9.2 C
Bistrița
marți, martie 21, 2023

Amenzi ISTORICE pentru giganți ai lemnului din județ, pentru trucarea licitațiilor

Nu mai puțin de 31 de firme din țară au fost amendate cu peste 26,6 milioane de euro de către Consiliul Concurenței, care le acuză că au trucat licitații pentru a cumpăra lemnul la cel mai mic preț posibil. Printre ele se numără și firme din Bistrița-Năsăud.

Consiliul Concurenței a analizat mai multe licitații organizate de diferiți administratori sau proprietari de fond forestier în perioada 2011-2016. A constatat că în cazul a 45 dintre ele s-au făcut înțelegeri pentru împărțirea loturilor/partizilor de masă lemnoasă, în funcție de interes.

Companiile făceau schimburi de informații comerciale cu privire la necesarul de materie primă, politica de achiziție masă lemnoasa, organizarea internă, precum și strategia comercială de participare la anumite licitații.

În acest fel, companiile eliminau concurența dintre ele în cadrul unor licitații pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preț posibil, de cele mai multe ori în detrimentul statului, care încasa mai puțini bani.

În urma acestor controale 31 de firme au fost amendate cu peste 26,6 milioane de euro. Astfel de practici au fost identificate de către Consiliul Concurenței și în Bistrița-Năsăud. Printre cei amendați se numără mai multe societăți comerciale din Bistrița-Năsăud, inclusiv „greii” din domeniu.

Forest Land SRL a încasat o amendă de 134.000 de lei. Amendați au fost și „greii” din domeniu, Frasinul și Silvania Internațional Prod SRL. Dacă Silvania Internațional s-a ales doar cu o amendă de 442.898 de lei, Frasinul a primit o amendă istorică de peste 3 milioane de lei.

Se pare că Silvania International Prod, compania omului de afaceri Emil Iugan și-a recunoscut vinovăția, beneficiind astfel de o reducere a amenzii.

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Clinica Sanovil angajează infirmieră, IMP România are nevoie de operatori și Șef linie producție

Clinica Sanovil are nevoie de infirmieră și muncitor întreținere. IMP România (fosta Netex) caută un Șef...

Delicioasa înghețată de la Gelateria Aniela o găsiți și la magazinul de pe Calea Moldovei!

N-au mai avut răbdare să se încălzească afară, așa că au deschis și magazinașul din partea...

Ofertă specială de primăvară la MATEROM AUTOMOTIVE: – 8% avantaj client la Accesoriile selectate Mercedes-Benz

Întâmpină primăvara cu stil. Acum cu 8% avantaj client, la MATEROM AUTOMOTIVE: Primăvara este aici, iar asta...