19.1 C
Bistrița
miercuri, iulie 24, 2024

BEJ tranșează DEFINITIV și explică clar, punct cu punct, de ce a respins cererile PNL de renumărare a voturilor

Biroul Electoral Județean a făcut publică motivarea de respingere a cererii PNL Bistrița-Năsăud de renumărare a voturilor, în care explică punct cu punct de ce nu i se aprobă formațiunii politice renumărarea voturilor pentru Primăria Bistrița, nefiind întrunite condițiile legale pentru acest lucru.

Președintele Biroului Electoral Județean, Mugurel-Arin Boțu a făcut publică motivarea de respingere a cererii PNL Bistrița-Năsăud de renumărare a voturilor, în care se explică punct cu punct de ce nu s-a aprobat renumărarea voturilor pentru Primăria Bistrița.

Ultima dată, BEJ a respins cererea PNL de renumărare a voturilor chiar aseară, cu doar câteva ore înainte de termenul de dizolvare a BEJ. Între timp, BEC a hotărât ca BEJ să continue să funcționeze. Mai multe despre aceste subiecte puteți citi mai jos:

Biroul Electoral Central a cerut Biroului Județean să se mai pronunțe o dată cu privire la renumărarea voturilor în Bistrița. BEJ a spus NU din nou!

Scandalul voturilor împiedică dizolvarea BEJ, care trebuia închis aseară! S-a prelungit funcționarea

Astfel, potrivit adresei Biroului Electoral Central din 13 iunie, birourile electorale de circumscripție pot aproba operațiunea de renumărare a voturilor dintr-o secție de votare doar în condițiile articolului 95 din Legea nr. 115/2015.

Ce prevede acest articol de lege? Ei bine, pentru a se putea efectua operațiunea de renumărare a voturilor este NECESARĂ FORMULAREA UNEI ÎNTÂMPINĂRI împotriva operațiunii de numărare a voturilor, asupra căreia biroul electoral al secției de votare hotărăște de îndată.

„Partidul Național Liberal Filiala Bistrița-Năsăud nu a urmat procedura prevăzută de art 95 din Legea nr. 115/2015, aspect ce reiese din observarea proceselor verbale de consemnare a rezultatului votării, unde la punctul h) nu este menționată formularea vreunei întâmpinări de către Partidul Național Liberal – filiala Bistrița-Năsău, urmată de o contestație, cu privire la operațiunea de numărare a voturilor”, se arată în motivarea hotărârii.

Cu alte cuvinte, PNL trebuia să reacționeze și să facă o întâmpinare imediat, care trebuia să apara pe procesele verbale de consemnare a rezultatului votării.

La articolul 95 din Legea nr. 115/2015 se mai adaugă o procedură excepțională pentru efectuarea operațiunii de renumărare a voturilor, prevăzută de circulara Biroului Electoral Central din 14 iunie.

Aceasta presupune îndeplinirea cumulativă a două condiții. Prima condiție se referă la cheile legale conținute de procesele verbale de consemnare a voturilor și anume la situația în care aceste chei nu pot fi închise. Dacă aceste chei legale nu puteau fi închise nu putea fi întocmit nici procesul verbal centralizator cu privire la rezultatul votului pentru funcția de primar.

A doua condiție preuspune ca renumărarea să fie dispusă de biroul electoral de circumscripție, deci cel municipal, și nu la cererea vreunui partid. În acest caz, cererea a fost a PNL BN, nu a biroului de circumscripție municipală.

PNL a mizat pe :

-lipsa semnăturilor unor membri ai biroului electoral al secției de votare pe procesul verbal de consemnare a rezultatului votării;

Articolul 94 alin 5 din Legea nr. 115/2015 spune că lipsa semnăturilor unor membri ai biroului electoral nu are nicio influență asupra valabilității procesului verbal și al alegerilor și deci nu poate sta la baza unei cereri de renumărare a voturilor.

-pe faptul că la anumite secții de votare, în procesul verbal de consemnare al rezultatului votului numărul de semnături nu este egal cu numărul buletinelor de vot valabile adunat cu cel al buletinelor nule.

Potrivit cheii de control numărul de voturi valabil exprimate trebuie să fie mai mic sau egal cu diferența dintre numărul de alegători ce s-au prezentat la vot (numărul de semnături din listele electorale) și voturile nule. Așadar, dacă pe listele electorale sunt mai multe semnături decât buletine de vot în urne, cheia legală este respectată și se poate închide.

-neconcordanța între fotografia procesului verbal fotografiat încărcat în SIMPV la nivelul secției de votare și cel original verificat de biroul de circumscripție municipală.

Procesele verbale de consemnare a rezultatului alegerilor originale, adică cele aduse fizic la sediul biroului de circumscripție municipală corespund cu datele introduse în sistemul SIMPV la nivelul secției de votare, astfel că „neconcordanța” procesului verbal fotografiat cu cel original adus spre verificare nu este motiv temeinic pentru a sta la baza operațiunii de renumărare a voturilor.

-neconcordanțe cu privire la secțiile nr. 16 și 28,

În ceea ce privește secția de votare 16, buletinele de vot valabil exprimate au fost renumărate chiar în fața biroului de Circumscripție Municipală Bistrița, ocazie cu care s-a constatat că cele consemnate în procesul verbal de consemnare a rezultatului votării sunt conforme cu realitatea.

În ceea ce privește secția de votare nr. 28, examinând numărul de voturi pentru PNL din fotografia încărcată în SIMPV, respectiv 289, se poate vedea că este o simplă eroare de scriere, practic s-a scris 3 în loc de 8.

Nici lipsa semnării de către reprezentantul PNL a procesului-verbal de consemnare în secțiile de votare 43, 46 și 49 nu reprezintă un motiv de nelegalitate.

„Afirmația potrivit căreia în mai multe secții de votare s-au găsit cu două sau mai multe voturi în urna de primar, decât numărul de alegători atestat nu are susținere faptică, din moment ce în astfel de situații, cheia legală de control reglementată de art 94 alin 3 din Legea nr 115/1015 (numărul de voturi valabil exprimate este mai mic sau egal cu numărul total al alegerilor care s-au prezentat la urne minus voturile nule) nu ar fi putut fi închisă. Or, cheile legale de control au fost închise la toate secțiile de votare”, se mai arată în motivarea hotărârii.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.