-3.4 C
Bistrița
luni, decembrie 4, 2023

Apa de ploaie ne va arde la buzunar!

Bistrițenii trebuie să-și pună bani deoparte pentru cheltuielile imediat următoare. Apa de ploaie ne va arde la buzunare. Iar valoarea facturilor ce vor trebui plătite în lunile mai și iunie va fi mult mărită. Nu se întrevede nicio reducere.

Județul nostru se află, de mai bine de o lună, sub frecvente avertizări de cod galben și portocaliu de ploi sau cod galben, portocaliu, roșu de inundații.

Ca și cum bistrițenii nu ar fi fost deja destul de afectați de aceste lucruri, mai trebuie să-și pună bani deoparte ca să plătească… apa căzută din cer.

Astfel, apa de ploaie din ultima perioadă ne va arde la buzunare, atunci când va trebui să plătim facturile.

Pentru lunile mai și iunie, apa meteorică va afecta valoarea facturilor destul de mult, având în vedere cantitatea de apă de ploaie căzută în ultimul timp și modul de determinare a acesteia, conform regulamentului de apă și canalizare”, expică cei de la Aquabis.

CUM se calculează costul apei de ploaie

Pentru a calcula cantitatea de apă de ploaie (meteorică) pe care fiecare cetățean trebuie să o plătească, există o formulă prestabilită.

Astfel, pe baza actului de proprietate, fiecare bistrițean își poate face, aproximativ, calculul.

Cantitatea de apă de ploaie preluată în rețeaua de canalizare – Qm – se calculează astfel:

Qm = (Suprafața construită X 0,85 + Suprafața neconstruită X 0,05) X K

– metri cubi de apă pluvială căzuți în luna anterioară emiterii facturii – acest lucru este comunicat de ANM.

Rezultatul acestui calcul se înmulțește cu 3,23 lei și aflați astfel valoarea apei de ploaie, sau a canalizării, așa cum e trecută în factura Aquabis.

De ce plătim apa de ploaie? LA CE sunt folosiți acești bani

Banii pe care cetățenii îi plătesc pentru „apa de ploaie” sau canalizare se folosesc pentru acoperirea următoarelor cheltuieli:

  1. Costurile întreținerii rețelelor de canalizare:
    • costuri directe: materiale de întreținere a rețelelor de canalizare (țeavă pvc, racorduri, combustibil, nisip, ciment, tuburi beton, sifoane stradale etc), energie electrică, amortizări, cheltuieli efectuate de terți privind reparațiile pompelor și sistemelor automatizate
    • costuri indirecte: salarii, contribuții, cheltuieli generale de administrație etc.
  2. Costurile întreținerii stațiilor de epurare:
    • costuri directe: materiale (polielectrolit, clorură ferică, contactori, relee, module digitale, rulmenți, etanșări mecanice etc), energie electrică, amortizări, cheltuieli cu întreținerea și reparațiile: rebobinări, înlocuit componente electrice, reparat suflante în stațiile de epurare, service de întreținere stații etc
    • costuri indirecte: salarii, contribuții, cheltuieli generale de administrare, cheltuieli de mediu, cheltuieli privind calitatea (analize de laborator etc).

În viitorul apropiat nu se are în vedere o reducere a valorii facturilor pentru populație”, anunță reprezentanții Aquabis.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.