la alegeri! Zilnic stătea la bancă cel mult o oră. Restul timpului șil petrecea lângă mine, copleșindumă cu desmierdări…! Ce vrei, un vot al meu și altele ale prietenelor mele ar fi servit cu succes cauza democrației.

Dar se vede că, ori eu nu mă pricep deocamdată în ale politicei, sau nam fost îndeajund de pătrunsă de principiile democratice, căci, scumpa mea, fuziunea între noi nu sa putut face.

Ziua de votare…!

Costel a plecat dis-de-dimineață, mânios ca o furtună. În ziua de votare este singura noastră ocaziune de a ne manifesta de sine stătătoare și fără tutela bărbatului. Ce fericire, ce emoții! Trăiască libertatea de vot a femeilor!

Am stat, draga mea, două ore în fața oglinzii, pregătindumi toaleta. Am schimbat cinci pălării, patru rochii și nu știu a câtea oară am încercat ciorapii la culoarea pantofilor.

La ușa localului de vot alegătorii stau pe două rânduri. Costel încă e între ei. Un semn și mi se face loc. Intru înaintea tuturor. Iată deci un succes. E bine că bărbații sunt drăguți cu femeile măcar în ziua de alegeri.

Nu știu de ce, dar când am intrat, sângele mi sa suit în obraz, un fior mia trecut prin tot corpul… prea multă solemnitate. Toți mă priveau.

Drept săți spun, președintele nu mia plăcut de loc, cu toate că era drăguț și părea că în alte ocaziuni se poartă mai afabil cu femeile. Mia întins buletinul de vot cu o mutră prea serioasă. Ceilalți delegați mai mult sau mai puțin… binișor.

Un avocat, pe cât de înaintat în vârstă, pe atât de avansat în ținuta de curteza, un medic brunet, ras, mia zâmbit când mia luat cartea de alegător, apoi un secretar cu chelie lustruită, cu nasul cârn și cu cravată roșie și în fine un pantofar care ma condus până la cabina de votare cu aceiași amabilitate cu care își conduce mușteriii la eșire.

Ah ! Cabina, nam so uit cât voi trăi ! Plină de emoții, îmi scot puful, pudra și roujul și în fugă vreau să ascund sudoarea rece care mia îmbujorat fața. O jartieră îmi alunecă peste ciorapul de mătase și cade. O ridic. O voce strigă la ușă: „Liber?” Es zăpăcită.

Președintele întinde mâna iar eu îi întind poșeta. Pardon! Buletinul era în poșetă. Îl dau și când acesta e alunecat în deschizătura urnei – ca întro gură de iad – miam adus aminte că nu îl ștampilasem!

Mam înăbușit. Întreg localul de vot se învârtea cu mine.

Mă conduce spre eșire acelaș delegat, pantofarul. Pe scări mă petrece din urmă cu vocea lui mieroasă: „Sărut mânușița, doamnă, mulțumesc, poftiți și de altă dată, vă servim cu plăcere, aveți toată încrederea…!

Cu dragoste, Violette…” 

ALTE vremuri: În plină campanie electorală, vizita unui mare ministru la Bistrița…!

Sursa @ Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud / Colecția Ziare, „Săptămâna”, nr. 12, 22 martie 1930

