De Ziua Internațională a Populației, Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud ne prezintă câteva documente de excepție. Este vorba despre fișele Recensământului din 1869, pentru localitatea Năsăud. Conform specialiștilor de la Arhive, sunt singurele fișe păstrate pentru Transilvania – alături de cele pentru localitatea Telciu.
Astăzi este Ziua Internațională a Populației – instituită de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în 1989, ca răspuns la atingerea pragului de 5 miliarde de oameni pe planetă. Pragul a fost atins pe 11 iulie 1987.
Specialiștii Arhivelor BN au marcat astăzi evenimentul, reamintindu-ne că necesitatea de a avea o evidență a populației a fost dictată, la început, de nevoia de informații despre numărul populației capabile să plătească impozite. Era important, pentru autoritățile de la începutul secolului 19 să știe și câte persoane sunt capabile să satisfacă serviciul militar.
Însă abia la mijlocul secolului 19 apar noțiuni despre bazele științifice ale recensământului populației. Tot atunci se fac eforturi de elaborare a regulilor internaționale unice cu privire la efectuarea recensământului.
„În cadrul Recensământului din 1869, apar fișele individuale și pentru Transilvania, care se aliniază practicii moderne internaționale. Înregistrarea viza populația prezentă, unitatea fiind gospodăria.
În orașele mari, fișele de gospodărie erau completate sub forma unor „fișe declarative”, fie de către capul familiei, fie pe baza declarațiilor acestuia.
Fișa începea cu date despre locuintă, iar în rubricile următoare s-au înregistrat pentru fiecare persoană informații privind sexul, anul nașterii, starea civilă, religia etc. În final, s-a consemnat, separat, numărul animalelor mai importante”, explică directoarea Arhivelor BN – Cornelia Vlașin.
ALTE Vremuri – Jucăușii din Monor, într-un film de colecție din 1968