21.7 C
Bistrița
luni, mai 20, 2024

ALTE vremuri. Ca într-o gură de iad… Primul vot: „Ce fericire, ce emoții! Ah! Cabina n’am s’o uit cât voi trăi”

Ziua de votare…! Ce fericire, ce emoții! Am stat, draga mea, două ore în fața oglinzii, pregătindumi toaleta. Am schimbat cinci pălării și patru rochii… Ah ! Cabina, nam so uit cât voi trăi ! Plină de emoții, îmi scot puful, pudra și roujul și în fugă vreau să ascund sudoarea rece care mia îmbujorat fața. O jartieră îmi alunecă peste ciorapul de mătase și cade. O ridic. O voce strigă la ușă: „Liber?” Es zăpăcită…

Acum ni se pare un fenomen firesc, dar acum aproape 100 de ani era o adevărată aventură! Erau vremuri dificile în care femeile nu aveau dreptul să voteze, pentru că România a acordat femeilor dreptul de a vota abia în alegerile locale din anul 1929.

Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud ne oferă o imagine savuroasă, surprinsă în ziarul Săptămâna. Este semnalată aici – chiar dacă ușor malițios și cam zeflemitorprima participare la alegeri a unei doamne, în primăvara anului 1930:

Ah, draga mea, ce emoții! Ce întâmplări ne-a hărăzit secolul în care trăim! 

Sunt opt ani de când ne-am despărțit din pension. Suntem într’al șaptelea însă de când florile de lămâiță ne-au fost smulse din buclele aurii: ție de către burghezul tău de popă ce purta încă din seminar semnalul unei burți de viitor obez, iar mie de către rigidul director de bancă.

Duioasele aduceri aminte sunt astăzi pentru noi, cum zice Marcel Prevost, autorul nostru favorit, ca amorul închis întro cutioară. Îl scoatem ca pe o bijuterie de preț, ca să-l mai ștergem puțin, ca să vedem dacă e în bună stare și la nevoie, să ne mândrim cu el câteva momente, după care învârtim din nou cheia în broască – și sa sfârșit, până la alt prilej.

Ne mulțumim totuș cu aceste vagi clipe de fericire furate din vremurile trecute, șterse ca un peisagiu văzut prin fereastra unui tren rapid.

Am tot dreptul să scriu așa, când cunoști prea bine searbădul trai pe care îl duc.

Costel, soțul meu, etern preocupat cu zilele din scandențar, cu scont, cu rescont, veșnic preocupat de speculațiuni cu trate și remize – iartămă că îți îmbâcsesc capul cu astfel de limbaj – uită zilnic că între noi doi s’a semnat un cambiu pe care trebuie săl prezentăm spre încasare la ghișeul conjugal. Iubita mea prietenă, credeam că voi ajunge curând cu astfel de viață sămi reiau vehcile obiceiuri din vremurile când eram domnișoară, când singurile mele plăceri erau visele.

Dar, bulgările de ghiață sa mărit între noi doi din ziua când ziarele au adus știrea că și femeile au drept de vot.

Costel este ultra democrat – eu, liberală încarnată. Am fost totdeauna adepta principiului „Prin noi înșine”. Iată deci, scumpa mea, că se simțea nevoia urgentă a unei fuziuni politice între noi doi.

Vai, cum să schimbă omul! Săl fi văzut pe Costel cât de tandru sa purtat cu mine în cele câteva zile până la alegeri! Zilnic stătea la bancă cel mult o oră. Restul timpului șil petrecea lângă mine, copleșindumă cu desmierdări…! Ce vrei, un vot al meu și altele ale prietenelor mele ar fi servit cu succes cauza democrației.

Dar se vede că, ori eu nu mă pricep deocamdată în ale politicei, sau nam fost îndeajund de pătrunsă de principiile democratice, căci, scumpa mea, fuziunea între noi nu sa putut face.

Ziua de votare…!

Costel a plecat dis-de-dimineață, mânios ca o furtună. În ziua de votare este singura noastră ocaziune de a ne manifesta de sine stătătoare și fără tutela bărbatului. Ce fericire, ce emoții! Trăiască libertatea de vot a femeilor!

Am stat, draga mea, două ore în fața oglinzii, pregătindumi toaleta. Am schimbat cinci pălării, patru rochii și nu știu a câtea oară am încercat ciorapii la culoarea pantofilor.

La ușa localului de vot alegătorii stau pe două rânduri. Costel încă e între ei. Un semn și mi se face loc. Intru înaintea tuturor. Iată deci un succes.

E bine că bărbații sunt drăguți cu femeile măcar în ziua de alegeri.

Nu știu de ce, dar când am intrat, sângele mi sa suit în obraz, un fior mia trecut prin tot corpul… prea multă solemnitate. Toți mă priveau.

Drept săți spun, președintele nu mia plăcut de loc, cu toate că era drăguț și părea că în alte ocaziuni se poartă mai afabil cu femeile. Mia întins buletinul de vot cu o mutră prea serioasă. Ceilalți delegați mai mult sau mai puțin… binișor.

Un avocat, pe cât de înaintat în vârstă, pe atât de avansat în ținuta de curteza, un medic brunet, ras, mia zâmbit când mia luat cartea de alegător, apoi un secretar cu chelie lustruită, cu nasul cârn și cu cravată roșie și în fine un pantofar care ma condus până la cabina de votare cu aceiași amabilitate cu care își conduce mușteriii la eșire.

Ah ! Cabina, nam so uit cât voi trăi ! Plină de emoții, îmi scot puful, pudra și roujul și în fugă vreau să ascund sudoarea rece care mia îmbujorat fața. O jartieră îmi alunecă peste ciorapul de mătase și cade. O ridic. O voce strigă la ușă: „Liber?” Es zăpăcită.

Președintele întinde mâna iar eu îi întind poșeta. Pardon! Buletinul era în poșetă. Îl dau și când acesta e alunecat în deschizătura urnei – ca întro gură de iad – miam adus aminte că nu îl ștampilasem!

Mam înăbușit. Întreg localul de vot se învârtea cu mine.

Mă conduce spre eșire acelaș delegat, pantofarul. Pe scări mă petrece din urmă cu vocea lui mieroasă: „Sărut mânușița, doamnă, mulțumesc, poftiți și de altă dată, vă servim cu plăcere, aveți toată încrederea…!

Cu dragoste, Violette…” 

ALTE vremuri: În plină campanie electorală, vizita unui mare ministru la Bistrița…!

Sursa @ Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud / Colecția Ziare, „Săptămâna”, nr. 12, 22 martie 1930

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!

NOI locuri de muncă la SmartyKids Bistrița, RCB Electro și Aquabis! Sanovil caută infirmieră și fiziokinetoterapeut

Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională și lucrul cu copiii! RCB Electro are nevoie de inginer electrotehnic și electrician întreținere / reparații. Aquabis recrutează șofer profesionist și cititor contoare pentru Bistrița și Beclean. Noi locuri de muncă sunt disponibile și la Clinica Sanovil:

SENZAȚIE: Epilare definitivă cu Soprano ICE- Alexandrite 755 prin răcire cu gheață, acum, la Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Epilarea definitivă e acum mai simplă și mai la îndemână ca oricând. Diferența o face însă...