Și profesorii de la „Tudor Jarda” reacționează! Șeful ISJ BN, prof Mihai Mureșan: „Trebuie să suferim absolut toți” ianuarie 17, 2021 - Am vrut să aflăm de la profesorul Mihai Mureșan, șeful ISJ BN, care au fost criteriile în desființarea celor 26 de clase din oferta școlară 2021-2022. Între clasele desființate se numără și două specializări UNICE în județ: cea de Muzică și cea de Arhitectură. Răspunsul ISJ BN a sunat halucinant și ne-a amintit de epoca socialistă de aur. „Trebuie să suferim cu toții! ”
Se deschide Pârtia Cocoș! ianuarie 17, 2021 - Așteptarea a luat sfârșit!  Bistritenii pot schia, de mâine, pe Pârtia Cocoș.
Deputatul Daniel Suciu: Să meargă Sighiartău până la Ministerul Agriculturii și să rezolve problema cu ajutoarele pentru fermieri tăiate ianuarie 17, 2021 - Fermierii pierd anul acesta două ajutoare care li se adresau. Una era pentru creșterea producției și alta pentru valorificaaea ei. ”Să meargă Robert Sighiartău din Pipera până la Ministerul Agriculturii, că și el a semnat pentru ajutorul ăla, și să rezolve să nu rămână fermierii fără bani” a spus deputatul Daniel Suciu.
VIDEO – Senatorul Ioan Deneș: Aproape 7 milioane de români vor plăti taxa auto pe care vrea Guvernul să o introducă! ianuarie 17, 2021 - Guvernul ia în considerare introducerea unei taxe auto de mediu. Conform senatorului Deneș, nu e vorba de reintroducerea taxei de primă înmatriculare, ci a unei taxe pe care milioane de români o vor plăti pentru mașinile pe care DEJA le au.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi în Maieru ianuarie 17, 2021 - Se sistează apa potabilă, astăzi, 17 ianuarie 2021, în Maieru - anunță Aquabis.
COVID în BN: 28 cazuri noi, două decese și o persoană vindecată ianuarie 17, 2021 - DSP BN a raportat 28 de cazuri noi depistate în ultimele 24 de ore, pe raza județului nostru. Totodată, doi bistrițeni au decedat și unul a fost declarat vindecat. 
FOTO/VIDEO: Alpina Blazna vă provoacă la o inedită distracție: La înălțime…! ianuarie 17, 2021 - Dacă iubiți zăpada și distracțiile sau drumețiile la munte – musai să dați o raită și pe la Alpina Blazna! Vi s-a pregătit aici încă o surpriză:
Personalul medical și salvatorii se pot pensiona la 57 de ani! Cu o condiție! ianuarie 17, 2021 - Legea care permite pensionarea la 57 de ani a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, cei din sectorul operativ pot ieși cu 8 ani mai devreme la pensie. Totuși, trebuie, pe lângă vârstă, să mai îndeplinească o condiție:
Împușcat la vânătoare! ianuarie 16, 2021 - Polițiștii și salvatorii au fost solicitați azi în Rebrișoara la un accident....mai neobișnuit. Un bărbat ce se afla la vânătoare a fost împușcat de partenerul său.
NE PLACE… că la noi numără prefectul centrele de vaccinare fix ca-n Caragiale ianuarie 16, 2021 - Ca-n Caragiale și astăzi, la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, la 136 de ani distanță de când a fost scrisă comedia "O scrisoare pierdută"! A numărat prefectul Stelian centrele de vaccinare și i-au dat 13, din care 11 operaționale, fiind de fapt trei, practic două. La fix i-au ieșit, ce n-ați înțeles?!
Frig este, zăpadă este, bistrițenii tot pe Dealul Budacului se distrează! Pârtia Cocoș, închisă! ianuarie 16, 2021 - A nins aproape neîntrerupt, în tot județul, în ultimele zile. Temperaturile au scăzut muuult sub minus. Cum e weekend, bistrițenii se distrează...pe Budac. Pârtia Cocoș e încă închisă. Există doar promisiuni...
Profesoară corigentă la lecția umanității: A abandonat un câine în ger, aruncându-l dintr-un sac ianuarie 16, 2021 - Un gest observat în zona RAAL Bistrița a oripilat internauții. Dintr-o mașină a fost aruncat, la marginea drumului, un câine. Un participant la trafic a făcut imediat poze și a distribuit în mediul online. Câinele nu a mai fost găsit, deși numeroși iubitori de animale au mers în căutarea lui. Mașina din imagini aparține fostei directoare a școlii din Budacul de Jos. CUM explică profesoara gestul făcut:
