11 C
Bistrița
miercuri, octombrie 4, 2023

ALTE vremuri… În care toată lumea bună a orașului trecea periodic pe la fotograf…

În Bistrița existau înainte de Al Doilea Război Mondial nu mai puțin de opt ateliere fotografice importante. Toată lumea bună a orașului trecea periodic pe la fotograf – ne reamintește Dalma Szabó, referent Cultura Minorităților, la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Atelierele erau frecventate de multă lume. Și asta pentru că elitele Bistriței interbelice nu concepeau ca din casele lor să lipsească tablourile de familie.

Când tablourile erau gata, se înrămau și se expuneau la loc vizibil, ca un blazon al casei…”, ne reamintește Dalma Szabó, referent Cultura Minorităților, la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Într-o postare pe pagina instituției, sunt surprinse câteva dintre creațiile fotografilor din oraș.

Fotografia de mai sus aparține fotografului Carl Koller, născut la Sibiu în 1838. între 1856 – 1859 a urmat cursurile Politehnicii și Academiei de Artă din Viena.

În 1859 devenea profesor de desen la Gimnaziul Evanghelic din Bistrița (actualul Colegiu „Liviu Rebreanu”), unde a predat vreme de 12 ani.

În 1861, alături de profesorul său de desen din Sibiu – Theodor Glatz – Koller avea să inaugureze primul atelier fotografic din Bistrița.

Între 1860 și 1862, Glatz & Koller au realizat aproximativ 200 de fotografii – cu explicații în română și germană. Toate ilustrau frumusețea costumului popular de sărbătoare, aspecte din viața societății și personalități ale orașului din acea vreme.

O altă impresionantă fotografie publicată de Centrul Județean pentru Cultură aparține atelierului Berta Jordens & Ella Alzner, care funcționa în Piața Centrală.

 

Nu lipsesc nici exponatele reputatului Alexandru Roșu – fotograful care are din 2015 și o statuie în centrul orașului: 

Primul fotograf român al Bistriței – celebrat la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare

Renumele de care s-a bucurat Bistrița de-a lungul secolelor – în Transilvania, în Moldova, în Polonia sau chiar în Orientul Apropiat – se datora fără îndoială meseriașilor săi. (…)

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea, apar îndeletniciri noi, generate de progresele tehnicii, care nu au făcut parte din vechile meserii practicate în oraș.

Din această categorie au făcut parte și fotografii.

Nici o altă branșă nu a lăsat urmașilor atâtea informații, mesaje și instantanee ale urbei noastre și oamenilor săi, ca cele realizate în atelierele lor.

Cu toate că tehnica fotografică era la începuturile sale, realizările fotografilor bistrițeni au avut o ridicată profesionalitate. Se datora în primul rând uceniciei acestora la cele mai renumite școli și ateliere de profil din Viena, Paris, Berlin sau Budapesta.

Este surprinzător să constatăm azi, la peste o sută de ani de la realizarea primelor fotografii în atelierele bistrițene, calitatea remarcabilă a pozelor. Exigența față de detaliu sau ingeniozitatea scenografică”, notează Dalma Szabó, citându-l pe Oskar Skrabel și volumul său de referință „Bistrița – nostalgii citadine” (Editura Charmides).

Sursă @ Bistrița – Poarta Transilvaniei (autori: Lucian Mureșan, Laurențiu Grec, Corneliu Gaiu) & Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Rombat caută analist cumpărări, electrician, gestionar și operatori. Locuri de muncă, disponibile și la Kreativ Metal, Fan Courier, Transmixt, Sanovil

Rombat are nevoie de Analist cumpărări, gestionar și operatori producție. Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Leoni, Kreativ Metal, Clinica Sanovil, Stewo Năsăud, Electroplast, Fan Courier sau MasterFoam. Oferta completă - mai jos:

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...