14.4 C
Bistrița
vineri, iunie 14, 2024

Apa de ploaie ne va arde la buzunar!

Bistrițenii trebuie să-și pună bani deoparte pentru cheltuielile imediat următoare. Apa de ploaie ne va arde la buzunare. Iar valoarea facturilor ce vor trebui plătite în lunile mai și iunie va fi mult mărită. Nu se întrevede nicio reducere.

Județul nostru se află, de mai bine de o lună, sub frecvente avertizări de cod galben și portocaliu de ploi sau cod galben, portocaliu, roșu de inundații.

Ca și cum bistrițenii nu ar fi fost deja destul de afectați de aceste lucruri, mai trebuie să-și pună bani deoparte ca să plătească… apa căzută din cer.

Astfel, apa de ploaie din ultima perioadă ne va arde la buzunare, atunci când va trebui să plătim facturile.

Pentru lunile mai și iunie, apa meteorică va afecta valoarea facturilor destul de mult, având în vedere cantitatea de apă de ploaie căzută în ultimul timp și modul de determinare a acesteia, conform regulamentului de apă și canalizare”, expică cei de la Aquabis.

CUM se calculează costul apei de ploaie

Pentru a calcula cantitatea de apă de ploaie (meteorică) pe care fiecare cetățean trebuie să o plătească, există o formulă prestabilită.

Astfel, pe baza actului de proprietate, fiecare bistrițean își poate face, aproximativ, calculul.

Cantitatea de apă de ploaie preluată în rețeaua de canalizare – Qm – se calculează astfel:

Qm = (Suprafața construită X 0,85 + Suprafața neconstruită X 0,05) X K

– metri cubi de apă pluvială căzuți în luna anterioară emiterii facturii – acest lucru este comunicat de ANM.

Rezultatul acestui calcul se înmulțește cu 3,23 lei și aflați astfel valoarea apei de ploaie, sau a canalizării, așa cum e trecută în factura Aquabis.

De ce plătim apa de ploaie? LA CE sunt folosiți acești bani

Banii pe care cetățenii îi plătesc pentru „apa de ploaie” sau canalizare se folosesc pentru acoperirea următoarelor cheltuieli:

  1. Costurile întreținerii rețelelor de canalizare:
    • costuri directe: materiale de întreținere a rețelelor de canalizare (țeavă pvc, racorduri, combustibil, nisip, ciment, tuburi beton, sifoane stradale etc), energie electrică, amortizări, cheltuieli efectuate de terți privind reparațiile pompelor și sistemelor automatizate
    • costuri indirecte: salarii, contribuții, cheltuieli generale de administrație etc.
  2. Costurile întreținerii stațiilor de epurare:
    • costuri directe: materiale (polielectrolit, clorură ferică, contactori, relee, module digitale, rulmenți, etanșări mecanice etc), energie electrică, amortizări, cheltuieli cu întreținerea și reparațiile: rebobinări, înlocuit componente electrice, reparat suflante în stațiile de epurare, service de întreținere stații etc
    • costuri indirecte: salarii, contribuții, cheltuieli generale de administrare, cheltuieli de mediu, cheltuieli privind calitatea (analize de laborator etc).

În viitorul apropiat nu se are în vedere o reducere a valorii facturilor pentru populație”, anunță reprezentanții Aquabis.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: