9.9 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 2, 2023

Anca Andrițoiu (șefa DSP BN): „Ne-am aliniat și noi la sporul național negativ. Dar am scăzut sub medie la mortalitate infantilă”

Scade populația județului, conform informațiilor făcute publice de șefa DSP BN. „Din nefericire, ne-am aliniat și noi la sporul național negativ, în trendul național. Dar am scăzut sub medie la mortalitatea infantilă”, a declarat Anca Andrițoiu.

În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural de ieri, șefa Direcției de Sănătate Publică BN a oferit câteva informații despre populația județului.

Bistrița-Năsăud are 324,229 locuitori, reprezentând  1,48% din populația României și 11,56% din populația regiunii Nord-Vest. Mai puțin de jumătate locuiesc în mediul urban – 39,8%, iar 60,2% – în mediul rural.

În ce privește sporul natural, Bistrița-Năsăud s-a aliniat la trendul național.

Din nefericire, ne-am aliniat și noi la trendul național, având spor natural negativ. În județul Bistrița-Năsăud, sporul natural este de -2, 9 la mie, în timp ce la nivel național e de -6 la mie. Am intrat și noi în acest spor natural negativ undeva în anul 2020. Până atunci, eram pe plus”, a declarat Anca Andrițoiu.

Conform datelor prezentate, indicatorii demografici în județul nostru arată așa:

 • Natalitate = 8,9%o (peste media țării 7,2%o)
 • Rata fertilității = 39,6%o (peste media țării 34,8%o)
 • Mortalitate generală = 11,8%o (sub media țării 13,2%o)
 • Sporul natural = – 2,9%o (media țării – 6%o)
 • Mortalitate infantilă = 6,3%o (media țării 6,4%o)
  • Mortalitate infantilă urban = 10,2%o (peste media tarii 5,7%o)
  • Mortalitate infantilă rural = 3,6%o (sub media tarii 7,2%o)
 • Mortalitate infantilă precoce (0-6 zile) = 3,5%o (media țării 2,4%o)
 • Mortalitatea neonatală (0-27 zile) = 3,5%o (media țării 3,6%o)
 • Mortalitatea postneonatală (28-365 zile) = 2,8%o (media țării 2,7%o)
 • Mortinatalitatea = 2,8%o (media țării 4%o)
 • Mortalitate maternă = 0%o

În ultimii cinci ani am fost tot peste media națională la mortalitate infantilă. Anul trecut am coborât sub media națională. Faptul că mortalitatea infantilă este crescută semnifică deficiențe în îngrijirea copilului. Principalele cauze ale mortalității infantile sunt afecțiunile perinatale, malformațiile congenitale deformațiile și anomaliile cromozomiale și afectiunile respiratorii (decese evitabile)”, a explicat Anca Andrițoiu.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.