BN: 3 cazuri noi, patru decese și trei bistrițeni vindecați, în ultimele 24 de ore ianuarie 16, 2021 - DSP BN a anunțat 33 de teste pozitive, în ultimele 24 de ore. Patru bistrițeani au decedat și trei au fost declarați vindecați, în contextul pandemiei. Totodată, 29 de pacienți au fost externați.
VIDEO – DISPAR 26 de clase a IX-a din anul școlar 2021 – 2022 ianuarie 16, 2021 - Elevii care finalizează școala gimnazială în acest an școlar trebuie să-și gândească bine planurile pentru viitor. În anul școlar 2021 – 2022 vor dispărea 26 de clase de liceu, școală profesională și învățământ dual. Deputatul Daniel Suciu consideră că acest lucru a fost urmărit odată cu schimbarea directorilor de școli.
Probleme cu vaccinarea, în etapa a II-a! Inclusiv ministrul Voiculescu recunoaște! ianuarie 16, 2021 - Etapa a II-a de vaccinare a fost demarată ieri, la nivel național, cu președintele Klaus Iohannis care a dat startul, vaccinându-se public. La câteva ore de la începerea etapei, au apărut și problemele. Platforma de programare a dat erori, iar centrele de vaccinare au fost...închise. Inclusiv ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a recunoscut public că există probleme, după ce înainte se lăudase că totul merge ca pe roate.
La Spitalul Județean nu se mai poate vaccina! EROARE de sistem, au închis centrul de vaccinare ianuarie 16, 2021 - Haosul din organizarea campaniei de vaccinare începe să se vadă. La Spitalul Județean nu se mai pot administra vaccinurile dintr-o eroare a sistemului, care a declarat închis centrul de vaccinare care funcționase aici în etapa I a campaniei de vaccinare, omițând că același centru a fost declarat funcțional și în etapa II. Situația ar fi la fel în toată țara.
Descoperă iarna și frumusețea munților noștri, străbătând cele 8 trasee de drumeții din Poarta Transilvaniei ianuarie 16, 2021 - A venit iarna, în toată splendoarea ei! Iar Bistrița Năsăud are zone în care iarna poate fii admirată în toată splendoarea sa. Există OPT trasee pentru drumeții, în această perioadă, în Poarta Transilvaniei. Echipați corespunzător, puteți vedea frumusețile naturii și ale iernii într-o escapadă de bine meritată.
Liceul de Arte rămâne fără clasa de Arhitectură! Fiecare liceu, obligat să renunțe la o clasă – ordin de la ISJ ianuarie 15, 2021 - Revoltă, indignare și disperare printre părinții din Bistrița, care au fost informați în această după-amiază de directorii școlilor că zeci de clase de liceu vor fi desființate în acest an. Între acestea, și clasa de Arhitectură a Liceului de Arte „Corneliu Baba” - unică în județ și chiar în regiune. Concurența aici este foarte mare, specializarea atrăgând anual elevi din Vatra Dornei sau Suceava. ISJ BN a transmis decizia azi, în jurul orei 16.00, fără a prezenta criteriile de selecție. Fără a da posibilitatea directorilor să reacționeze sau să-și susțină punctul de vedere...
GAFĂ de proporții a PNL BN: Numire politică a lui Adrian Crișan, pe lângă lege ianuarie 15, 2021 - Tenismenul Adrian Crișan este susținut la șefia Direcției Naționale Antidoping de... PNL BN. Ce nu pare să știe primarul Bistriței, Ioan Turc, jurist de meserie, este faptul că este vorba despre o funcție unde unde se cere independență politică, mai ales că Federația Mondială Antidoping sancționează dur orice imixtiune politică.
Prefectul Stelian Dolha l-a găsit pe „Elvis” de Bistrița și îl vrea model în campania de vaccinare ianuarie 15, 2021 - Prefectul Stelian Dolha intenționează să se folosească de imaginea unei personalități cunoscute a Bistriței pentru a promova vaccinarea, așa cum Elvis Presley, în 1956, a popularizat vaccinarea contra poliomilitei, vaccinându-se public. Acesta va apela la ultramaratonistul Tibi Ușeriu.
De luni începe a doua etapă de vaccinare și la Bistrița! CUM vă puteți programa: ianuarie 15, 2021 - Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat azi, dând astfel startul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare anti-COVID. LA Bistrioța, vaccinările vor începe de luni, la POliclinică - Clădirea Pediatriei. CUM vă puteți programa:
