25.9 C
Bistrița
marți, iulie 16, 2024

FOTO – Avioane și aviatori. Povestea tragicului accident de aviație de lângă Bistrița ajunge la Năsăud

Poveştile extraordinare despre eroii care au pilotat avioane de vânătoare, pe aceste meleaguri, acum 75 de ani, ajung la Năsăud! Exponatele admirate la Bistrița, în 2019, vor fi expuse săptămâna viitoare și în Muzeul Grăniceresc Năsăudean.  

Medalii, librete militare, cartuşe, o alice, tuburi de pastă de dinţi sau nasturi… Ceasuri vechi, machete, dar şi panoul de bord al unui avion – toate compun o răscolitoare pagină de istorie a anului 1944. 

Bistrițenii s-au bucurat de această expoziție în 2019.

FOTO: Tulburătoare poveşti despre eroi şi tragedii aviatice petrecute la câţiva paşi de Bistriţa

Acum a venit și rândul năsăudenilor să admire obiectele adunate de detectoristul Daniel Georgiu. 

Panourile mărturisesc emoţionante istorii aparținând aviatorilor care şi-au găsit sfârşitul pe aceste meleaguri. Între altele, este prezentată și tragedia aviatică de la Herina.

Groază în cer: Un avion bolşevic de pasageri – prăbuşit în Herina

Un ziar al vremii descrie în termeni cutremurători accidentul din 6 august 1937: Un avion bolşevic, de călători, care făcea drumul între Moscova şi Praga, având în el şase persoane, s’a aprins în aier, deasupra unei păduri din apropierea Bistriţei şi s’a prăbuşit.

Din cele 6 persoane cari se aflau în el, cinci s’au prefăcut în scrum şi cenuşe iar a şasea, văzând primejdia, a sărit în aier de groaza flăcărilor. Trupul acestei persoane a fost găsit sdrobit în întregime. Avionul a fost şi el mistuit de flăcări. Auzindu-se despre nenorocirea aceasta autorităţile au mers la faţa locului spre a cerceta cazul.

Rămâne încă un mister nedeslușit… Cine o fi fost demnitarul rus al cărui nume a fost trecut sub tăcere în timpul anchetei…? 

Expoziția „Avioane și aviatori în nord-estul Transilvaniei va fi inaugurată în 12 aprilie, la ora 12:30, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean. 

Evenimentul este organizat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu asociaţiile „Prospectorii Istoriei” şi „Exploratorii Transilvaniei”.

Baza documentară prezentată la Bistrița în 2019 a fost completată cu noi informații. La acestea se adaugă și aspecte inedite, neabordate în expoziția anterioară.

Organizatorii propun practic publicului interesat un subiect fascinant, prea puţin abordat până acum. Vizitatorii vor descoperi evenimente petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și povestea aerodromurilor militare de la Budac și Mociar.

Totodată, sunt prezentate destinele unor aviatori de diverse naționalități, precum și locurile unor avioane prăbușite. Expoziția este completată cu o gamă variată de machete istorice reprezentând principalele tipuri de avioane care au zburat în această parte a Transilvaniei, acum mai bine de 75 de ani…”, au transmis organizatorii. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...