-7.6 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 19, 2022

Aproape 46.000 de elevi încep astăzi un nou an școlar în Bistrița-Năsăud

Un nou an şcolar începe astăzi, 13 septembrie, în unitățile de învățământ din Bistrița-Năsăud. Structura cursurilor și noutățile anului școlar 2021-2022.

Anul școlar 2021-2022 se încheie pe 11 iunie 2022 și are 34 de săptămâni, potrivit Ordinului de ministru nr. 3.243 din 5 februarie 2021.

Acesta este împărţit în două semestre şi trei vacanţe. Dintre acestea două sunt valabile pentru toţi elevii, elevii ciclului primar şi preșcolarii având o vacanță în plus:

  • 25 – 31 octombrie 2021: vacanță pentru învățământ preșcolar și primar;
  • 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;
  • 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022: vacanța de primăvară;

Noutatea acestui an școlar – Programul „Școala Altfel”

Spre deosebire de anii trecuți, când fiecare școală putea să-și aleagă intervalul de desfășurare, în acest an Școala Altfel se va derula în toată țara în același timp.

Ministerul Educației a stabilit perioada 8 – 14 aprilie pentru Școala Altfel. Tot în aceste zile se pot organiza și fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

În Bistrița-Năsăud există un număr estimativ de 3267 cadre didactice, dintre care:

  • Titulari – 2719
  • Suplinitori – 491
  • Pensionari – 23
  • Necalificați – 34

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud – aproximativ 45.824 de elevi cooptați în învățământ de stat și special încep astăzi școala.

Dintre aceștia, 8.501 sunt preșcolari, 14.301 sunt în ciclul primar, iar 12.155 elevi – în ciclul gimazial

Alți 8.189 de elevi sunt în ciclul liceal, 2.289 în ciclul profesional, iar 389 în ciclul postliceal. 

În Bistrița-Năsăud sunt 302 de unități de învățământ, dintre care 112 unități de învățământ de stat cu Personalitate Juridică. 178 unități de învățământ sunt arondate (structuri), iar 12 unități de învățământ sunt particulare.

Există supraveghere video în 276 cladiri dintr-un total de 523 (inclusiv instituții conexe, cantine, internate etc).

Ce probleme a identificat Inspectoratul Școlar Județean, în ceea ce privește pregătirea școlilor din județ pentru noul an școlar

Între 1 și 10 septembrie 2021, inspectorii școlari, în colaborare Instituția Prefectului, Direcția de Sănătate Publică și autoritățile publice locale au monitorizat toate unitățile de învățământ din județ.

Cât sunt de pregătite acestea pentru un nou an școlar?

În urma vizitelor de monitorizare, vineri, 11 septembrie, în toate unitățile de învățământ existau măști, dezinfectanti și alte materiale necesare implementării măsurilor de siguranță.

Cantitatea de măști / dezinfectant raportată individual, la nivelul fiecărei unități de învățământ, a avut în vedere următorul algoritm:

  • 1 mască / elev / zi și dezinfectanți nr l / suprafață/zi

Totuși, necesarul nu acoperă în totalitate nevoile. Numărul de zile variază de la o unitate la alta, începând de la 3-5 zile, până la 55 zile.

„În acest moment, materialele necesare sunt în curs de achiziție, în colaborare cu autoritățile publice locale. Nu există semnale că nu vor exista în școli, în cantități suficiente”, a precizat inspectorul școlar general, prof. Aurelia Dan. 

Au fost identificate și alte probleme. Anumite spații și clădiri de școli sunt în reabilitare. S-au identificat însă soluții pentru relocarea elevilor. Este vorba despre unități de învățământ din Sângeorz-Băi, Beclean, Bistrița, Ilva Mare, Ilva Mică, Lechința, Parva și Târlișua – parțial. 

În Bistrița-Năsăud nu mai există nicio școală cu toaleta în curte! Cât sunt de pregătite școlile pentru noul an școlar

Foto @ Arhivă 2020

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

PRO COMPRESOARE Bistrița: Soluția pentru curățarea impecabilă a filtrului de particule

Funcționarea mașinilor, mici sau mari, a utilajelor, etc. poate fi afectată de înfundarea filtrului de particule. ...

Sanovil angajează fiziokinetoterapeut, Transmixt caută mecanici și electroniști auto! Locuri de muncă, disponibile în Bistrița

Transmixt Bistrița angajează mecanici și electroniști auto. Sanovil are nevoie de un fiziokinetoterapeut, dar și un inginer întreținere echipamente și economist / inspector resurse umane. Noi locuri de muncă - disponibile în Bistrița:

Se fac angajări la Transmixt Bistrița, Sanovil, Leoni și BistriVET

Se fac angajări la Transmixt Bistrița, Sanovil și IMP România (fosta fabrică Netex). Leoni are nevoie de 200 de muncitori, ingineri și magazioner. Locuri de muncă - disponibile și la Clinica Sanovil, BistriVET, Betak...