Primarul Doru Crișan, revoltat de dispariția unei clase, la liceul din Prundu Bârgăului. Replica profesorului Mihai Mureșan, șeful ISJ BN: ianuarie 15, 2021 - primarul Doru Crișan din Prundu Bârgăului a comentat, revoltat, dispariția unei clase în planul de școlarizare, la Liceul „Radu Petrescu”. „În loc să avem un trend ascendent în sistemul de învățământ la nivel local și nu numai, în loc să ne dezvoltăm prin crearea de oportunități, tindem spre regres...”. Mihai Mureșan, șeful ISJ BN, susține că lucrurile nu stau așa:
FOTO/VIDEO Accident spectaculos la benzinărie: două mașini s-au ciocnit, una s-a răsturnat printre pompe ianuarie 15, 2021 - Un accident spectaculos a avut loc în această după-masă în localitatea Susenii Bârgăului. Două autoturisme s-ar fi ciocnit într-o benzinărie, unul dintre ele răsturnându-se printre pompe în urma impactului. Un bărbat de 21 de ani a fost rănit.
Bârgăuanul ce și-a înjunghiat fratele, după gratii! CÂT va sta în închisoare: ianuarie 15, 2021 - Doi frați s-au luat la ceartă în luna septembrie a anului 2019. Fratele mai mare a scos cuțitul și l-a înjunghiat pe celălalt. Ieri, bârgăuanul a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița, având de ispășit pedeapsa pentru tentativă de omor.
VIDEO – Deputatul Daniel Suciu: E clar de ce la Bistrița mai e nevoie de un subprefect! Ca să știe CUM să comunice ianuarie 15, 2021 - Primarul Bistriței explica ieri că vom avea doi subprefecți. În cadrul unei conferințe de presă la sediul PSD BN, deputatul Daniel Suciu a găsit și motivul ”Ca să știe CUM să comunice”. Asta după ce social-democrații au primit un răspuns hilar la o petiție depusă la Instituția Prefectului.
LPS Bistrița s-a restras din Campionatul Național de Handbal! Costuri U-RI-A-ȘE impuse de Federație! ianuarie 15, 2021 - Campionatul Național de Handbal debutează astăzi, la șase luni distanță, din cauza pandemiei. Din nefericire, Bistrița nu va avea echipă, LPS Bistrița retrăgându-se. Federația a impus costuri U-RI-A-ȘE și a programat meciurile în așa fel înccât jucătorii sunt nevoiți să se suprasolicite, apărând astfel riscul de accidentare. 
BN: 26 de teste pozitive în ultimele 24 de ore, două decese și trei bistrițeni declarați vindecați ianuarie 15, 2021 - DSP BN a raportat 26 de noi cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, în ultimele 24 de ore, la nivelul județului. Totodată, s-au înregistrat două decese. iar trei bistrițeni au fost declarați vindecați. Altor patru bistrițeni le-au reieșit testele pozitive, iar 36 de pacienți au fost externați.
VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan: Când sindicaliștii din sănătate își cereau drepturile, prefectul era plecat să-și păzească locul la București ianuarie 15, 2021 - În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Bogdan Ivan a criticat modul în care prefectul gestionează banii contribuabililor. Acesta l-a acuzat totodată pe Stelian Dolha că atunci când sindicaliștii din sănătate își cereau drepturile, în fața instituției Prefectului, acesta era plecat ”să-și păzească postul, la București„.
DE CITIT: Conştiinţa noastră mai bună… „Eminescu – începutul continuu” ianuarie 15, 2021 - Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) a fost celebrată astăzi și la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, acolo unde a fost prezentat volumul, „Eminescu – începutul continuu”, publicat recent de Irina Petraș, președintele Uniunii Scriitorilor Români, filiala Cluj. 
Bistrițenii pot propune proiecte pentru oraș, printr-o aplicație. Primăria Bistrița le finanțează pe cele mai bune ianuarie 15, 2021 - Începând de săptămâna viitoare, bistrițenii vor putea propune proiecte pentru oraș, prin intermediul aplicației City Health, folosită deja pentru semnalarea problemelor din municipiu. Cel mai bune proiecte vor fi finanțate de Primăria Bistrița și implementate.