13 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 20, 2024

AROME din Călimani! Un pompier din Budac s-a lăsat inspirat de bunica lui, investind mii de euro în hribi și fructe de pădure

Daniel Victor Rus nu are decât 23 de ani și este pompier. A avut inspirația, însă, să profite de o amintire: „Mi-am amintit de bunica mea care culegea hribi și îi usca pe o sfoară, în pod. Mi-am zis: de ce nu aș face și eu așa ceva, cu toate fructele…?” Așa s-a născut „Aluneasa – Arome din Călimani” – afacerea de familie pe care pompierul din Budacu de Sus a pus-o pe picioare, alături de tatăl său.

Tărâmul binecuvântat cu păduri în care s-a scris istoria românilor, cu locuri de poveste – Aluneasa (din Budacu de Sus) – ne oferă ceva cu totul special: Fructe și legume de la munte, naturale, crescute într-o zonă fără poluare.

Așa cum am învățat de la bunicii noștri, cu pasiune și răbdare, conservăm fructe și legume îmbinând tehnica modernă și rețetele străvechi, pentru a vă aduce în case arome deosebite din Munții Călimani”, explică Daniel Victor Rus.

De anul trecut, Daniel Victor Rus împreună cu tatăl său a deschis în Budacu de Sus un centru de colectare a fructelor de pădure. Oamenii din zonă s-au obișnuit deja să aducă la centrul familiei Rus afine, merișoare, prune, pere sau hribi.

Mi-am amintit de bunica mea care culegea hribi și îi usca pe o sfoară, în pod. Mi-am zis: de ce nu aș face și eu așa ceva, cu toate fructele…? Mai ales că acum, în pandemie, oamenii au devenit mai atenți la ceea ce mănâncă și se îndreaptă, încet, spre o alimentație naturală”, ne-a mărturisit Daniel Victor Rus.

Pentru că totul a mers ca pe roate, în acest an „Aluneasa – Arome din Călimani” și-a extins activitatea.

Daniel Victor Rus și tatăl său au cumpărat cu aproape 8000 de euro un uscător de fructe din Italia. Cu el au început să conserve fructele de pădure și ciupercile pentru a le putea vinde pe tot parcursul anului.

Se pare că meseria de pompier se împacă perfect cu afacerea de familie. Daniel Victor Rus ne-a explicat că lucrează în ture, iar atunci când nu se află în slujba comunității, luptând să stingă incendiile, se relaxează și muncește la afacerea familiei.

Compania noastră produce sub brandul Aluneasa – Arome din Călimani ciuperci, fructe și legume uscate, de cea mai bună calitate. Cu dragoste și respect față istoria locului și față de natură – adunăm cu grijă, selectăm și uscăm hribi, afine, merișoare dar și fructe din livezile de la munte”, explică Daniel Victor Rus.

Deocamdată nu putem vorbi de profit. Am investit mult și în utilaje. Avem o cameră frigorifică, un tunel de înghețare care funcționează la -32 de grade. Fructele și legumele se scot apoi din tunel și se introduc într-o altă cameră, la -10 până la –17 grade. După care toate se introduc într-o a treia cameră, cu o temperatură similară frigiderului. Încă nu putem vorbi de profit, mai avem până acolo…”, ne-a mai explicat Daniel Victor Rus.

Daniel Victor Rus și tatăl său au reușit să se impună pe piață cu aromele deosebite – cu hribi uscați și măcinați, condimente pentru ciorbe, afine, merișoare, prune, mere sau pere uscate.

„Legenda zonei spune că locurile din care astăzi adunăm fructe și ciuperci erau în stăpânirea zânelor. Ele iubeau pădurea și apele curate și aveau grijă de toate bunătățile acestei zone.

Acum e rândul nostru să ducem mai departe tradiția și să vă aducem în case cele mai speciale arome din Munții Călimani”, ne reamintește Daniel Victor Rus. 

Produsele pot fi comandate on-line pe pagina de facebook Aluneasa – Arome din Călimani sau la numărul de telefon 0744.773.885.

*****

Hribii de padure sunt extrem de gustoși și hrănitori, nu îngrașă și aduc în plus un aport substanțial de minerale. Conțin o mare cantitate de fibră și de vitamina B, dar și potasiu, care protejează inima. Au un gust irezistibil și textură cărnoasă, fiind ideali în mâncărurile de post: 

„Ne-ar fi mai simplu, dar noi nu folosim niciun fel de adaos. Avem, printre produse, și un mix de legume care poate fi folosit în ciorbe, ceva similar cu vegeta pe care o folosesc unele gospodine.

Ei bine, dacă am adăuga sare la mixul nostru natural de legume, cantitatea s-ar dubla, am vinde mult mai mult și profitul ar fi pe măsură. Dar nu am vrut să adăugăm nimic artificial. Prin asta am încercat să ne diferențiem pe piață: cu faptul că nu adăugăm nimic, este totul 100% natural…”, a subliniat Daniel Victor Rus.

Foto @ Daniel Victor Rus & Produs în Bistrița-Năsăud

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.