5.5 C
Bistrița
vineri, aprilie 19, 2024

FOTO/VIDEO: Ariana Cotu din Bistrița, premiată la Gala Gimnasticii Românești. O altă gimnastă cu origini din Bistrița are șanse să participe la Jocurile Olimpice de la Paris

Ceremonie emoționantă și specială, ieri, la Circul Metropolitan din București: Ariana Cotu, în vârstă de 14 ani din Bistrița, a fost omagiată, clasându-se în Top 10 cele mai bune gimnaste ale României. O altă sportivă cu origini din Bistrița s-a clasat pe locul 5. Lilia Cosman a participat la campionatele mondiale de gimnastică, ajutând la calificarea  echipei naționale la Jocurile Olimpice de la Paris, în iulie – august 2024. Nadia Comăneci le-a transmis un mesaj.

Ariana Cotu din Bistrița a fost cea mai tânără gimnastă omagiată ieri, la Gala Gimnasticii Românești. Ceremonia s-a desfășurat la Circul Metropolitan din București. Aici au fost celebrați ieri după-amiază cei mai buni sportivi ai României.

La cei 14 ani, Ariana Cotu a fost una dintre gimnastele clasate în Top 10.

Nu a fost singura din Bistrița care s-a bucurat de laurii victoriei. Lilia Cosman (16 ani) s-a clasat pe locul 5 în topul celor mai bune gimnaste ale României.

Tânăra s-a născut în Michigan, dar mama ei este originară din Bistrița.

Lilia Cosman s-a mutat de aproape doi ani în România, pregătindu-se la Deva, ca și Ariana Cotu. De altfel, cele două gimnaste s-au întâlnit și la Bistrița, unde Lilia vine la bunici, în vacanțe.

Lilia Cosman a făcut parte din echipa României care a reuşit calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris după o pauză de 12 ani.

Mama Liliei Cosman a explicat pentru Bistrițeanul.ro că fiica sa va participa în iunie la verificările care vor stabili echipa națională de gimnastică pentru JO Paris 2024.

Multipla campioană olimpică Nadia Comăneci, preşedinta de onoare a Federaţiei Române de Gimnastică, a transmis un mesaj video la ceremonie. I-a felicitat pe sportivi pentru rezultatele din 2023. Vă felicit pentru ambiţia, determinarea, perseverenţa cu care aţi muncit ca să arătaţi lumii că gimnastica românească renaşte prin voi toţi.

Vă doresc să vă bucuraţi de sărbătoarea rezultatelor voastre pe care le-aţi obţinut şi de munca enormă depusă. Ca să fii un campion, trebuie să te antrenezi ca un campion. Felicitări din nou tuturor încă o dată, ne vedem la Paris!„, a spus Nadia Comăneci.

Ariana Cotu face parte din lotul național de junioare de la Deva.  A participat la Campionatul European de gimnastică aerobică de la Antalya, în noiembrie 2023, clasându-se pe locul 7.

Ariana Cotu se poate mândri și cu medalia de aur la Campionatele Balcanice de la Istanbul (Turcia), la individual compus, cu echipa României.

Mama ei a înscris-o la Şcoala de Balet Ovidiu Danci în 2018. Pe atunci locuiau în Maieru, iar Ariana mergea la școală tot în Maieru. De câteva ori pe săptămână făceau naveta până la Bistrița, la balet. Antrenoarea Laura Boldor a încurajat-o să se îndrepte spre gimnastică. La 8 ani, Ariana a decis că vrea să dea probele pentru a fi admisă la Deva.

A reușit să-i impresioneze pe antrenorii de acolo, iar în februarie 2019 începea semestrul II în centrul de pregătire de la Deva.

Ariana Cotu a trebuit să recupereze într-un an ceea ce alte colege învăţaseră în trei. Când a izbucnit pandemia, Ariana a trebuit să se întoarcă acasă. Mama ei se mutase deja la Bistriţa, iar la mansardă cum s-a priceput i-a improvizat aparatele. Inclusiv o bârnă şi o bară. „În fiecare zi antrenoarea lor, Adela Popa, intra online şi făceau pregătire. Vecinii nu prea suportau zgomotele, dar până la urmă s-a sfârșit totul cu bine”, ne-a mărturisit mama Arianei.

Ariana Cotu învață foarte bine și la școală, fiind bursieră. „Când este în cantonament, primește temele de la colegi, antrenorii sunt foarte atenți și îi supraveghează să-și facă și temele la școală. Ne-a sprijinit și tatăl Arianei, de care sunt divorțată. Mi-e destul de greu s-o știu așa de parte. Ca părinte, îți faci tot felul de filme și gânduri negre. Dar dacă asta e pasiunea și talentul ei – o susținem amândoi cât de mult putem”, ne-a mai povestit mama Arianei.

Alte detalii despre Ariana Cotu puteți descoperi urmărind emisiunea Oameni din Bistrița-Năsăud realizată în decembrie 2023:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.